PočetnaSoftverKorisniApple kaže NE emulatorima za Windows računala za iPhone i iPad uređajima

Apple kaže NE emulatorima za Windows računala za iPhone i iPad uređajima


Apple kaže: ne može!

U posljednjih tjedana, Apple je popustio i u svoju Apple Trgovinu aplikacija dopustio je različite emulatore, koje korisnici mogu preuzeti na svoje iPhone i iPad uređaje. I kada se činilo kao da je sve u redu, iz Applea stižu nove vijesti: tvrtka ne dopušta korisnicima svojih uređaja preuzimanje emulatora, koji su namijenjeni za Windows računala.

Kako je izvijestio The Verge, najmanje su dvojici programera Windows emulatora aplikacije su odbijene iz Appleove Trgovine. Te aplikacije su iDOS 3, odnosno emuliraju DOS operativni sustav te i UTM SE, koja omogućuje pokretanje Windowsa na iOS-u.

Chaoji Li, razvojni programer za iDOS 3, izjavio je sljedeće: “Aplikacija pruža funkcionalnost emulatora, ali ne emulira tu igraću konzolu. Prema smjernici 4.7 unutar Appleove Trgovine dopušteni su samo emulatori za retro igraće konzole”. Ovo se odnosi na odjeljak 4.7 službenih smjernica Trgovine, koji navodi da “retro aplikacije emulatora igraće konzole mogu ponuditi mogućnost preuzimanja igara”.

Zvuči zbunjujuće? To je zato što i jest zbunjujuće.

Točnije, iako Apple dopušta emulatore starijih konzola, pomalo je čudno to što tvrtka uporno odbija emulatore za Windows platformu. Zašto je to tako?

Nedosljednosti u politici poslovanja

Mnogi programeri su se godinama žalili na Appleov zbunjujući i naizgled nestalan postupak odobravanja onoga što smije, a što ne smije biti unutar Apple Trgovine. Posljednji događaji samo su dodatno podebljali razloge za zabrinutost i dovelo do još veće zbunjenosti. Na primjer, dok odjeljak 4.7 pravila Trgovine navodi da su emulatori retro igara dopušteni, Apple nikada nije razjasnio što se točno kvalificira kao “retro”.

“Kada sam pitao koje promjene trebam napraviti kako bi moja aplikacija dobila odobrenje, nisu imali pojma. Nisu mi znali dati odgovor ni na pitanje o tome što se podrazumijeva pod retro konzolom,”, napisao je iDOS 3 programer Li na svom blogu. Dobit ćete odgovor, kako to priliči Appleu: ”Ne znamo vam objasniti što je, ali znamo što je kada to vidimo”.

Moglo bi se tvrditi da su DOS i rane verzije Windowsa doista retro sustavi konzola, budući da su nastali 1980-ih i 1990-ih i udomaćili su tada brojne igre, koje su sada klasici. No, iz nepoznatog razloga, Apple smatra da ti emulatori prelaze neku nevidljivu granicu, koju ni sam Apple ne zna objasniti. Navodno ti emulatori nisu kao drugi emulatori i zbog toga ne smiju biti unutar Appleove Trgovine aplikacija.

Usprkos tome što je Apple ranije ove godine dopustio retro emulatore igara i što je tvrtka donekle razjasnila pravila u vezi tih emulatora i igara i dalje postoji jako puno nejasnoća u pogledu politike poslovanja tvrtke i toga što se smije, a što se ne smije stavljati unutar Trgovine. Kao što je Li napisao u e-poruci za The Verge: “Ukratko, što se tiče politike poslovanja, stvar je kod Applea takva da oni uopće ne moraju biti dosljedni u pogledu provođenja svojih vlastitih pravila”.

Piše: Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular