PočetnaInternetHrvatska dobila prvu 5G komercijalnu mrežu: Što to znači za naciju i...

Hrvatska dobila prvu 5G komercijalnu mrežu: Što to znači za naciju i gospodarstvo?


Već se nekoliko mjeseci pa i godinama u Hrvatskoj i svijetu vode žustre rasprave o tome šteti li 5G mreža ljudima i treba li je implementirati u narednim godinama. Stavovi državnih tijela i gospodarstvenika su uglavnom jasni i zalažu se za što bržu implementaciju nove tehnologije – koja će osigurati mogućnost kvalitetnijeg razvoja novih proizvoda i usluga. S druge strane imamo protivnike 5G mreže koji smatraju kako je 5G mreža opasna za zdravlje i uzrokuje dugoročne probleme.

Neovisno o podijeljenom mišljenju javnosti, činjenica je da je širenje 5G mreže započelo širom svijeta, a neke su zemlje u tome već prilično daleko dogurale. Primjerice, Njemačka i Španjolska već pokrivaju gotovo 50% stanovništva 5G signalom, a u naredne 2-3 godine u potpunosti bi trebali osigurati 5G signal u svim predjelima tih zemalja. No, Hrvatska po (lošem) starom običaju kaska za razvijenim europskim zemljama – pa kod nas uvođenje 5G mreže ide nešto sporije.

No, nedavno nam je stigla fantastična vijest – da je Hrvatski Telekom u promet pustio prvu komercijalnu 5G mrežu. Mreža je trenutno dostupna u nekoliko gradova, a njezino širenje razvijat će se u fazama narednih godina. Valja naglasiti kako je ovo veliki korak jer nakon faze testiranja 5G mreže – napokon smo stigli u fazu šire dostupnosti 5G signala.

Hrvatski Telekom ovim je potezom obilježio početak jedne nove ere mobilne komunikacije u Hrvatskoj. Ako se još uvijek pitate kako će 5G mreža utjecati na život ljudi i gospodarstvo – u nastavku ćemo vam otkriti nekoliko benefita koje 5G donosi. Također, pojasnit ćemo detaljnije gdje je trenutno dostupna 5G mreža u Hrvatskoj i na koje brzine mogu računati hrvatski korisnici 5G mreža.

5G MREŽA

5G mreža dostupna u nekoliko hrvatskih gradova

Realizacija projekta širenja 5G mreže na cjelokupni teritorij Hrvatske izuzetno je kompleksan i dugotrajan posao pa je sasvim logično da je HT odlučio najprije krenuti od velikih hrvatskih gradova. Prema dostupnim kartama pokrivenosti područja 5G signalom, trenutno je najbolje pokrivenost u gradu Osijeku. Dugo su se u medijima najavljivale testne mreže u Slavoniji, a čini se kako je upravo Osijek jedan od gradova u kojem će većinski broj stanovništva moći uživati u blagodatima 5G mreža.

Dakako, uz Osijek tu je i nekolicina drugih gradova. Posebice važnu ulogu ovdje ima Zagreb u kojem je nastanjena velika količina stanovništva. Pokrivanjem Zagreba 5G signalom Hrvatski Telekom će zapravo osigurati korištenje 5G mreže do više od 20% Hrvatske populacije. Što se tiče Zagreba, na karti pokrivenosti vidljivo je da je središte grada trenutno jako dobro pokriveno 5G signalom, a zadovoljni mogu biti i stanovnici oko Save – gdje je također gosta pokrivenost odašiljačima.

Uz sam Zagreb 5G signal dostupan je i u dvjema bliskim gradovima – Samoboru i Sv. Nedjelji. S obzirom na činjenicu da je Sv. Nedjelja iznimno jako gospodarsko središte – mogućnost spajanja na 5G signal tamo će zasigurno imati veliki utjecaj na daljnji razvoj gospodarstva. Što se tiče obalnog dijela Hrvatske, 5G signal trenutno je dostupan u Rijeci i Splitu – dvjema velikim gradovima na obali. Vjerujemo kako će signal u svim navedenim središtima još dodatno pokriti neka područja – u kojima trenutno nije dostupan.

Više od 1.000.000 5G korisnika do kraja godine

Hrvatski Telekom svoju mrežu novih generacija trenutno temelji na dinamičkom dijeljenju spektra. DSS (Dynamic Spectrum Sharing) tehnologija inženjerima 5G mreže omogućava brzo širenje 5G signala – utemeljeno na trenutnim baznim stanicama. Dakle, zahvaljujući navedenoj tehnologiji nema potrebe za postavljanjem novih baznih stanica – čime se smanjuju troškovi, ali i ubrzava širenje 5G signala. Samim time HT će na postojećoj infrastrukturi, koja je itekako raširena, moći izgraditi novu generaciju mobilnih mreža.

Ako ste se pitali koliko brzo će HT razvijati nove 5G mreže – evo jedne zanimljive najave. Naime, iz Hrvatskog Telekoma su poručili kako će već do kraja ove godine pokriti čak 25% nastanjenih područja Hrvatske, a shodno tome 5G mrežu do kraja godine moglo bi koristiti 1.000.000 stanovnika. Moramo priznati kako ovaj podatak izvući pomalo nestvarno, uzmemo li u obzir činjenicu da do prije nekoliko tjedana još nismo imali 5G komercijalne mreže. No, čini se kako se Hrvatski Telekom zahuktao s razvojem nove mreže – pa možda zaista ostvare ovaj ambiciozan rezultat.

Što je potrebno za spajanje na 5G mrežu?

5G mreža donosi sasvim jednu novu tehnologiju koja neće funkcionirati na velikom broju mobilnih uređaja starijih od godinu dana. Dakako, novi uređaji na mobilnom tržištu sada uglavnom podržavaju 5G tehnologiju, posebice ako su u gornjem cjenovnom razredu. Kupujete li novi telefon svakako obratite pažnju ima li taj vaš novi uređaj podršku za 5G mrežu jer čini se kako ćemo pristup toj novoj mreži imati i prije nego što smo se nadali. Dakle, da biste pristupili 5G mreži najprije vam treba uređaj koji podržava 5G tehnologiju povezivanja.

Zatim, trebate biti u području koje je pokriveno 5G signalom. Iznad smo naveli nekoliko gradova u kojima je trenutno pokrivenost 5G signalom dostupna. Nažalost, svi navedeni gradovi nemaju u svim dijelovima grada dostupan 5G signal. Naime, 5G tehnologija bazira se na mrežama koje ne odašilju na velike udaljenosti signal pa je potrebno više odašiljača za pokriti određeno područje. Samim time, postoji mogućnost da u nekim područjima grada nema dostupnog signala – a to ćete najbolje provjeriti testiranjem na terenu.

Treće što vam treba kako biste mogli koristiti blagodati 5G mreže je tarifa koja podržava korištenje 5G usluga. Naime, 5G paket mora biti uključen u tarifu čime vam vaš telekom operater osigurava pristup novoj generaciji mreža. Za sada takve komercijalne usluge pruža samo Hrvatski Telekom pa morate biti korisnici HT-a kako biste mogli uživati u novoj generaciji mreža. Što se tiče HT-a, 5G mobilna mreža bit će dostupna za korisnike koji koriste sljedeće tarife: Najbolja L, Najbolja XL i Neograničena te nova tarifa Unlimited. Tek kada imate zadovoljena sva tri uvjeta – možete koristiti usluge 5G mreže.

Na koje brzine prijenosa mogu računati 5G korisnici?

5G mreža trebala bi tehnološki svijet uvesti u jednu novu eru povezanosti. Naime, zahvaljujući ovoj naprednoj tehnologiji biti će moguće iznimno brzo razmjenjivati podatke. Prema nekim procjenama, zahvaljujući 5G mreži biti će moguće ostvariti brzine prijenosa do čak 10.000 Mbit/s. Dakako, to je nekakav vrhunac koji teško da ćemo postizati u Hrvatskoj – te će takve visoke brzine vjerojatno biti prava rijetkost. No, unatoč tome, 5G brzine će osigurati nekoliko puta brži prijenos podataka u odnosu na sadašnji infrastrukturu – čime ćemo dobiti priliku za daljnji razvoj tehnologije, proizvoda i usluga.

Testiranje trenutne 5G mreže u Hrvatskoj pokazuje kako su brzine prijenosa znatno manje od bombastičnih najava. Primjerice, brzine prijenosa trenutne 5G mreže kreću se između 50 i 250 Mbps – što i nisu neke značajne brojke. Naime, u nekim je predjelima Hrvatske i na trenutnoj 4G mreži moguće uspostaviti brzine koje idu prema 200Mbps. Dakle, brzine koje postižu trenutne 5G mreže nisu ni približno na tragu brzina kakve bi prava 5G mreža trebala ostvarivati – no postoje mnogi razlozi zašto je tome tako.

Glavni razlog za trenutno niske 5G brzine definitivno možemo tražiti u DSS tehnologiji koja zapravo omogućuje stvaranje 5G mreža na 4G tehnologiji. Samim time, dolazi do dijeljenja signala, odnosno frekvencijskog pojasa. Tu se stvaraju znatna limitiranja koja ograničavaju podizanje brzina prijenosa podataka na željene razine. Sljedeće godine Hrvatska bi trebala raspisati poziv za dodjelu frekvencijskog pojasa, što će omogućiti kreiranje potpuno nezavisnih 5G mreža. Samim time, mreže koje će biti izgrađene na vlastitoj infrastrukturi i frekvencijskom pojasu zasigurno će moći ostvarivati puno veće brzine prijenosa podataka. Za sada se moramo zadovoljiti s postojećim brzinama, no one će se sasvim sigurno iz mjeseca u mjesec postepeno povećavati.

Što 5G mreža znači za stanovnike i gospodarstvo Hrvatske?

Mnogi stručnjaci nagovještaju kako će širenje 5G mreže omogućiti veliki gospodarski napredak u zemljama koje uspješno odrade implementaciju 5G mreža. Naime, 5G mreža otvara jedan sasvim novi spektar mogućnosti za razvoj inovativnih proizvoda i usluga. Mogućnosti koje se javljaju zahvaljujući 5G mrežu su nelimitirane i bit će zanimljivo vidjeti kako će se hrvatske snaći u “novom gospodarskom poretku”.

5G mreže omogućuju iznimno brz prijenos podataka, što će potaknuti razvoj inovativnih i kreativnih rješenja. Najviše benefita od razvoja 5G mreža trebali bi imati sveobuhvatni informacijski sustavi kod koji će biti moguće u stvarnom vremenu razmjenjivati velike količine podataka. Konkretno, bit će moguće razvijati nove proizvode i usluge koje će se bazirati na instantnoj razmjeni velike količine podataka – što će omogućiti bolju analizu i upravljanje podacima. Veliki napredak trebao bi ponajviše obuhvatiti zdravstveni sustav gdje će se moći obavljati složene operacije na daljinu s minimalnim odmakom, a maksimalnom sigurnošću zahvata. Nadalje, gospodarstvo će dobiti priliku velike razmjene podataka – što će osigurati razvoj inovacija i kreativnih rješenja. Dakako, u svemu tome priliku će pronaći i krajnji korisnici koji će dobiti nove mogućnost zabave – naprednija umjetna inteligencija, novi virtualni svjetovi, itd.

Iako nema nekih značajnijih istraživanja po pitanju 5G mreža, činjenica je da 5G mreže nisu drastično drugačije od raznih sustava koje danas koristimo. Prema nekim podacima, puno više zračenja uzrokuje mikrovalna pećnica – nego li nova 5G tehnologija. Nekako se stječe dojam da je 5G strah pomalo nestao, a zamijenio ga je strah od epidemije izazvane koronavirusom. Samim time, sve se manje priča o štetnosti 5G mreža – pa telekomunikacijski operateri mogu u miru razvijati svoja nova kreativna rješenja.

Veseli nas činjenica da smo u Hrvatskoj dobili prvu komercijalnu 5G mrežu i da će ta mreža već do kraja godine obuhvatiti više od milijun korisnika. Dakako, trenutne brzine mreže nisu možda na razini koju smo priželjkivali, ali vjerujemo da će iz mjeseca u mjesec rasti. Ako imate priliku, iskušajte nove 5G mreže i javite nam vaše mišljenje.

Piše: M.Z.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular