PočetnaInternetKorisne aplikacijeFirefox “pojačava” sigurnost i privatnost korisnika i podiže ih na novu razinu

Firefox “pojačava” sigurnost i privatnost korisnika i podiže ih na novu razinu


Mozilla je prilično odlučna u namjeri da zauzme vodeće mjesto na tržištu, a koje se tiče zaštite sigurnosti i privatnosti korisnika. Ovog puta su privatnost odlučili zaštititi tako da blokiraju trackere na web stranicama. O čemu se radi, vidjet ćete u nastavku teksta, ali ako koristite Firefox ažurirajte ga na zadnju verziju 69.

Tracker blocking

Mozilla Firefox od verzije 63 ima ugrađenu zaštitu za blokiranje trackera na web stranicama, no s verzijom 69 ta opcija je upaljena po defaultu. Čak i ako ažurirate Firefox s verzije 68 na 69, ova opcija će vam se automatski uključiti. Kao i svim novim korisnicima Firefoxa.

O čemu se tu točno radi? Mozilla je odlučila stati na kraj trackerima koji vas prate po Internetu i odlučna je u namjeri da ih sve blokira. Naravno, neće blokirati reklame kao takve (netko i plaća reklamu/banner na web stranici), ali će se blokirati sve ono u pozadini što vas prati. Testirali smo ovaj feature i ostali ugodno iznenađeni. Firefox je na jednoj web stanici blokirao preko 30 trackera, ali reklame su bile vidljive na webu. Samim time se i stranica brže učitala, mada se to sve mjeri u milisekundama.Nadalje, Mozilla još nije došla do kraja kada govorimo o zaštiti korisnika. U planu imaju još neke dobre feature koji će doći s idućim verzijama Firefoxa, no u ovoj verziji ćete još dobiti i malu ikonicu štita kraj URL bara. Ako kliknete na nju, vidjet ćete listu kolačića i trackera, te listu onih koji su blokirani i oni koji nisu.

Firefox 70 beta čak ide i korak dalje, pa ih dijeli u kategorije – Cross-site Tracking Cookies, Fingerprinters, Tracking Content (ads), Social Media Trackers, Cryptominers … Uz to, Firefox 70 će imati i “blocking report” koji će korisniku dati sažetu statistiku što je sve bilo blokirano.

Autoplay blocking

Firefox je blokirao i automatsko pokretanje videa koji imaju audio komponentu, odnosno videe koji imaju zvuk. Oni videi koji nisu imali zvuk, su se automatski pokretali. No, sada je dodana i opcija da bilo kakav video – imao on zvuk ili ne – možete automatski blokirati. Uključivanjem te opcije ćete drastično povećati brzinu loadanja web stranice i smanjiti potrošnju baterije, ako koristite laptop.

Spomenimo još da novi Firefox v69 traži korisnika dozvolu da li smije pokrenuti Flash ili ne. Nadamo se da će to biti zadnji čavao u lijesu ove tehnologije koja bi trebala potpuno nestati sa scene iduće godine.

 

Piše: B.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular