PočetnaOstaloZanimljivostiSjedinjene Američke Države pripremaju tužbu protiv Nvidia-e, Microsofta i OpenAI-a!

Sjedinjene Američke Države pripremaju tužbu protiv Nvidia-e, Microsofta i OpenAI-a!


Ukratko…

  • Novo izvješće govori o tome da vlada Sjedinjenih Američkih Država planira protu-monopolske tužbe protiv Nvidia-e, OpenAI-a i Microsofta.
  • Navodno će se Ministarstvo pravosuđa krenuti na Nvidia-u, dok će Savezna komisija za trgovinu za početak ”pročešljati” tvrtke OpenAI i njegovog primarnog investitora, Microsoft.
  • Posljednji put kad su se ovakve vijesti pojavile, američka je vlada na kraju krenula na Google, Apple, Amazon i Metu.
Advertisement

Čini se da se odjednom vlada Sjedinjenih Američkih Država odjednom odlučila sve više boriti protiv velikih tehnoloških firmi ili kako ih se još popularno zove ”Big Tech”. Neki smatraju da je to tako jer vlada SAD-a navodno u vezi ovih stvari slijedi upute Europske komisije. Ako se vratimo unatrag, vidjet ćemo da su upravo uredbe i odredbe Europske komisije zaslužne za to što su korisnici u SAD-u dobili stvari kao što su GDPR, USB-C utori na iPhone uređajima te za korisnike otvoreniji iOS ekosustav. No tu stvari ne staju. Izašle su nove informacije o mogućem sljedećem planu djelovanja američke vlade: radi se o planu podizanja protu-monopolske tužbe protiv nekih od najvećih imena u svijetu tehnologije, posebno u svijetu umjetne inteligencije.

nvidia
Unsplash License

Prema The New York Timesu, vlada SAD-a istražuje mogućnosti podizanja protu-monopolske tužbe protiv Nvidia-e, proizvođača čipova koji pokreću mnoge AI platforme, OpenAI-ja, vlasnika popularne platforme ChatGPT i Microsofta, glavnog investitora u OpenAI. Budući da je riječ o golemom pothvatu, vlada očito dijeli dužnosti. Savezna komisija za trgovinu (FTC) istražuje OpenAI i Microsoft, dok će se Ministarstvo pravosuđa (DOJ) usredotočiti na Nvidia-u.

Ono što je zanimljivo, posljednjeg puta kada su se mogle čuti glasine o ovakvim stvarima, vlada SAD-a krenula je na Google, Apple, Amazon i Metu zbog anti-konkurentskih praksi u njihovim područjima. Iako još ništa nije zacrtano, definitivno izgleda vrlo vjerojatno da će američka vlada podignuti neku vrstu tužbe za ove tri tvrtke.

Javno je poznato da FTC već istražuje OpenAI još od 2023. Regulatorna tvrtka želi vidjeti je li tvrtka nanijela štetu pojedincima širenjem lažnih informacija. No, nikakvi slučajevi protiv tvrtke nisu službeno pokrenuti.

Isto tako, Microsoftovo ulaganje u OpenAI također je već pod istragom. Razlozi istrage su pretpostavke da OpenAI guši svoju konkurenciju. No, ono što najviše iznenađuje ovdje jest podatak koji govori o tome da će pod istragom biti i tvrtka Nvidia. Iako je Nvidia isto tako jedan od glavnih igrača u sve brže i više rastućoj tehnologiji umjetne inteligencije, tvrtka se zapravo samo usredotočuje na stvaranje hardvera za obradu i korištenje umjetne inteligencije, ne i na samu umjetnu inteligenciju.

Advertisement

Moguće je da će Ministarstvo pravosuđa istražiti je li tvrtka iskoristila svoj značajan utjecaj na industriju, kako bi uništila manje konkurente, iako su to trenutno samo nagađanja. Kako će se ove stvari dalje odvijati i hoće li američka vlada zaista podnijeti tužbe protiv Nvidia-e, OpenAI-a i Microsofta, vrijeme će pokazati.

Piše: Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular