PočetnaInternetKorisne aplikacije10 DuckDuckGo značajki koje će vam pojednostaviti svakodnevne zadatke

10 DuckDuckGo značajki koje će vam pojednostaviti svakodnevne zadatke


DuckDuckGo je popularna web tražilica među korisnicima koji žele zaštititi svoju privatnost na internetu. Broj značajki usmjerenih na privatnost koje DuckDuckGo nudi čini to prilično očiglednim.

Međutim, DuckDuckGo nije fokusiran samo na privatnost. Također sadrži neke druge korisne značajke koje vam mogu pomoći u svakodnevnim zadacima, od kojih mnoge nisu dostupne na Googleu.

Što to nudi DuckDuckGo, pročitajte u nastavku teksta.

1) Pronađite definicije riječi

Svi se mi ponekad susretnemo s nekim novim pojmom, odnosno riječi koju ne razumijemo. DuckDuckGo ima rječnik unutar web preglednika kojeg možete iskoristiti za to i prilično dobro radi.

Da biste to učinili, u URL upišite “definiraj”, odnosno “define” (engl.) nakon čega upišite riječ za definiciju koju želite znati. DuckDuckGo će vratiti značenje unutar kartice na vrhu stranice s rezultatima.

Na ovoj kartici možete poslušati i izgovor riječi. Osim toga, ako želite saznati više o riječi, dodirnite “više” (engl. “more”) u Wordniku na dnu kartice i odvest će vas do Wordnika, rječnika koji “pokreće” ovu značajku.

2) Konvertirajte (mjerne) jedinice

Slično traženju riječi, još jedna izvrsna DuckDuckGo značajka koja može biti korisna je pretvorba jedinica.

Jednostavno upišite riječ “convert” nakon čega slijedi operand (s jedinicom) i jedinica u koju je želite pretvoriti (op.a. pogledaj sliku). DuckDuckGo će pretvoriti traženo i pokazati vam rezultat u malom prozoru ispod trake za pretraživanje.

U ovom prozoru možete promijeniti operand, jedinice koje želite pretvoriti u/iz njih, pa čak i poništiti postojeću operaciju konverzije.

3) Generirajte lozinku

Jaka lozinka pomaže vam da zaštitite svoje online račune. Zato je ‘password manager’ neophodan na svakom uređaju koji koristite jer vam može pomoći da generirate i čuvate sve svoje lozinke na jednom mjestu.

Ponekad možda samo želite lozinku za privremenu upotrebu. Ili možda želite generirati lozinku, ali ne nužno i spremiti je u svoj ‘password manager’. DuckDuckGo značajka brzog generiranja lozinki može vam pomoći u takvoj situaciji.

Odite na početnu stranicu DuckDuckGo-a upišite “password”, a zatim željenu duljinu lozinke. Na primjer, “password 20” će vam dati lozinku od 20 znakova. Ova se lozinka općenito sastoji od velikih, malih slova i brojeva, što bi trebalo biti dovoljno sigurno u većini slučajeva.

4) Provjerite status web stranice

Ponekad problemi s DNS-om, ili nešto drugo, može uzrokovati privremeni prestanak rada određenih web stranica. Kada se to dogodi, često se pitate je li to problem s internetom na vašoj strani ili je do web stranice.

Iako postoje različite metode za provjeru je li web stranica “izvan mreže”, DuckDuckGo ugrađena integracija s “Is it up?” servisom omogućuje vam da to učinite u tren oka. Jednostavno upišite “is [ime stranice] down” i pokazat će vam trenutni status usluge ili web stranice.

5) Proširite skraćeni URL

Skraćene poveznice (linkove) lako je pohraniti i dijeliti. Međutim, ponekad se isti mogu koristiti da vas odvedu na nesigurne web stranice, osobito kada niste svjesni njihovog porijekla. Ako ste primili poveznicu ili je vidite na internetu i ne želite riskirati da kliknete na nju, DuckDuckGo vam može pomoći da prepoznate kamo vas poveznica vodi, a da je i ne otvorite.

Na početnoj stranici DuckDuckGo-a upišite “expand”, te zatim upišite skraćeni link. DuckDuckGo će obraditi tu poveznicu koristeći unshorten.me servis, proširiti je i pokazati vam kuda taj skraćeni link vodi. Zatim možete odlučiti je li sigurno ili nije kliknuti na isti.

6) Generirajte QR kod

QR kodovi olakšavaju dijeljenje informacija s drugima. Naravno, možete koristiti online alate za generiranje QR kodova koji imaju više vrsta podataka, ali korištenje DuckDuckGo generatora QR kodova često je bolja i brža opcija.

Samo trebate u URL upisati “qr” i zatim poruku ili link koji želite zapisati u QR kod. Zatim će DuckDuckGo generirati QR kod, s porukom pored njega koja vam govori što QR kod sadrži. Možete napraviti snimku zaslona ovog QR koda kako biste ga spremili lokalno ili ga kasnije podijelili s nekim drugim.

7) Napravite “Cheat Sheet” za bilo koji program

Ako ste nedavno počeli koristiti novi program, možda niste upoznati s njegovim prečacima na tipkovnici – shortcutima. Kao takve, trebate ih najčešće potražiti na web stranici dotičnog programa ili nekoj drugoj web stranici.

Srećom, ako ste korisnik DuckDuckGoa, ne morate to učiniti. Jednostavno idite na DuckDuckGo početnu stranicu, upišite “cheat sheet”, te zatim naziv programa.

DuckDuckGo će izvući sve relevantne informacije i prikazati ih u tabličnom obliku. Pritisnite gumb Prikaži više da biste proširili ovu tablicu i vidjeli sve opcije.

8) Pronađite alternative za bilo koju aplikaciju ili uslugu

Ponekad ćete htjeti potražiti alternative aplikaciji ili uslugama koje koristite. Možda je to zato što onaj koji trenutno koristite ili koji vas zanima nije besplatan ili ne nudi sve što biste htjeli.

Integracija “AlternativeTo” servisa u DuckDuckGo tražilicu olakšava vam traženje alternativa. Uz to, sve što trebate učiniti je unijeti riječ “alternative”, te naziv aplikacije ili usluge za koju želite alternative. Tražilica će zatim izvući popis svih sličnih aplikacija i usluga.

Možete pogledati alternative izravno na početnoj stranici. Ili, ako želite proširiti detalje, kliknite na gumb “AlternativeTo” koji će vas odvesti na dotičnu web stranicu.

9) Potražite HTML kodove za posebne znakove

Većina tipkovnica ima podršku za određene posebne znakove, kojima možete pristupiti pomoću tipke “Shift”. Međutim, još uvijek postoje mnogi posebni znakovi – od kojih ćete mnoge možda htjeti upotrijebiti u nekom trenutku – koji nisu dostupni za izravan unos na tipkovnici.

Za unos takvih znakova morate znati njihove HTML kodove. DuckDuckGo olakšava pronalaženje tih kodova i svi su na jednom mjestu.

Na početnoj stranici potražite “html chars” i DuckDuckGo će vam pokazati sve posebne znakove s odgovarajućim HTML kodovima u tablici. Pritisnite gumb “prikaži više” za proširenje tablice i prikaz kodova za sve znakove.

10) Bangs

Bangs su DuckDuckGo prečaci koji vam omogućuju da brzo potražite nešto na određenim web stranicama. DuckDuckGo ima “bangs” (prečace) za mnoge web stranice koje vjerojatno koristite u svakodnevnom radu, ali i one koje možda ne koristite. Vjerujte nam, korištenje ove funkcije vam može uštedjeti nešto vremena u danu.

Korištenje prečaca je jednostavno. U URL DuckDuckGo tražilice upišite ! simbol, nakon čega slijede inicijali web stranice koju želite posjetiti. Zatim dodajte svoj upit za pretraživanje i pritisnite Enter za izvođenje pretraživanja.

Na primjer, ako na YouTubeu želite pretraživati videozapise o Aurori borealis, odnosno polarnoj svjetlosti, možete upotrijebiti “!yt aurora borealis”, a ona će vas odvesti do svojih rezultata na YouTubeu. Probajte, zabavno je.

 

Piše: Boris Plavljanić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular