PočetnaHardverKomponenteSamsung će predstaviti SSD veličine 8 TB, ali koristi “kontroverznu” tehnologiju

Samsung će predstaviti SSD veličine 8 TB, ali koristi “kontroverznu” tehnologiju


Samsung će uskoro radi razlog svim onima koji koriste HDD-ove da prijeđu na SSD-ove. Oni koji još uvijek koriste HDD, koriste ga isključivo radi kapaciteta. Da mogu na računalo pohraniti velike količine podataka. No, Samsung ima rješenje za to, a zove se Samsung 870 QVO. To je novi SSD i nasljednih Samsungovog 860 QVO modela. Inače, 860 QVO je jedan od najjeftinijih SSD-ova na tržištu s velikim kapacitetom. Točnije, ako pogledate cijenu po gigabajtu ili terabajtu.

No, sve su glasnija šuškanja da će tehnološki div izbaciti na tržište 4 nova SSD-a veličine od 1 TB do najvećeg koji će imati kapacitet od 8 TB. Također, priča se da bi cijena tog SSD-a mogla biti oko 900 dolara, odnosno oko 6.000 kuna. To je samo zanemarivo skuplje od njihovih jeftinih SSD-ova od 1 TB koje prodaju. Naravno, opet kada gledamo cijenu po jedinici za spremanje podataka. SSD od 1 TB košta cca. 700 kuna, dok će 8 TB imati cijenu od 6000 kuna. Odnosno oko 750 kuna po TB.

Ovaj disk je bio kratko izlistan na američkom Amazonu za pre-order ali je brzo uklonjen. Nama je posebno zanimljiv bio disk od 8 TB MZ-77Q8T0B/AM, koji bi trebao doći na tržište u kolovozu. Ako imate viška novaca, bit će ih odlično spojiti dva ovakva u RAID.

No, da bi postigli ovakvu cijenu, Samsung je otišao “kontroverznim” putem. Točnije, iskoristili su QLC 3D V-NAND tehnologiju koja ima nešto nižu izdržljivost i brže se “troši” od konkurentskih. Također, ima i nešto niže performanse, posebice kada popunite SSD preko 70-80 posto.

Zbog tog razloga, QLC-bazirani SSD-ovi imaju nešto kraće jamstvo nego slični proizvodi. Dok danas većina SSD-ova ima garanciju od 5 ili više godina, ovi diskovi imaju garanciju “samo” tri godine. S druge strane, Samsung pokušava ublažiti probleme koje QLC ima sa svojim featureom kojeg nazivaju “Intelligent TurboWrite”. On ubrza pisanje po disku, te dugoročno održava razinu performansi koje disku nudi koristeći svoj veliki buffer.

Za kraj spomenimo da je prijašnja iteracija – 860 QVO – bila brža nego SSD-ovi koje nude Micron i Crucial. Posebice kada govorimo o sekvencijalnim i random testovima pisanja i čitanja. Tako da ne sumnjamo da će i ovi diskovi biti brzi.

Da li se isplati uložiti 6.000 kuna u ovaj veliki disk? To je na vama da odlučite, ali ako puno koristite računalo i trebate puno mjesta, to nam se čini kao solidna odluka. Ako vas je strah kratke garancije, onda preporučujemo korištenje diskova manjeg kapaciteta. Navodno će 870 QVO 1 TB koštati malo više od 80 dolara na američkom tržištu.

 

Piše: B.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular