PočetnaOstaloZanimljivostiUskoro nove osobne iskaznice: Novi čip sprema biometrijske podatke i omogućuje čitanje...

Uskoro nove osobne iskaznice: Novi čip sprema biometrijske podatke i omogućuje čitanje NFC-om


Izglasan je zakonodavni okvir kojim će u Hrvatskoj uskoro započeti proces izdavanja novih osobnih iskaznica koje će imati višefunkcionalnu zadaću. Iako se sve do nedavno u javnosti špekuliralo o tome kako bi osobna iskaznica mogla zamijeniti sve dokumente koje trenutno trebamo imati u Hrvatskoj, čini se da to ipak neće biti u potpunosti izvedimo. Prema novim prijedlozima osobna iskaznica mogla bi zamijeniti putovnicu i zdravstvenu iskaznicu, no vozačka dozvola i u budućnosti će se trebati izdavati kao zaseban dokument.

Nove osobne iskaznice izgledat će poprilično slično onima na koje smo navikli posljednjih godina, a osnovna razlika biti će u čipu na koji će sada biti pohranjeno više podataka nego li prije. Tako bi se na čipu osim standardnih podataka u budućnosti trebala nalaziti pohranjena fotografija lica osobe, ali i dva otiska prsta – čime bi se dobio potpuni uvid u biometrijske podatke osobe.

Novost na čip dolazi i potpitanju certifikata koje osobna donosi pa će sada osobna imati više certifikata koji će se moći koristiti u razne svrhe. Valja naglasiti kako će nova osobna iskaznica svim ovim nadogradnjama povećati mogućnosti upotrebljivosti – čime će osobna biti još pogodniji dokument za obavljanje raznih aktivnosti u nadležnim službama i na raznim drugim mjestima.

Nova osobna iskaznica bi zbog prije spominjanih certifikata trebala vrijediti 5 godina. Ovo pravilo ne vrijedi za osobe starije od 70 godina čija će osobna vrijediti za razdoblje od 40 godina, s time da osobe mogu birati žele li osobnu iskaznicu s certifikatima ili bez certifikata. Novost koje bi se trebala postepeno pojaviti kod novih osobnih iskaznica jest mogućnost očitavanja čipa pametnim telefonom.

Putem NFC tehnologije u budućnosti biste mogli očitati podatke sa svoje osobne iskaznice, no koja će biti primjena toga i kako će to točno funkcionirati za sada nije poznato. Ova mogućnost mogla bi se pokazati vrlo praktičnom kod autorizacije prijava u razne sustave, no pitanje je do koje će se to mjere razviti. Sve bismo trebali vidjeti vrlo brzo jer zakonski okviri uskoro idu u fazu realizacije.

Piše: M.Ž.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular