PočetnaHelpdeskSada možete osposobiti dark mode u WhatsAppu

Sada možete osposobiti dark mode u WhatsAppu


Popularna aplikacija za dopisivanje – WhatsApp – napokon je dobila dark mode koji je dostupan korisnicima na Androidu i iOS-u. Kao što samo ime kaže, dark mode “gasi svjetla”, odnosno dopušta vam da bez problema koristite aplikaciju u mraku, bez da oštetite oči ili uznemiravate druge s jakim svjetlom.

Svaka aplikacija treba dark mode

Dark modovi su napokon postali naša svakodnevica. To je dobro, jer operativni sustavi Android i iOS dopuštaju korisnicima da odaberu žele li imati light ili dark mode na mobitelu, pa se prema tome trebaju prilagođavati i aplikacije. Sama ideja da koristimo mobitel, odnosno aplikacije u mračnim prostorijama ili po mraku, može biti štetna za vaše oči. Jako svjetlo vam može oštetiti vid, pa je dark mode “manje zlo”. Općenito bi mobitele, tablete i laptope trebalo koristiti u osvijetljenim prostorima, ali to je tema za neki drugi put.

WhatsApp je na ovu zabavu, došao dosta kasno. Dark mode postoji već neko vrijeme i imali su sasvim dovoljno vremena da aplikaciju “pripreme” za isti. No, nećemo tražiti iglu u plastu sijena. Bitno je da se Facebook odlučio dati korisnicima dark mode nakon par mjeseci testiranja.

WhatsApp, Facebook i dark mode

WhatsApp je najavio svoj dark mode u blog postu na Facebookovom Newsroomu. Kompanija tvrdi da je ovo feature kojeg je najviše korisnika tražilo, pa da su ga zato implementirali. To i ne čudi jer korisnici vole dark mode. No, Facebook nije samo prebacio boje, nego je osvježio WhatsApp i dark mode izgleda fantastično.

Kada su razvijali dark mode, Facebook se fokusirao na dvije stvari: čitljivost i informacijsku hijerarhiju. Kada govorimo o čitljivosti, mislimo na to da je WhatsApp, odnosno Facebook odabrao boje koje se po defaultu koriste kao sistemske boje na Androidu i iOS-u. To su određene nijanse bijele i sive. Niti je siva, “čisto siva”, niti je bijela boja “čisto bijela”. Ali su u svakom slučaju boje oku ugodne.

Što se informacijske hijerarhije tiče, WhatsApp je odlučio za određene segmente aplikacije, koristiti određene boje. To znači da neke elemente/informacije žele istaknuti bojama, dok druge ne žele. Tako stvaraju “hijerarhiju” onoga što je korisnicima bitno … Više o tome možete pročitati na njihovom blog postu.

Kako osposobiti dark mode?

Da biste osposobili WhatsApp-ov dark mode, prvo ažurirajte aplikaciju. Onda, ako koristite Android 10 ili iOS 13, osposobite dark mode u vašim postavkama telefona. Točnije, na razini OS-a postavite da želite koristiti dark mode.

Alternativno, ako koristite Android 9 ili stariji, otvorite WhatsApp i kliknite na Settings > Chats > Theme > Dark.

 

Piše: B.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular