PočetnaInternetKorisne aplikacijeChrome počinje primjenu Manifesta V3 od 3. lipnja! Na koji način to...

Chrome počinje primjenu Manifesta V3 od 3. lipnja! Na koji način to oslabljuje ad blockere?


Google je nastavio s provođenjem svog plana za postepeno isključivanje Manifest V2 ekstenzija na Chromeu počevši od lipnja. Još početkom ove godine najavljeno je da će lipanj biti mjesec u kojem će se oslabiti mogućnosti ad blockera, a Google ovakvu odluku opravdava na temelju interesa korisnika.

Advertisement

Ono što se zapravo događa je implementacija Manifesta V3 pa u nastavku saznajte o čemu se točno radi te koje će posljedice imati korisnici koji se učestalo služe ad blockerima.

Što je Manifest V3?

Manifest V3 je najnovija verzija platforme ekstenzija za Google Chrome, a nastala je kako bi se poboljšale sigurnost, privatnost, izvedba te ukupna vjerodostojnost i legitimnost Chrome ekstenzija.

Google s Manifestom V3 cilja na sljedeće:

  • ograničavanje pristupa ekstenzija kod korisničkih zahtjeva na mreži
  • prisiljavanje developera da uključe sve funkcionalnosti unutar ekstenzija te dokidanje prakse hostanja kodova s udaljenog mjesta
  • tranzicija modifikacija zahtjeva za mrežu s ekstenzija na web preglednik
  • zamjena pozadinskih stranica za bolje iskustvo rada s web preglednikom.

Iako sve nabrojano izgleda vrlo pozitivno u kontekstu korisničkog iskustva, novi okvir za rad je predstavio velike tehničke zahtjeve za developere ekstenzija, a posebno one kojima su potrebne naprednije kontrole funkcija web preglednika. To se najprije odnosi na developere ad blockera koji sada moraju implementirati kompleksne mehanizme kako bi ostali funkcionalni.

Advertisement

Ovakvu složenost novih pravila više će osjetiti napredni korisnici koji će morati raditi konfiguraciju dodatnih postavki ili dobiti dodatna odobrenja za specifične sajtove.

Primjera radi, developeri uBlock Origina, koji je jedan od najpopularnijih i najpouzdanijih ad blockera, bili su prisiljeni stvoriti novi projekt pod nazivom uBO lite (uBOL) kako bi se prilagodio Manifestu V3.

Još jedna otegotna okolnost je da se nova pravila više neće učestalo automatski ažurirati kod ekstenzija. Umjesto toga postupak ažuriranja odvijat će se kada se nova verzija ekstenzije objavi.

Što to znači za korisnike?

Od 3. lipnja 2024. s Chrome verzijom 127 korisnici s aktivnim Manifest V2 ekstenzijama dobit će upozorenja na Chrome Beta, Dev i Canary kanalima, a ekstenzije koje i dalje budu koristile Manifest V2 izgubit će svoju „Featured“ značku.

Postupno onemogućavanje Manifest V2 ekstenzija nastavit će se s preporukama za korištenje Manifest V3 ekstenzija. Korisnici će moći privremeno omogućiti Manifest V2 ekstenzije, no ta opcija će također biti u kratkom roku uklonjena.

Tvrtke koje se služe „ExtensionManifestV2Availability“ pravilima bit će izuzete do lipnja 2025. godine i dobile su dodatnih godinu dana za tranziciju na Mainfest V3.

Govorimo li o korisničkom iskustvu, potrebno je reći nekoliko stvari.

Umjesto da se s ekstenzijama omogući presretanje i dinamičko modificiranje zahtjeva, s upotrebom Manifesta V3 uvode se fiksirana pravila koja zaustavljaju ili mijenjaju zahtjeve prije nego se oni provedu. Drugim riječima, ekstenzije će sada imati manje kontrole i fleksibilnosti kod filtriranja zahtjeva.

Kad su ad blockeri u pitanju, dogodit će se sljedeće:

  • ograničit će se mogućnost ad blockera za blokiranje ili modificiranje zahtjeva te limitirati broj specifičnih pravila
  • reducirat će se efektivnost ad blockera kod blokiranja kompleksnih oglasa pa postoji mogućnost da to neće raditi kod, primjerice, YouTubea
  • prevenira se korištenje naprednih značajki kod ad blockera koje su funkcionirale na temelju modifikacije sadržaja ili prikaza na web stranici nakon što se oni učitaju.

 

Novo iskustvo s oglasima?

Korisnici ad blockera ubrzo bi mogli doživjeti da će se reducirati njihova kontrola i izbori kad govorimo o online oglasima. Blokiranje i filtriranje oglasa postat će teže, više neće biti tako lako prevenirati ili izbjeći praćenje i nadzor, a sve će se u negativnom smislu reflektirati na detekciju i izbjegavanje rizičnih situacija i online prijetnji.

Opisano ograničenje za ekstenzije koje smanjuje funkcionalnost i izvedbu prvenstveno ad blockera odnosi se na web preglednike temeljene na Chromiumu, a to su Chrome, Edge, Opera i Vivaldi.

Ako primijetite da vam korišteni ad blocker u naredno vrijeme ne radi, znat ćete da je sve povezano s uvođenjem Manifesta V3.

Trenutna alternativa koja se spominje može biti korištenje Firefox web preglednika ili nekih fleksibilnih ad blockera, no vrijeme će pokazati ako su to zaista rješenja da se u praksi izbjegavaju oglasi.

 

Google tvrdi da developeri surađuju

Google navodi kako je tijekom cijelog pripremnog perioda za uvođenje Manifesta V3 osluškivao povratne informacije od developera ekstenzija te je nastojao napraviti prilagodbe.

Google također tvrdi da su spomenute aktivnosti rezultirale s činjenicom da je preko 85 posto Chrome ekstenzija, uključujući popularne ad blockere kao što su AdBlock, Adblock Plus, uBlock Origin i AdGuard, napravilo potrebne prilagodbe te da su objavljene njihove nove verzije koje podržavaju Manifest V3.

Developerima koji su i dalje ostali na Manifestu V2 Google u velikoj mjeri preporuča dovršavanje tranzicije u što skorijem roku i za to je službeno objavio upute na sljedećoj poveznici.

Uvođenje Manifesta V3 za dio korisnika sigurno nije dobra vijest jer se radi o novim pravilima za rad ekstenzija, a definitivno će ista najviše utjecati na ad blockere kojima bi se drastično mogla smanjiti efektivnost. Sve ovo znači da nam možda dolazi razdoblje u kojem se oglasi neće moći izbjegavati i bojimo se da bi korisničko iskustvo u toj domeni moglo, nažalost, biti gore nego ikada.

Jedina nada ostaje u korištenju web preglednika kao što je Mozilla koji i dalje nastoje zaštititi sigurnost i privatnost korisnika ili u korištenju fleksibilnih ad blockera koji će ipak naći put među novim pravilima te pokušati održati svoju staru funkcionalnost.

Brinu li vas nadolazeća ograničenja ad blockera i jeste li primijetili kakve promjene? Napišite u komentarima.

 

Piše: Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular