PočetnaHelpdeskŽelite napraviti prelazak na Windowse 11, ali utvrdili ste da nemate TPM...

Želite napraviti prelazak na Windowse 11, ali utvrdili ste da nemate TPM 2.0 čip? Donosimo osnovne informacije o postupku njegove ugradnje!


Koliko se puta već u kontekstu Windowsa 11 spomenuo TPM 2.0? Vjerujemo da će se mnogi složiti kako je ovaj čip postao jedna od prvih asocijacija na Microsoftove specifikacije za Windowse 11 koji su otpisali sve uređaje koji nemaju hardverske sastavnice koje su potrebne da bi se moglo napraviti nadogradnju na novi operativni sustav.

TPM (Trusted Platform Module) 2.0 je zasebni čip na matičnoj ploči i služi za sigurno stvaranje i pohranu kriptografskih ključeva, njime se potvrđuje da operacijski sustav i firmware nisu neovlašteni te se koristi kod mnogih  servisa kao što su BitLocker ili Windows Hello.

Mnogo toga je rečeno o uvjetima za nadogradnju na Windowse 11 i na kraju je korisnicima koji nemaju potrebne specifikacije jednostavno ostalo da kupe novi uređaj ili da naprave potrebne hardverske nadogradnje.

Jedna od tih specifikacija je TPM 2.0 koji neće biti dio svakog, pa čak i novijeg, računala.

Status vašeg računala po pitanju mogućnosti instalacije Windowsa 11 možete provjeriti s PC Health Check aplikacijom koja će vam odmah jasno naznačiti postoje li u tom kontekstu neki problemi te koje nedostatke morate otkloniti.

Kad je TPM 2.0 u pitanju, možete koristiti spomenutu aplikaciju, no postoje još neki načini da samostalno provjerite ima li vaše računalo ovaj čip.

Kako bi saznali ako vaše računalo ima TPM 2.0, potrebno je otići u „Settings“ izbornik i otvoriti „Update and Security“. Nakon toga kliknite na „Windows Security“ te odaberite „Device Security“. Ako imate TPM 2.0, unutar novog prozora trebali bi vidjeti „Security processor „ sekciju gdje je navedeno kako TPM pruža dodatnu enkripciju za vaš uređaj.

Još jedan oblik provjere ide putem provjere UEFI postavki. UEFI je vrlo sličan BIOS-u i mnogi ljudi ih poistovjećuju te proizvođači računala i dalje koriste termin BIOS u oba slučaja, no među ovim softverima koji se uključuju prilikom bootanja u operativni sustav ipak ima razlike. Može se reći da je UEFI modernije rješenje i podržava veće diskove, brže bootanje i ima više sigurnosnih i ostalih značajki.

Pristup UEFI postavkama razlikuje se od proizvođača do proizvođača pa ćete kao korisnik morati provjeriti upute vezane uz matičnu ploču kako bi došli do detaljnijih informacija. Ovdje se može spomenuti kako postoji uvriježena terminologija pa, na primjer, AMD-ove matične ploče za TPM čipove koriste kraticu „fTPM“, dok Intelove matične ploče koriste kraticu „PTT“.

Još jedna mogućnost provjere ako je instaliran TPM čip je putem otvaranja „Run“ prozora pomoću tipkovnog prečaca Windows tipka + R. Nakon toga je potrebno upisati sljedeći unos u traku za pretraživanje: tpm.msc.

Poslije pritiska tipke Enter otvorit će se alat za upravljanje TPM-om. Ako imate TPM 2.0, trebala bi se ispisati obavijest „The TPM is ready for use“. U slučaju da TPM 2.0 nemate na računalu, trebala bi se prikazati obavijest „Compatible TPM cannot be found“.

Ako ste napravili sve potrebne provjere i sa sigurnošću utvrdili da vaše računalo nema TPM 2.0, morat ćete se odlučiti na ugradnju ovog čipa.

Uvijek postoji mogućnost zaobilaženja postavki pa već postoje metode kako se Windowsi 11 mogu preuzeti i instalirati bez ispunjavanja nužnih uvjeta, no kod ove opcije nećete dobivati potrebna ažuriranja i predstavljat će vam sigurnosne probleme.

Želite li sve odraditi prema pravilima i ispuniti potrebne hardverske specifikacije, u slučaju nedostatka TPM 2.0 čipa morate isplanirati njegovu ugradnju, a trenutno o tome nema baš previše informacija.

Odmah možemo napomenuti kako su stvari nešto kompliciranije prije samog postupka ugradnje. Morate za početak provjeriti ako vaša matična ploča ima potrebno zaglavlje za TPM 2.0 čip. Ova stavka razlikuje se kod različitih proizvođača pa se svakako preporučuje čitanje uputa ili informacija koje su vezane uz korištenu matičnu ploču. Kod specifikacija vaše matične ploče obično možete naći stavku pod nazivom „TPM header“ koja će vam potvrditi da je zaglavlje ugrađeno.

Želite li odraditi fizički pregled matične ploče, možemo napomenuti kako se TPM čip često nalazi pored COM porta ili u blizini RGB zaglavlja.

Ako ste utvrdili da vaša matična ploča ima zaglavlje za TPM 2.0 čip, još uvijek niste riješili problem. Treba dodatno utvrditi ako zaglavlje ima 14 ili 20 pinova (iglica). Za TPM 2.0 zaglavlja na matičnim pločama ne postoji standard pa je nužna provjera broja pinova kako bi se kupio model čipa koji odgovara. U slučaju da niste sigurni po pitanju određivanja pinova, svakako preporučujemo da u tom slučaju kupite TPM 2.0 čip od istog proizvođača čiju matičnu ploču imate.

TPM 2.0

Gdje kupiti TPM 2.0 čip?

Treba napomenuti kako je pandemija usporila proizvodnju ovih čipova u 2021. godini i čini se kako će se negativan trend i dalje nastaviti, a primjetno je i povećanje njihovih cijena. To ne znači kako ih se na tržištu ne može naći, već da je njihova ponuda u određenom smislu limitirana i skuplja u odnosu na uobičajene uvjete prodaje.

Na stranim tržištima njihova se cijena kreće od 15 do 60 dolara. Kao neke primjere ponude izdvojili smo Amazonovu ponudu TPM čipova popularnih proizvođača matičnih ploča:

Može li se TPM 2.0 čip nabaviti u Hrvatskoj?

Odgovor je da može, no ponuda je vrlo skromna. Pregledom različitih web trgovina tvrtki koje prodaju informatičku opremu i računalne komponente došli smo do zaključka kako za TPM 2.0 čipove zasad nema velike potražnje. Tek možemo izdvojiti ponudu tvrtke Links za Gigabyteov TPM 2.0 čip i to je jedan od rijetkih proizvoda koji se u ovom trenutku može naći na hrvatskom tržištu.

 

Kolika je cijena ugradnje TPM 2.0 čipa?

Tvrtke koje rade servise informatičke opreme još uvijek nemaju definiranu ponudu za ugradnju TPM 2.0 čipa. Čak se može reći da je primjetno kako neke tvrtke ne znaju o čemu je ovdje riječ kad se postavi upit o cijeni usluge. Web ponuda za ugradnju TPM 2.0 čipa na matičnu ploču trenutno ne postoji, a kod nekih tvrtki koje su kontaktirane uspjeli smo dobiti informaciju kako se cijena iste usluge kreće između 250 i 350 kuna.

Piše: Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular