PočetnaInternetDruštvene mrežeTinder kreće s verifikacijom dokumenata kako bi spriječili “catfishing”

Tinder kreće s verifikacijom dokumenata kako bi spriječili “catfishing”


Catfishing je jedan od najvećih problema na “dating” aplikacijama, odnosno web stranicama. Tinder se odlučio s time uhvatiti u koštac.

Svako tko koristi Tinder ili neku sličnu dating aplikaciju, voli vidjeti da ga je aplikacija “uparila” s potencijalno kompatibilnim partnerom. Jedini problem je što ne znate je li taj “partner” stvarna osoba, bot ili se netko treći pretvara da je određena osoba, a zapravo nije. Ovo zadnje je tzv. “catfishing”. Zato će se Tinder uhvatiti rješavati taj problem, a jedan od načina za to je “ID verification”, odnosno verifikacija putem osobnog dokumenta (osobna dozvola, putovnica …).

Tinder objavio rat “catfishingu”

Tinder je vrlo otvoren dating servis, koji redovno svoje planove i ideje objavljuje javno. Tako su i “ID verifikaciju” najavili putem Tinder Newsrooma. Treba napomenuti da Tinder nije jedini dating servis s ovim problemom. Imaju ga apsolutno svi. Problem je što pojedinci koriste tuđe i lažne slike, te imaju zavaravajuće detalje. S time zavaravaju ljude i lažno se predstavljaju. Kao što smo rekli, riječ je o “catfishingu” i to se treba ubrzo riješiti. Ako jednom ili dva puta naiđete na takav problem, velika je šansa da ćete napustiti dating platformu. To naravno nije u interesu onima koji stoje iza te platforme.

Zato se postavlja pitanje kako najbolje riješiti taj problem. Očigledan odgovor je – pokazivanjem osobnog dokumenta gdje se jasno vidi ime i prezime, spol, datum rođenja, slika, te država iz koje dolazite. Tako ne možete lagati o sebi, iako su neki izrazili zabrinutost i ne žele pokazivati dokumente samo kako bi mogli “dejtati” putem Tindera.

Evo kako je Tinder obrazložio ovu odluku (bez prevođenja):

“Tinder will take into consideration expert recommendations, input from our members, what documents are most appropriate in each country, and local laws and regulations, as it determines how the feature will roll out. The product will begin as voluntary, except where mandated by law, and based on the inputs received will evolve to ensure an equitable, inclusive and privacy-friendly approach to ID Verification.”

To je novitet za većinu korisnika u Europi i na zapadu, ali u Japanu postoji već neko vrijeme. Zapravo, već dvije pune godine. Tamo se po zakonu ljudi moraju identificirati, te osobni dokument mora biti povezan sa svakim dating profilom.

Očito će to sada postati standard jer drugog rješenja za ovaj problem nema. Ili je ovo najbolje potencijalno rješenje. U svakom slučaju, identificirajte se, kako bi druga strana znala da priča sa stvarnom osobom. A onda – što bude, bude.

Vrijeme je da očistimo dating stranice od lažnih profila

Ako ste i sami bili u ovoj situaciji i bili ste prevareni, ne očajavajte. Budite sigurni da će Tinder stati na kraj lažnim profilima i da ćete znati s kim pričate. Odnosno moći ćete biti sigurni da su podaci i slike te osobe stvari jer će se uspoređivati s onima s osobnih dokumenata. Mi podržavamo tu ideju, jer na dating stranicama se nemate što predstavljati kao netko drugi, te još gore – koristiti tuđe slike kako biste zavarali drugu stranu. Takvo ponašanje zaslužuje svaku osudu, te doživotni “ban” s ovakvih servisa.

Tinder, ako se koristi kako je zamišljen, može biti super servis. Možete upoznati nove ljude, koji će vam možda postati prijatelji, a možda i partneri. Zato je vrijeme da ga očistimo od onih koji ga zloupotrebljavaju i nastavimo ga mirne duše koristiti dok tražimo potencijalnog partnera ili partnericu.

 

Piše: B.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular