PočetnaInternetKorisne aplikacijeGoogle Images je dodatno otežao pronalaženje fotografije koju tražite

Google Images je dodatno otežao pronalaženje fotografije koju tražite


Priča o porijeklu Google Images je pomalo neobična i, vjerovali ili ne, povezana je s ikoničnom zelenom haljinom koju je Jennifer Lopez nosila na dodjeli Grammy nagrada u veljači 2000. godine. Ubrzo nakon događaja, mjereno u satima, broj pretraživanja za haljinu Jennifer Lopez je dosegla rekordnu razinu pretraga u najpopularnijoj tražilici, s tim da je bivši direktor Googlea Eric Schmidt prije nekoliko godina izjavio: “U to je vrijeme to bio najpopularniji upit za pretraživanje koji smo ikada vidjeli.”

Jennifer Lopez na Grammy Awardsu

Međutim, problem je bio u tome što su tadašnji Googleovi rezultati pretraživanja bili tek osrednja zbirka linkova vezanih na slike. Nakon toga su, Schmidt i djelatnici Googlea brzo shvatili da “nemaju siguran i adekvatan način da korisnici dobiju upravo ono što su htjeli, kada traže fotografije.” I tako je Google Images rođen.

Od tada se Google Images, slično kao i bilo što, što Google radi, vremenom poboljšavao u većim ili manjim skokovima pomičući granice na neke nove razine. Uz pomoć dodavanja bilo kojeg filtera za pretraživanja, Google Images odavno je postao najjednostavniji i najprecizniji način da korisnici pronađu točnu vrstu fotografije koju traže.

No, nedavno je Google na neočekivani način implementirao nekoliko izmjena u korisničko sučelje Google Images što zapravo čini pronalazak određenih fotografija daleko izazovnijim i težim.

Izvorno objavljeni na Googleovom podredditu, korisnici više ne mogu tražiti slike objavljene između dva određena datuma. Štoviše, korisnici ne mogu ni tražiti fotografije u vremenskom okviru dužem od godinu dana. Nažalost, najnoviji Googleov potez najnoviji je u nizu znatiželjnih dizajnerskih odluka koje, čini se, kompliciraju ono što bi trebalo biti jednostavno kod pretraživanja slike.

google images

Ovo nije prvi put da Google izbacuje određenu skupinu filtera koje su bile od velike pomoći mnogim korisnicima prilikom pretraga slika. Tako je Google prošlog mjeseca uklonio mogućnost filtriranja rezultata po “minimalnoj veličini”, “točnoj veličini” i “fotografije u boji”. Na sreću, ove su značajke i dalje dostupne unutar naprednog pretraživanja. Dok prilagođeni datumski raspon još nije dostupan kao opcija niti unutar napredne pretrage.

Naravno, postoje načini da ručno pretražite ono što tražite. Tako npr. ako tražite primjer slike Jamesa Lebrona veličine 500×500 pixela, možete upisati sljedeću naredbu u Google Images: James Lebron imagesize: 500×500. To, međutim, očito nije rješenje za prosječne korisnike i ostaje nejasno što Google namjerava postići uklanjanjem značajki sa svoje inače vrlo korisne platforme za pretraživanja slika.

Piše: A.M.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular