PočetnaSoftverMust HaveKoliko će prostora na disku zauzimati Windowsi 11?

Koliko će prostora na disku zauzimati Windowsi 11?


Novi operativni sustavi kao što su nadolazeći Windowsi 11 povlače za sobom mnoga pitanja i jedno  od njih svakako se odnosi na prostor koji zauzimaju na disku. Prije instalacije Windowsa 11 na računalu korisnici žele imati informaciju koliko bi to moglo opteretiti disk jer o toj činjenici ovisi fluidnost rada na računalu te mogućnost obavljanja svakodnevnih zadataka.

Jesu li ovim pitanjem zahvaćeni SSD i HDD na isti način? Moglo bi se reći da ne jer HDD ipak nije poželjna opcija za instalaciju Windowsa 11. Već se kod Windowsa 10 jasno vidjelo kako je HDD-u potrebno mnogo više vremena za bootanje i odrađivanje zadataka. Naravno, mnogo toga ovisi i o konfiguraciji računala (pogotovo o radnoj memoriji), no SSD se ipak nameće kao mnogo bolja opcija za instalaciju Windowsa 11 zbog brzine izvršavanja radnih procesa.

Ovdje se ne radi samo o bržem procesuiranju naredbi. Korištenjem SSD-a troši se mnogo manje snage i posebno se na laptopima rade velike uštede kod rada baterije, SSD ima mnogo bolju izvedbu naspram HDD-a kad se radi o gejming aktivnostima, videima, bootanju Windowsa i svim ostalim radnjama na računalu, a svakako treba spomenuti da SSD radi vrlo tiho i ne stvara buku.

Sljedeći video s YouTubea demonstrira kolike su razlike u brzini SSD-a i HDD-a kod pokretanja Windows 10 operativnog sustava:

SSD ima veliku prednost u brzini i efikasnosti, ali problem koji može mučiti korisnike je njegov prostor za pohranu koji je više limitiran u odnosu na HDD i SSD-i s većim kapacitetom ujedno su i mnogo skuplji. S pravom se onda svaki korisnik može pitati koliko je prostora na SSD-u dovoljno? Može li kao pravo rješenje biti SSD od 256 GB ili je 128 GB dovoljno? Jesu li i manje vrijednosti dovoljne?

Na Microsoftovoj stranici navedeno je kako veličina operativnog sustava Windows i veličina zauzetog prostora na disku za njegovu instalaciju mogu izrazito varirati zbog sljedećih faktora: verzije prethodno instaliranih Windowsa na računalu, količine slobodnog prostora za pohranu dostupnog za ponovno korištenje datoteka sustava Windows (npr. datoteke virtualne memorije ili hibernacijske datoteke), aplikacija koje su instalirane na računalu te načina kako aplikacije pohranjuju podatke.

Usporedbe radi, Windows 10 operativni sustav zauzimao je od 16 do 20 GB kod početne instalacije, ali s prolaskom vremena u kojem su se odrađivala brojna ažuriranja ta je brojka skočila na gotovo 32 GB. Microsoft je još 2019. bio objavio kako će započeti s korištenjem dodatnih 7 GB čime se onemogućila situacija prekidanja ili djelomičnog odrađivanja ažuriranja do čega je znalo doći zbog manjka prostora na disku. Slijedeći takvu promjenu u sustavu, s verzijom 1903 Windowsa 10 koja je bila dio velikog ažuriranja u svibnju 2019. došlo je do naglog povećanja potrebnog prostora na disku. Sljedeća tablica to prikazuje:

 

Operativni sustav Verzija operativnog sustava Potrebni prostor na disku
Windows 10, verzija 1809 i ranije 32-bit 16 GB ili više
64-bit 20 GB ili više
Windows 10, verzija 1903 32-bit i 64-bit 32 GB ili više

 

 

Službena hardverska konfiguracija za Windowse 11 navodi 64GB ili više kao potrebni prostor na disku. Ostale informacije koje su dostupne donose razne podatke. Kod nekih testiranja gdje se napravila nadogradnja s Windowsa 10 na Windowse 11 instalacijom je zauzet prostor na disku od otprilike 21GB.

Drugi izvori navode kako bi Windowsi 11 trebali nakon instalacije zauzimati oko 27 GB na disku, no tijekom vremena s redovnim ažuriranjima zauzimat će sve veći prostor pa se početne procjene kreću oko 35GB. S osiguravanjem mjesta na disku za Windowse 11 još uvijek nismo završili jer je potrebno omogućiti dodatni prostor kako bi operativni sustav mogao nesmetano raditi.

Procjene su kako će za Windowse 11 kod 32-bitne verzije biti poželjno imati osiguran prostor na SSD-u od 64 GB, a kod 64-bitne verzije 128 GB. S takvim performansama SSD-a Windowsi 11 bi sigurno trebali raditi bez većih problema.

Piše: Ervin Mičetić


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular