PočetnaSoftverSigurnostZašto možete prestati plaćati antivirusni softver?

Zašto možete prestati plaćati antivirusni softver?


Microsoftov Windows Security (ranije Windows Defender) sada je postalo jednako dobro rješenje kao i plaćeni softver poput McAfee i Norton.

Prema pisanju PC Worlda, ne morate više plaćati antivirusni softver. Microsoftov Windows Defender, besplatna usluga ugrađena u Windows 10, sada je jednako dobra kao i plaćena antivirusna / antimalware rješenja koja već godinama prikupljaju vaš novac.

Mnogi su se korisnici računala navikli plaćati antivirusni softver iz dva razloga: Dobre, besplatne alternative bile su rijetkost, a Microsoft je ponudio minimalnu zaštitu putem Windowsa, ustupivši ovu kategoriju softvera Nortonu, Kasperskyju i mnoštvu drugih proizvođača antivirusnog softvera.

Prvi pokušaji antimalware-a za Windows bili su toliko loši da su agencije za testiranje poput AV-comparatives.org i AV-test.org koristile Defender kao osnovnu (tj. “bezvrijednu”) razinu performansi. Na primjer, u prosincu 2013., AV-test.org testirao je koliko su dobri antivirusni softveri treće strane i koliko dobro blokiraju viruse i malware u  stvarnom svijetu tadašnjih Windowsa 8.1. i Microsoft je završio uvjerljivo na posljednjem mjestu liste od 23 proizvođača AV softvera.

Windows Security
Windows Security

To je bilo tada. Tijekom godina, Microsoft je počeo ozbiljno shvaćati sigurnost krajnjih korisnika. U 2019. Microsoftov vlastiti Windows Defender Antivirus ugrađen upravo u same Windowse 10 kao besplatan dodatak, sada često nadmašuje i mnoge plaćene usluge. Podsjetimo, Windows sada uključuje i poznati Windows Defender pod nazivom Windows Security, koji uključuje vatrozid i mnoge druge alate.

Naravno ni ovo rješenje nije savršeno, tako Windows Security još uvijek pati od boljki prikazivanja  “lažnih pozitivnih rezultata”, gdje za legitimne aplikacije pogrešno javlja da su zaražene zlonamjernim softverom, i još uvijek mogu biti u stvarnosti česte. Dok je jedan drugi test također primijetio, da je Windows Security usporio računala slabijih hardverskih performansi više nego što to čine drugi AV programi od treće strane. Ali, možete sami odlučiti: jeli ta „cijena“ besplatne zaštite, vrijedi plaćanja 60 dolara godišnje za AV softver od treće strane?

Zašto biste trebali koristiti Windows Defender za zaštitu računala

Dvije odvojene kuće za testiranje, AV-comparatives i AV test, Windows Defender svrstavaju gotovo na sam vrh dostupnih AV proizvoda, koji su testirala oba laboratorija.

Važno je napomenuti da je testiranje antimalwarea, vremenski intenzivan proces, drugim riječima jako dugo traje. Čak i web lokacije poput AV-comparatives koriste automatizirane testove koji pretražuju web i traže zlonamjerne web lokacije i URL-ove, pokušavajući reproducirati scenarije iz stvarnog svijeta s kojima ćemo se susresti u svakodnevnom radu.

Međutim činjenica je sljedeća: U testu relevantnog laboratorija AV-comparatives, Microsoftov Windows Security je bio jedan od četvero AV programa, (od ukupno šesnaest) koji nije dozvolio nijednom zlonamjernom softveru da preuzme njegove testne sustave. Dobavljači AV softvera čija su se računala kompromitirali sa zlonamjernim softverom uključuju velika imena, poput McAfee i Symantec. Vrijedi napomenuti da se zlonamjerni softver i mehanizmi zaštite neprestano razvijaju. AV-comparatives su radili testove od veljače do svibnja 2019. kako bi pokazali “prosječnu” razinu zaštite tijekom tog perioda.

Evo rezultata koje je dobio AV-comparatives:

av-comparitives-av test

Da budemo fer, test AV-comparatives pokazao je nekoliko slabosti sa sustavom Windows Defendera. Testovi su otkrili tri slučaja „ovisna o korisniku“, u kojima Defender nije odmah identificirao zlonamjerni softver i pitajući korisnika za dozvolu za instaliranje datoteke. To rješenje nije idealno, korisnici bi vjerojatno bili skloni dopustiti zlonamjernom softveru instaliranje u sustav. Windows Defender također je imao neuobičajeno visoki koeficijent s lažnim pozitivnim rezultatima, blokirajući veliki broj legitimnih aplikacija i usluga. Ovo je slučaj gdje vaše vlastito iskustvo može poslužiti kao sortiranje od mogućih potencijalnih opasnosti, tj kada znate da je Windows Defender blokirao aplikaciju za koju ste sigurni da je legitimna.

S druge strane, AV test je u svom antivirusnom testu u lipnju 2019. godine Windows Defender uvrstio među vrhunski proizvod. Defender je uhvatio svaki komad zlonamjernog softvera koji je testni laboratorij bacio na njega, a zanimljivo je da je AV test prikazao Windows Defender s nula lažnih pozitivnih rezultata. AV-test je rangirao Defender 6 od 6 za grupni test, tako da ga je svakako preporučio kao jedno od najboljih rješenja, oznakom “TOP” softver.

Evo rezultata koje je dobio AV-test:

av-test-lipanj-2019-za-windows-defender

Piše: A.M.

 

 


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular