PočetnaHardverKomponenteIntelova zasebna grafička kartica Iris Xe Max sada je dostupna u laptopima

Intelova zasebna grafička kartica Iris Xe Max sada je dostupna u laptopima


Acer, ASUS i Dell među prvima su s Intelovom zasebnom grafičkom karticom u svojim najnovijim prijenosnicima.

Intel je još početkom listopada počeo plasirati vijesti o svojoj prvoj zasebnoj grafičkoj kartici za prijenosna računala, a sada ozbiljno uvodi ovu tehnologiju u najnovije laptope. Dizajner čipova najavio je da su prva prijenosna računala koja koriste Intelov grafički čip Iris Xe Max već dostupna na tržištu u nekim laptopima, uključujući prethodno otkriveni Acer Swift 3X, ASUS VivoBook Flip TP470 i Dellov Inspiron 15 7000 2-u-1. Neki od njih poput Della možete već kupiti u prodavaoniacama diljem SAD-a, a za neke ćete morati još malo pričekati.

Iris Xe Max je, kao što pretpostavljate, Intelov odgovor na low-end GPU-ove koje ponekad pronađete u tankim i laganim prijenosnicima. Tvrtka obećava “sjajno” 1080p igranje za popularne naslove poput Hitman 2 i Metro Exodus (iako se neće natjecati sa sustavima s boljim GPU-ima). Također je GPU dovoljno pametan da se prebaci na integriranu grafiku kad bi mogla biti učinkovitija, Dota 2 radi nešto brže na ugrađenom Iris Xe nego Xe Max ili NVIDIA-in MX350, tvrdi Intel.

intel-iris-xe-max

Međutim, možda bi bilo privlačnija još jedna nova značajka od samih igara. Tako nova tehnologija Deep Link omogućuje softversku podjelu zadataka između Intelovog integriranog GPU-a na računalima sa Tiger Lake procesorima i Iris Xe Max, ponekad pružajući performanse, za koje bi obično trebale jaču desktop video karticu. Intel polaže pravo na dvostruko odvojeno kodiranje video zapisa od GeForce RTX 2080 do početka 2021. godine, iako ćemo morati vidjeti koliko se to dobro prevodi u stvarnom svijetu. Xe Max može posvetiti sve svoje resurse napajanja CPU-u za aplikacije koje više ovise o konvencionalnoj obradi.

Vjerojatno ćete vidjeti više prijenosnih računala, ali Intel je također nagocijestio partnerstva za izradu proračunskih stolnih računala koristeći temeljnu arhitekturu Intel Xe Max (Xe-LP) u prvoj polovici 2021. U tom svjetlu, Iris Xe Max doista postavlja temelje za ambiciozniji ulazak Intela u svijet grafičkih kartica. Druga je stvar hoće li svakodnevni korisnici to prihvatiti ili ne. Tržište GPU-a već duže vrijeme oklijeva da primi više od dva glavna igrača u ovaj segment hardvera, a Intel je mnogim korisnicima još uvijek ostao samo sinonim za sporu grafiku.

Piše: Z.K.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular