PočetnaHelpdeskProlili ste vodu po laptopu? Evo načina kako ga popraviti.

Prolili ste vodu po laptopu? Evo načina kako ga popraviti.


Ako ste prolili tekućinu po laptopu, najbitnije je na vrijeme reagirati. Odmah morate isključiti i laptop i punjač. Držite gumb za isključivanje tako dugo dok se laptop ne isključi.

Učinite to odmah! U ovakvoj situaciji svaka sekunda je bitna! Ukoliko laptop ima zamjenjivu bateriju, uklonite i nju i to odmah. Ukoliko ste poduzeli sve potrebne korake možemo krenuti dalje. Ovo će biti malo opširniji vodič kako treba reagirati u ovakvim hitnim situacijama.

Koraci koje je potrebno poduzeti u slučaju prolijevanja tekućine po laptopu:

 

  • Prvi korak: Ukloniti sve komponente koje se mogu lako skinuti. Isključiti miš i sve priključene kablove te ukloniti flash drive, CD, DVD… Dakle, potpuno izolirati laptop od svih mogućih komponenata.

 

  • Drugi korak: Pustiti da se svi vanjski dijelovi laptopa osuše. Otvorite laptop što je šire moguće tako da tekućina može što lakše izaći – možete ga nakratko okrenuti naopačke da budete što sigurniji da će otići što više tekućine koja se nakupila te ga nakon toga prebrišite ručnikom ili upijajućom tkaninom koja ne ostavlja tragove. Nemojte sušiti laptop fenom ili bilo kojim drugim toplinskim uređajem.

  • Treći korak: Svakako bi bilo dobro provjeriti vrijedi li još garancija laptopa te iskoristiti, ako postoje, opcije za ovakvu vrstu nezgode ili jednostavno odnijeti laptop na popravak u neki od servisa. Ukoliko tvrtka (poput Apple-a) ima svoje specijalizirane servise, onda ćete odnijeti laptop tamo jer u protivnom, ako i imate, gubite garanciju ako ste dali popraviti laptop u nekom drugom servisu pa bi svakako i to trebalo imati na umu. Nadalje, vrsta tekućine koja je došla u kontakt s laptopom je također važna: voda je stoga malo manje opasna nego nekakav sok ili čak kiselina jer za razliku od ostalih tekućina voda neće tako brzo potaknuti korozivne procese ili trajno oštećenje. Kako god bilo, bitno je brzo djelovati kako bi se ublažili potencijalni štetni učinci tako da se što veća površina laptopa posuši. Ako nemate blizu sebe stručnu osobu koja bi mogla pobliže pogledati laptop savjetuju se daljni koraci za sušenje laptopa. Slijedi bitna napomena. Sljedeći koraci, ako ćete ih kojim slučajem poduzimati, radite na vlastitu odgovornost te se autor distancira od svake moguće štete nastale nestručnim rukovanjem!

Rastavite laptop

 Iako je otvaranje i uklanjanje komponenata s ranijih prijenosnih računala bilo jednostavno, to nije slučaj s modernim prijenosnicima. Ne preporučuje se da pokušavate rastaviti bilo što osim ako nemate stariji model prijenosnog računala koji uglavnom nije ljepljen. Ipak, evo nekoliko koraka koje možete pokušati ako vam to dopušta vaše prijenosno računalo.

1. korak: Ako već dosad niste, a laptop ima tu opciju, izvadite bateriju. Uklanjanje baterije obično se vrši pritiskom prekidača ili gumba na donjoj strani prijenosnog računala.

2. korak: Ako ste zabrinuti zbog curenja tekućine kroz cijeli sustav, preporučuje se ukloniti i ostale komponente – poput memorije i diska za pohranu. Na nekim ćete prijenosnim računalima s donje strane pronaći ploče koje omogućuju njihovo uklanjanje. Međutim, u većini slučajeva za uklanjanje morate upotrijebiti Phillips ili Torx odvijač. Za memoriju pritisnite bočne isječke da biste izbacili svaku pločicu. Što se tiče SSD pogona ili HDD-a, vjerojatno ćete morati otpustiti više vijaka da biste ga oslobodili iz okvira. Obavezno ga pažljivo odvojite od priključaka ili kabela za napajanje te podatkovnu vezu.

3. korak: Ispitajte svaku komponentu koju ste uklonili kako biste provjerili ima li znakova vlažnosti ili korozije. Sve vlažne dijelove treba osušiti, ali ako je tekućina nešto drugo osim vode, obrišite ju čistom četkicom za zube umočenom u 99% izopropilni alkohol – to će otopiti pukotine bez oštećenja i ispariti bez ostataka.

4. korak: Nakon što sve očistite i pregledate te budete sigurni da ste uklonili sve znakove korozije, ostavite sve na miru da se suši na zraku dva do tri dana u toplom i suhom prostoru. Ventilator će ubrzati postupak sušenja. Ne koristite sušilo za kosu, jer to može uzrokovati statičke probleme. Nakon što razdvojite stroj i date komponentama vrijeme da se osuše, možete slijediti upute obrnuto kako biste ponovno sastavili prijenosno računalo i provjerili radi li. Međutim, što ako imate Surface Book 3, MacBook ili bilo koje drugo prijenosno računalo koje ne možete rastaviti ili čak ukloniti bateriju? Ova situacija drastično smanjuje vaše mogućnosti, pa svoj prijenosnik morate odnijeti na popravak što prije!

kupnja nove baterije za stariji laptop

Što ako se prijenosno računalo ne može rastaviti?

Što ako imate Surface Book 3, MacBook ili bilo koje drugo prijenosno računalo koje ne možete rastaviti ili čak ukloniti bateriju? Ova situacija drastično smanjuje sve mogućnosti, pa računalo morate odnijeti u servis na popravak odmah!

Između vremena kada se tekućina prolila po vašoj tipkovnici i vremena odvoženja u servis, evo što možete učiniti: Držite svoj prijenosnik naopako i ručnikom obrišite vidljivu vlažnost. Zatim ga položite na suhu površinu i omogućite prijenosnom računalu što je moguće više zraka – možda neće puno pomoći, ali bolje je nego ništa dok čekate na red za popravak.

Neki preporučuju da svoj laptop stavite u veliku vreću riže, ali taj poznati savjet ima mnogo značajnih problema. Prvo, higroskopni materijal poput riže nije ni približno toliko koristan kada se radi o tekućinama koje, osim vode, sadrže šećere, alkohole ili druge tvari. Drugo, riža ne upija učinkovito vlagu zarobljenu duboko u vašem prijenosnom računalu, gdje se događaju problemi.

Treće, riža može imati ostatke koji mogu ući u vaš prijenosnik i stvoriti još više problema. Ponekad je nemoguće doći do servisa. Čini se da se hitni slučajevi nikada ne događaju u zgodnim trenucima. Ako je to slučaj, presudno je da pustite da se prijenosno računalo prozrači i osuši na zraku najmanje 24 do 48 sati prije nego što ga pokušate ponovno uključiti. Ako pokušate uključiti računalo prije nego što bude spremno, tražite probleme. To može prouzročiti veliku manu na vašem sustavu i apsolutno uništiti vaš laptop!

Dell Latitude 7424
Hidroizolacijske mogućnosti

 

Kako biste u budućnosti zaštitili prijenosno računalo od mogućih prosipanja, predlažemo kupnju poklopca tipkovnice (poput ovog s KeyCovera) za svoj uređaj ili napravite korak dalje i nabavite potpunu ljusku za gornju i donju vanjsku stranu vašeg prijenosnog računala. Još jedan sloj zaštite je nošenje uređaja u izvrsnoj torbi za prijenosno računalo.

Uvijek budite sigurni da  poklopac ne blokira ventilacijske rupe na prijenosnom računalu. Ako se dogodi, škarama izrežite kožu navlake kako biste ostavili otvoren prostor za ventilaciju. Za ljude koji rade u radnom prostoru gdje su izlijevanje i vlaga uobičajeni, razmislite o robusnom prijenosnom računalu.

Može biti teško izbjeći potpuno izlijevanje, a ovaj uređaj dolazi sa zatvorenom tipkovnicom i dodatnim značajkama za zaštitu od toga. Za primjer pogledajte Dell-ov Latitude Rugged Extreme Laptop.

Piše: David Rabuzin


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular