PočetnaSoftverMust HaveHuaweijev novi operacijski sustav HarmonyOS je i službeno najavljen i spreman za...

Huaweijev novi operacijski sustav HarmonyOS je i službeno najavljen i spreman za upotrebu!


HarmonyOS je spreman za upotrebu i (ako to situacija bude zahtijevala) za prebacivanje sa Androida.

 

Huawei je (konačno, barem tako izgleda) i službeno osmislio svoj novi operacijski sustav! Njegov naziv bit će HarmonyOS, a njegova prvenstvena namjena (osim donošenja novog operacijskog sustava za korisnike) bit će remećenje idile na tržištu, koja trenutno još uvijek traje između iOS-a i Androida. Hoće li u tome uspjeti ili su spomenuta dva Golijata jednostavno presnažna da bi ih se srušilo, vrijeme će pokazati! Ono što nas trenutno najviše raduje jest činjenica da je Huawei učinio nešto opipljivije i da ćemo napokon vidjeti i treći operacijski sustav za pametne telefone!

HarmonyOS

Novi Huaweijev OS službeno je najavljen na HDC 2019

HarmonyOS, odnosno novi i treći operacijski sustav, ovaj puta osmišljen od strane kineskog proizvođača pametnih uređaja Huawei najavljen je na HDC 2019. Najavio ga je jedan od Huaweijevih čelnih ljudi; gospodin Yu. Razlog ubrzanog rada na novom, neovisnom operacijskom sustavu je više nego očigledan: ovogodišnja prepiranja na relaciji Trump-Kina, odnosno Trump-Huawei, ostavio je traga na kineskom proizvođaču.

Tvrtka se još uvijek ”vraća” na tržište, ali ne bez posljedica. Iako su najveću štetu, koja se broji u milijardama američkih dolara, pretrpjele baš američke tvrtke (među kojima je Google pretrpio najveću štetu) ni Huawei nije ostao neokrznut. Iako iz tvrtke i dalje stižu vijesti o odličnom poslovanju i poslovnim uspjesima, a tvrtka i dalje vjerno osmišljava svoja nova rješenja u pogledu pametnih telefona, Huawei će dugo pamtiti okršaj, koji je imao sa američkom administracijom, odnosno Donaldom Trumpom.

Huawei je iz tog problema naučio jednu stvar: takvi problemi se više ne smiju dogoditi. Huawei više ne smije biti ovisan o nekom trećem. Najočiglednije rješenje je osmišljavanje vlastitog operacijskog sustava, a to je nešto na čemu Huawei užurbano radi još prije nego što su problemi sa SAD-om i nastali.

 

HarmonyOS za različite uređaje

HarmonyOS bit će namijenjen za cijeli spektar različitih uređaja

HarmonyOS (odnosno kodnog imena ”HongMeng”), platforma je koja je osmišljena za cijeli spektar uređaja. Trenutno je najveći cilj implementacije HarmonyOS na uređaje koji ulaze u karakterizaciju ”Interneta stvari”, kao što su pametni ekrani ili oprema za ”pametan dom”. Sve u svemu, trenutno se HarmonyOS razvija kao neovisna platforma, koja će ”uskočiti” umjesto Androida, ali samo ako se za to javi potreba.

Naime, Yu je izjavio kako se Huawei uređaji još uvijek neće prebacivati sa Androida na svoj vlastiti OS. Osim toga, s porastom ”Internet of Things” uređaja, ono što je potrebno jest puno učinkovitiji operacijski sustav. S obzirom na to da IoT uređaji u sebi imaju manje radne memorije kao i memorije za pohranu podataka, oni isto tako zahtijevaju puno manje linija kodova. Na primjer, u usporedbi između Androida i HarmonyOS, za stotinu linija kodova Androida dobije se samo jedna linija koda za HarmonyOS.

No, bez obzira na ovo, HarmonyOS će i dalje moći pružiti ogroman broj vrlo korisnih mogućnosti na svim uređajima na kojima se bude nalazio.

Čelni ljudi Huaweija tvrde da bi uz pravilo jednog kernela preko više uređaja, Huawei mogao stvoriti jedan zajednički, dijeljeni ekosustav. Na taj način programerima bi se uštedjelo puno više vremena za razvoj i implementaciju aplikacija i programa. Ako bi jedna aplikacija mogla raditi normalno i funcionirati preko pametnih satova, uređaja za praćenje fitness vježbi, zvučnika, to bi značilo savršenu usklađenost. Upravo je to ono na čemu trenutno najviše radi R&D tim iz Huaweija.

 

Ne baš originalna zamisao

Korisnici i poznavatelji Windows pametnih telefona reći će da ova zamisao i nije baš originalna. Naime, Windows pametni telefoni dijelili su jedan kernel sa Windowsom 10. Znamo kako je to u konačnici završilo. Ipak, ako Huawei nauči na greškama Windows uređaja, stvari bi mogle odlično završiti za kinesku tvrtku. Osim toga, gotovo je sigurno da se Huawei neće samo tako odreći ”posla” s Androidom. Osmišljavanje operacijskog sustava koji bi bio kompatibilan s Androidom bio bi pun pogodak za Huawei i tvrtka je toga itekako svjesna.

HarmonyOS TV

HarmonyOS će početi kao operacijski sustav za televizore

HarmonyOS će svoj programski vijek započeti kao operacijski sustav prvenstveno osmišljen za televizore, odnosno Huawei Vision. Gospodin Yu je isto tako izjavio da će postojati i Honor verzija operacijskog sustava, koja će se vrlo vjerojatno zvati Honor TV.

Nakon što ova zamisao zaživi, ona će omogućiti nesmetano (i gotovo neograničeno) odašiljanje i prikazivanje preko više vrsta uređaja. Korisnik bi na primjer, mogao obavljati videopoziv na svom pametnom telefonu, mogao bi ga ”prebaciti” na televizor koji se nalazi u kuhinji i nakon toga bi taj videopoziv mogao nastaviti u dnevnoj sobi. Osim toga, korisnici bi na ovaj način mogli taj isti telefonski poziv ”prebacivati” iz prostorije u prostoriju, a poziv bi ih ”pratio” od jednog pametnog zvučnika do drugog.

HarmonyOS Televizor

Iako će HarmonyOS najprije biti osmišljen za rad na pametnim satovima, zvučnicima i za uređaje u automobilima, on neće biti ograničen samo na takve vrste uređaja. Još jedna odlična stvar vezana za HarmonyOS jest ta što je operacijski sustav u cijelosti ”open-source”, baš poput Androida. S obzirom na to Huawei obećaje podršku za sve veći broj programera, koji će biti željni i voljni svoja znanja i vještine upotrijebiti za poboljšavanje operacijskog sustava.

HarmonyOS telefoni

Kada će HarmonyOS prijeći i na pametne telefone?

Na pitanje o tome kada bismo HarmonyOS mogli vidjeti na pametnim telefonima, gospodin Yu izrekao je trenutno službeno stajalište same tvrtke: „Želite znati kada ćemo HarmonyOS staviti na pametne telefone? Mi to možemo učiniti u svakom trenutku! No trenutno, zbog partnerstva koje tvrtka ima sa Googleom i zbog učinkovitosti, Huawei pametni telefoni će i dalje koristiti Android kao svoj službeni operacijski sustav. U slučaju bilo kakvih problema, naši se uređaji uvijek mogu prebaciti na HarmonyOS“.

Nadalje, Yu je objasnio da bi prijelaz sa Androida na HarmonyOS bio vrlo brz i jednostavan. Ipak, zbog dobrobiti partnerstva između američke tvrtke Google i Huaweija, kineski proizvođač pametnih telefona i tehnologije uopće još neko vrijeme neće stavljati HarmonyOS na svoje pametne telefone i tablete. Koliko će to ”još neko vrijeme” trajati ne zna se. No ono što je svakako dobro za raznolikost tržišta i zanimljivost tržište utakmice jest to što Huawei konačno ima asa u rukavu i taj as se zove HarmonyOS.

Piše: Z.K.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular