PočetnaMobyPametni telefoniJe li Samsung nenamjerno otkrio informacije o glavnoj kameri svojih Galaxy S25...

Je li Samsung nenamjerno otkrio informacije o glavnoj kameri svojih Galaxy S25 modela?


Samsung je jedna od vodećih tvrtki i vodećih igrača na polju senzora kamere za pametne telefone i kako stvari stoje, čini se da je tvrtka nedavno objavila informacije o tri nova senzora. Da stvar bude još bolja, izgleda da bi jedan od tih senzora mogao biti i senzor glavne kamere modela Galaxy S25 i S25 Plus.

Advertisement

O čemu se točno radi?

Naime, Samsung je objavio informacije o tri kamere: 200-megapikselnoj ISOCELL HP9, 50-megapikselnoj ISOCELL JN5 i 50-megapikselnoj ISOCELL GNJ kameri.

Samsung ISOCELL GNJ
Samsung ISOCELL GNJ

Je li ISOCELL GNJ glavna kamera za Galaxy S25?

GNJ ima senzor veličine 1/1,57 inča, što je otprilike na razini senzora glavne kamere  S24 i S24 Plus modela., koji iznose 1/1,56 inča. Treba reći i da novi senzor ima piksele od jednog mikrona, čime je sličan senzoru koji se koristi na S24 i S24 Plus modelima, što je dodatna naznaka da bi novi senzor mogao u stvari biti senzor glavne kamere za Galaxy S25 i S25 Plus modele.

Samsung glavne kamere sa sličnom veličinom senzora i veličinom piksela na svojim uređajima nudi još od Galaxy S22 i S22 Plus modela, koji su na tržište izašli 2022. godine. Vjeruje se da će Galaxy S25 i S25 Plus zadržati glavnu kameru od 50 MP, što ukazuje na to kako neće biti većih promjena po pitanju senzora. S obzirom na ovo, ima smisla da bi se ISOCELL GNJ mogao koristiti u nadolazećim pametnim telefonima ”S” klase, pogotovo ako Samsung želi novi senzor, ali ne želi povećanje veličine.

Manje promjene, koje Samsung zasad najavljuje, odnose se na poboljšanja po pitanju “anti-refrakcijskog sloja” te bolji materijal za izolaciju piksela. Ove promjene imaju za cilj poboljšati hvatanje svjetla, smanjenje refleksija, pružanje preciznijeg prikaza područja koja su sjenovita ili u tami, odnosno u kojima postoji nedovoljno svjetlosti te naravno imaju za cilj poboljšati reprodukciju boja.

Advertisement

 

 

ISOCELL JN5: budući senzor za selfie kamere na Galaxy S25 modelima?

Još jedan zanimljiv senzor je isto tako 50-megapikselni  ISOCELL JN5 senzor. On se podudara sa senzorom JN1, nudeći pritom veličinu senzora od 1/2,76 inča i piksele od 0,64 mikrona.

Samsungov novi senzor donosi podešavanja HDR-a i autofokusa, kao i tehnologiju dvostrukog pojačanja (DCG) za HDR u jednom kadru te tehnologiju za poboljšavanje autofokusa pod nazivom ”Super Quad Phase Detection”. Usporedbe radi tome, JN1 je koristio dvostruku superfaznu detekciju.

Iz Samsunga tvrde da malena veličina JN5 znači da se može koristiti kao glavna kamera, ultra-širokokutna kamera, telefoto leća i da se može koristiti i čak kao prednja kamera. Naravno, stariji JN1 korišten je u raznim telefonima kao selfie kamera ili čak glavna kamera na nekim cjenovno pristupačnijim uređajima srednjeg razreda.

Južnokorejska tvrtka dodaje da JN5, kada se koristi kao glavna kamera, podržava dvostruki zum unutar senzora i zum do čak šest puta kada se koristi na telefoto kameri. Iz Samsunga su isto tako izjavili da senzor kamere podržava uvijek uključeni način niske potrošnje, za mogućnosti poput prepoznavanja pokreta putem selfie kamere.

Samsung dodaje da ISOCELL GNJ također nudi povećanje učinkovitosti, točnije povećanje učinkovitosti od 29% u načinu pregleda i povećanje od 34% s 4K/60fps videom.

Piše: Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular