PočetnaSoftverKorisniNajbolji besplatni softveri za oporavak podataka u 2023. godini

Najbolji besplatni softveri za oporavak podataka u 2023. godini


Softveri za oporavak podataka moraju biti kvalitetni te imati jednostavan način upotrebe kada se vrši oporavak izbrisanih ili kompromitiranih datoteka i mapa na računalu, pametnom telefonu ili mediju za pohranu podataka.

Gubitak podataka je iznimno stresan trenutak, neovisno o tome ako je do njega došlo zbog hardverskog ili softverskog kvara, slučajnog brisanja ili se radilo o malwareu. Danas kod svakog ozbiljnijeg posla se podaci pohranjuju na tvrde diskove, eksterne diskove, oblak i USB pa se može reći da je potrebno imati plan za njihov oporavak ako se desi ono najgore.

Osnova tog plana moraju biti i softveri za oporavak podataka. Na tržištu se danas mogu naći iznimno kvalitetni softveri čije se korištenje ili pretplata znaju dosta skupo plaćati. Jasno je da dobar dio korisnika ne želi trošiti na to trošiti novce, no uvijek se mogu naći oni proizvodi koji su besplatni. U nastavku donosimo popis najboljih besplatnih softvera za oporavak podataka u 2023. godini.

Stellar Free Data Recovery Software

  1. Stellar Free Data Recovery Software

Stellar Data Recovery jedan je od trenutno najboljih alata za oporavak podataka jer omogućuje vrlo prilagodljive pretrage, ima ogromnu zbirku formata datoteka i može odrađivati duboka skeniranja. Iako se dobar dio ovih funkcija plaća, postoji i besplatna verzija koja svakom korisniku može dobro poslužiti.

Stellar Free Data Recovery Software nudi do 1 GB besplatnog oporavka podataka za Windows i Mac korisnike. Ovo omogućuje oporavak izbrisanih, izgubljenih i nedostupnih podataka na tvrdom disku, USB-u ili na gotovo bilo kojem drugom uređaju za pohranu. Dobra je vijest da su u ovoj besplatnoj verziji softvera dostupni mnogi napredni alati.

Plaćena verzija Stellar Data Recoveryja ima prilično visoku cijenu, no pokazalo se da njegova besplatna verzija ima izvrsne mogućnosti te vrlo praktično sučelje.

Možda nekome ograničenje od 1 GB neće biti dovoljno, no tu je uvijek mogućnost isprobavanja plaćene verzije.

Prednosti: moćni, napredni alati i efikasna, brza, skeniranja.

Nedostaci: dublja skeniranja su spora.

Stellar Free Data Recovery Software preuzmite na sljedećoj poveznici.

 

DMDE Free Edition

  1. DMDE Free Edition

DMDE Free Edition pomoći će vam za oporavak datoteka na vašem tvrdom disku koje ste izgubili zbog slučajnog brisanja, problema sa samim uređajem, napada malwarea ili nekog drugog oblika kompromitiranja podataka. Isti softver ima i svoju plaćenu verziju pa nikoga neće iznenaditi da njegova besplatna verzija dolazi s ograničenjima.

DMDE je prenosiva aplikacija koja se pokreće izravno s USB sticka, a to znači da je ne morate instalirati. Softver čak nadilazi oporavak datoteka te vam daje mogućnost pretrage i oporavka particija i diskova koji su postali nevidljivi na Windowsima. Jedini manjak možda predstavlja vizualno sučelje koje nije toliko privlačno i zna biti nepraktično.

Ako imate više tehničkog znanja, možete se okušati s tzv. „disk editing“ načinom rada ili rekonstruirati RAID konfiguracije.

Prednosti: vrlo visok postotak oporavka podataka, mogućnost osnovnog uređivanja diska, prenosiva aplikacija.

Nedostaci: lošije sučelje, manje ograničenosti kod oporavka datoteka, upute za korištenje nisu dovoljno detaljne.

DMDE Free Edition možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

 

Recuva

  1. Recuva

Recuva je alat za potpuni oporavak podataka te se s njime odrađuju dublja skeniranja, oporavci podataka s oštećenih diskova, ekstrahiranje datoteka s uređaja itd. Iako postoji plaćena verzija ovog softvera, besplatna je također opcija jer donosi mnogo zanimljivih značajki.

Recuva nije baš najobuhvatniji alat kad je oporavak podataka u pitanju, no dovoljno je moćan da vam pomogne u kriznim situacijama.

Jedna od zanimljivih stvar koju ima, a nije toliko vezana uz njegovu osnovnu namjenu, je mogućnost sigurnog brisanja te potpunog uklanjanja datoteka. Mora se znati da sa samim brisanjem datoteke ne dolazi do njenog potpunog uklanjanja iz sustava. Ona nakon brisanja stoji kao referenca na datoteku koja se upotrebljavala. Potpuno uklanjanje događa se jedino kad se preko nje upiše druga datoteka koja zauzima isti prostor na disku, a s Recuva alatom moći ćete izravno napraviti brisanje koje će ukloniti sve komponente datoteke s vašeg računala. Radi se o savršenoj pomoći kad ste sigurni da sve tragove pojedine datoteke treba ukloniti.

Prednosti: brzi skenovi, značajka za potpuno brisanje podataka.

Nedostaci: manje mogućnosti u odnosu na ostale softvere.

Recuva se može preuzeti na sljedećoj poveznici.

 

TestDisk and PhotoRec

  1. TestDisk and PhotoRec

TestDisk and PhotoRec može se promatrati kao par alata, a ne kao integrirani alat. Može ih se koristiti za oporavak podataka kod izgubljenih particija i datoteka.

TestDisk brine se za dio vezan uz particije. Dio korisnika sigurno će odbiti činjenica da se radi o alatu koji nema grafičko korisničko sučelje. S druge strane, postoje upute koje idu zajedno s alatom pa pomoću njih možete ovladati cijelim postupkom, a pozitivna stvar je što TestDisk podržava jako veliki broj datotečnih sustava.

PhotoRec je komponenta za oporavak datoteka. Sam alat je dostupan putem sučelja za naredbe, no za razliku od TestDisca ima grafičko korisničko sučelje. Može se koristiti na više platformi i pokretati kao aplikacija s USB sticka pa to znači da se ne mora instalirati. Iako će se nekima činiti kao nepraktičan, radi se o vrlo efektivnom alatu.

Prednosti: kvalitetno se radi oporavak particija i datoteka, radi na različitim platformama.

Nedostaci: TestDisk nema grafičko korisničko sučelje.

TestDisk and PhotoRec preuzmite na sljedećoj poveznici.

 

UnDeleteMyFiles Pro

  1. UnDeleteMyFiles Pro

Možda ste odmah primijetili u nazivu ovog alata riječ „Pro“, ali softver je zapravo besplatan i „pro“ verzije kao takve nema.

Izgled sučelja UnDeleteMyFiles Pro alata nije baš privlačan, no ova činjenica vas ne bi od njega trebala odbiti jer sadrži veliki broj alata koji nisu isključivo vezani uz oporavak podataka.

Treba reći da je zbog ovakvog šireg pristupa broj alata koji su vezani uz oporavak podataka ograničen pa se postupak svodi na pretragu određenih vrsta datoteka i njihov popravak.

Od dodataka se svakako mogu spomenuti „snapshot“ alat s kojim se radi backup cijelog diska, alat za sigurno i kompletno brisanje datoteka te alat za oporavak e-mailova.

Ostali softveri koje smo ranije spomenuli su sigurno učinkovitiji od UnDeleteMyFiles Pro alata, no možete ga isprobati radi zanimljivih dodataka.

Prednosti: više alata za korištenje, pretraga prema vrsti datoteka, mogućnost cjelokupnog backupa podataka s diska.

Nedostaci: slabija učinkovitost u odnosu na konkurenciju, oporavak podataka ima ograničene mogućnosti.

UnDeleteMyFiles Pro možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

 

Piše: Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular