PočetnaInternetKorisne aplikacijeMicrosoft u OneDrive konačno dodaje mogućnost koju Google Drive ima već godinama

Microsoft u OneDrive konačno dodaje mogućnost koju Google Drive ima već godinama


Ukratko…

  • Microsoftov OneDrive dobio je mogućnost izvanmrežnog načina rada na internetu, koji će korisnicima omogućiti pristup označenim datotekama bez potrebe aktivne internetske veze.
  • Korisnik će moći koristiti program, organizirati datoteke i direktorije u izvanmrežnom načinu rada. Promjene će se sinkronizirati nakon ponovnog uspostavljanja internetske veze.
  • Uvođenjem ove mogućnosti Microsoft se konačno približio Googleu, koji je u svoj Drive ovu mogućnost uveo prije više godina.
Advertisement

onedrive

Iako su dostupne mnoge usluge za pohranu u oblaku i dijeljenje datoteka, velik broj korisnika drži se rješenja koja pružaju Apple, Google i Microsoft. Apple iCloud, Google Drive i Microsoft OneDrive obavljaju iste opće funkcije, ali postoje male razlike u značajkama i pristupu. Microsoft je ažurirao OneDrive kako bi dodao izvanmrežne mogućnosti, koje konkurentski Google Drive koristi već nekoliko godina.

Kao što je najavio Microsoft, OneDrive dobiva izvanmrežni način rada. Ovaj način korisnicima će omogućiti korištenje OneDrivea na pregledniku čak i kada uređaj preko kojeg ga korisnik koristi nije spojen na internetsku vezu. Izvanmrežni način rada globalno se uvodi za OneDrive poslovne i školske korisnike. Korisnik će najprije trebati označiti datoteke i direktorije kao dostupne za izvanmrežni pristup.

Nakon toga moći će pristupiti tim datotekama čak i kada ne postoji dostupna internetska veza. Korisnici će isto tako imati mogućnost oslobađanja lokalnog prostora za pohranu postavljanjem lokalnih datoteka i direktorija na internet izravno s OneDrivea. Obje su radnje prethodno bile dostupne putem File Explorera na Windows računalima i Findera na Mac-u, ali sada će korisnici moći raditi ovakve stvari izravno s OneDrivea u svom internetskom pregledniku.

Iz Microsofta tvrde da izvanmrežni način rada OneDrivea omogućuje otvaranje i interakciju s prikazima OneDrive Home, My files, Shared, Favorites, People i Meeting. Korisnik će imati priliku vidjeti direktorije, nazive datoteka i meta-podatke. Isto će tako moći koristiti prikaz Moje datoteke za preimenovanje, sortiranje, premještanje i kopiranje datoteka, iako će se promjene očekivano sinkronizirati s OneDriveom kada ponovno uspostavite internetsku vezu. Google Drive već nekoliko godina koristi sličnu funkciju.

Advertisement

Unutar Google Drivea, korisnik može odabrati opciju učiniti datoteku dostupnom izvanmrežno kako bi ubuduće ubuduće ostvarivao pristup datoteci bez internetske veze. Takva funkcionalnost zahtijeva malo predviđanja, ali će korisnicima omogućiti rad u hibridnom, odnosno u kombinaciji mrežnog i izvanmrežnog načina rada.

Svakako je dobro to što je Microsoft konačno odlučio uvesti ovu mogućnost i u svoju OneDrive uslugu, iako je nejasno zašto je tvrtki trebalo toliko dugo, kada je Google uveo ovu mogućnost odavno. No, bilo kako bilo, izvanmrežni način rada svakako će dodatno doprinijeti u pogledu produktivnosti korisnika. Hoće li ovo OneDrive izdići iznad Googleovog Drivea? Teško. No svakako je dobro za vidjeti nove mogućnosti, koje Microsoft implementira u svoje alate.

Piše: Alan Milić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular