PočetnaInternetKorisne aplikacijeGoogle Maps će od sada spremati povijest lokacija na vaš uređaj. Što...

Google Maps će od sada spremati povijest lokacija na vaš uređaj. Što to znači?


Google Maps toliko često koristimo da ponekad zaboravljamo da ta aplikacija sprema podatke o svim lokacijama na kojima ste bili. Radi se o tzv. Timeline značajki koja iste podatke učitava na oblak i oni su vam dostupni s bilo kojeg uređaja.

Advertisement

Ono što je problematično kod Timelinea je da netko drugi može dobiti pristup podacima o povijesti vaših lokacija ako se uspije prijaviti na vaš Google korisnički račun.

Zbog toga Google premješta lokacijske podatke s Google Maps aplikacije na same uređaje korisnika.

Promjena koja poboljšava privatnost

Google Maps svakodnevno pohranjuje veliki broj podataka o lokaciji i zato se ovdje radi o prilično velikoj promjeni. Ono što se nalazi u fokusu prebacivanja lokacijskih podataka na korisničke uređaje je privatnost i onemogućavanje pristupa podacima putem Timeline povijesti koja je dostupna u oblaku.

Ono što se moralo uzeti u obzir je učestalo korištenje Timeline značajke, posebno od strane web preglednika gdje korisnici obično provjeravaju dodatne informacije o svojem putovanju. U isto vrijeme je još više problematična bila činjenica da netko s dobivenim pristupom vašem Google računu može dobiti cijeli pregled povijesti vaših putovanja i lokacija koje ste posjetili.

Advertisement

Timeline je automatski pratio sva vaša putovanja na temelju lokacijskih podataka s vašeg pametnog telefona i Google ih sada premješta na pojedinačne uređaje. To znači da će korisnici moći dobiti podatke o povijesti lokacija s Google Maps aplikacije samo putem korištenja svog uređaja te se ukida pristup istim podacima s drugih uređaja jer više nisu smješteni na oblaku.

 

Rok je do 1. prosinca 2024. godine

Svi korisnici Google Maps aplikacije imaju rok do 1. prosinca ove godine za spremanje podataka o povijesti lokacija na svoj uređaj. Nakon što navedeni rok prođe, Google će napraviti automatsko prebacivanje lokacijskih podataka, koji su napravljeni u zadnjih 90 dana, na prvi uređaj na koji se korisnik prijavi putem Google računa. Svi stariji podaci od 90 dana će se trajno izbrisati.

Za nastavak korištenja Timeline značajke korisnici će morati prilagoditi postavke u Google Maps aplikaciji na svojim uređajima. Mogu odabrati trajno zadržavanje podataka do manualnog ili automatskog brisanja nakon 3, 18 ili 36 mjeseci.

Sve što smo naveli po pitanju Timelinea nije jedina promjena koju je Google proveo. Također su poduzete dodatne mjere kod kojih se uklonio niz osjetljivih lokacija iz povijesti te je došlo do ograničavanja pristupa lokacijskim podacima.

Korisnici imaju još nekoliko mjeseci da se odluče na nastavak korištenja Timelinea i da spreme povijest svojih lokacijskih podataka, a nakon 1. prosinca Google će provesti radnje s kojima dolazi do brisanja.

Piše: Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular