PočetnaInternetZabavaOdlični torrent klijenti za Linux

Odlični torrent klijenti za Linux


Skidanje torrenta ima određenu negativnu reputaciju, ali torrenti su jednostavan način kako distribuirati podatke. Torrenti se distribuiraju preko BitTorrent protokola i na lagani način ih možete skinuti. Naravno, problem je kada ljudi skidaju autorski zaštićeni sadržaj putem torrenta, ali torrenti su mnogo više od toga. Na torrent stranicama imate I hrpu sadržaja kojeg smijete besplatno skidati i dijeliti dalje.

Recimo, većina softvera koji se tiču Linuxa, a nalaze se na torrentima, se mogu besplatno skidati i dijeliti. Čak i kada skidate neku verziju, odnosno distribuciju Linuxa, skinuti ćete ju preko BitTorrenta. Tako da nećemo ulaziti u raspravu koliko su torrenti legalni ili ne, nego ćemo se pozabaviti klijentima za torrente koje mogu koristiti Linux korisnici. Mi smo izdvojili nama omiljene klijente, pa krenimo redom i pogledajmo što nude.

1) qBittorent

Davno, qBittorrent je nastao kao jedna vrsta kopije “uTorrenta”. Odnosno, jedan od glavnih i ranih ciljeva ovog klijenta je pružiti korisnicima iskustvo koje im nudi uTorrent. Problem je bio što uTorrent, barem tada, nije bio dostupan Linux korisnicima.
Pošto je uTorrent najpopularniji torrent klijent na svijetu (op.a. Izuzev Kine), mnogima će qBittorrent biti jako poznat. Barem što se sučelja tiče.

No, nije qBittorrent sličan samo po izgledu uTorrentu. Programeri koji stoje iza ovog softvera su željeli replicirati i uTorrentove funkcionalnosti. Stoga, ako ste se nedavno prebacili na Linux, probajte qBittorrent. Vjerujemo da ćete se lako s njime snaći. Također, qBittorrent možete koristiti i na Windowsima. Ako vam se ne sviđa kuda je otišao uTorrent, qBittorrent je odlična alternativa.

qBittorrent je napisan u Qt-u, što je dodatni plus za Linux korisnike koji ne koriste GTK-based desktope. Qt je cross-platorm jezik, pa je qBittorrent odlična aplikacija za sve operativne sustave. U svakom slučaju, ovo je naš prvi izbor kor torrent klijenata.

Download: qBittorrent https://www.qbittorrent.org/

2) Deluge

qBittorrent nije jedina besplatna uTorrent alternativa. Deluge je još jedan open source torrent klijent koji je dizajniran da bude brz, “lagan” i s hrpom funkcionalnosti. S njime možete specificirati brzine skidanja, postaviti limite za download i upload, zaštititi ga lozinkom, te povećati funkcionalnosti s dodatnim pluginovima.

Deluge je također cross-platorm, pa ga također možete koristiti i na Windowsima, te MacOS-u. Deluge se može pokrenuti i unutar web preglednika, te unutar Terminala, što je dodatni plus, ako se želite s time “igrati”.

Ono što razlikuje Deluge od ostalih sličnih aplikacija je što je napisan u Pythonu, a ne C-u ili nekom drugom sličnom programskom jeziku. Također, za razliku od qBittorrenta, Deluge mogu koristiti samo oni korisnici koji imaju GTK.

Download: Deluge https://www.deluge-torrent.org/

3) Transmission

Transmission je dugo godina bio defaultni torrent klijent mnogim Linux distribucijama i to s pravom. Radi se o prilično dobrom i pouzdanom klijentu. Bio je nešto jednostavniji od svojih konkurenata, no mnogima je to bilo i više nego dovoljno.

Ako ste samo htjeli skinuti torrent i podesiti par parametara, ovo je bio klijent za vas. Programeri koji su ga napravili, rekli su da su ga htjeli prilagoditi onima koji nikada nisu koristili ovakav tip softvera i zato je morao biti jednostavan.

Iako ga je prvo prigrlila open-source zajednica, Transmission je zapravo cross-platform softver. Možete ga koristiti i na MacOS-u, te Windowsima. Kao i Deluge, možete ga koristiti unutar web preglednika, ali i komandne linije.

Ako tražite nešto jednostavno, onda je Transmission ono što trebate. Sučelje mu je jako jednostavno, funkcionalnosti ograničene, ali dovoljne. Nema se tu što previše za reći.

Download: Transmission https://transmissionbt.com/

4) GNOME Fragments

GNOME Fragments je još jednostavniji torrent klijent. Čak i u usporedbi s Transmissionom. Naravno, to nije loša stvar. GFragments se odlučio riješiti mnogih funkcionalnosti i komplikacija, te korisnicima do kraja olakšati skidanje torrenta. Kada ga pokrenete, vidjet ćete jako jednostavno sučelje, te početni ekran. Preko njega možete dodati link do torrent datoteke i to je to.

U biti, GNOME Fragments, se više fokusira na korisnike koji rijetko skidaju torrente i ne zanimaju ih druge mogućnosti poput ograničavanja brzine skidanja i slično. Ali nemojte da vas to zavara. Čak i nama koji smo probali pregršt torrent klijenata, je GNOME Fragments zanimljiv. Ima nešto u toj njegovoj jednostavnosti.

Download: GNOME Fragments https://gitlab.gnome.org/World/Fragments

 

Piše: B.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular