PočetnaMobyPametni telefoniZbog čega pametni telefoni mogu eksplodirati i kako to možemo spriječiti?

Zbog čega pametni telefoni mogu eksplodirati i kako to možemo spriječiti?


Je li vam se možda dogodilo kada ovako nešto? Kupili ste novi pametni telefon, koristili ste ga određeno vrijeme i odjednom se dogodi da vaš pametni telefon- eksplodira! Dobro, jako je moguće da je to kod nas rijedak slučaj i da se kod nas takvo nešto nije događalo. No, eksplodiranje pametni telefona ipak je nešto što se zna dogoditi s vremena na vrijeme. Što može uzrokovati ovakvo nešto kod pametni uređaja te kako možemo onemogućiti da se takvo što ne dogodi i kod naših pametnih telefona pročitajte u nastavku ovog članka!

 

eksplozija mobitela

Najčešći uzrok zapaljenja ili eksplozije pametnih telefona je nešto što se naziva toplinsko preopterećenje

Bez obzira radi li se o tome da je litij-ionska baterija pametnog telefona eksplodirala ili se zapalila, to se najčešće dogodilo zbog nečega što se naziva toplinsko preopterećenje. Evo o čemu se radi.

Kao što znamo svaka litij-ionska baterija u sebi sadrži litij-ionske ćelije. Svaka od tih ćelija može podnijeti određeno visinu topline. Kada ćelija dosegne sam vrhunac topline koju može podnijeti, može doći do zapaljenja ili eksplozije. Vrhunac topline, odnosno drastično povećavanje stupnja topline koju ćelija pretrpi mogu izazvati različiti faktori, kao što su previsoka temperatura, oštećenje koje se pretrpi prilikom punjenja uređaja ili jednostavno greška koja je nastala prilikom proizvodnje. Kada do ovoga dođe ćelija ”puca” i sama otpušta jako puno topline, što onda u konačnici dovodi do zapaljenja ili eksplozije.

No problem nije u tome što jedna ćelija pretrpi toplinsko opterećenje. Do problema dolazi zbog toga što zbog te jedne ćelije oštećenje počinju trpjeti i ostale. Šteta se prenosi sa jedne ćelije na ostale i to onda nakon nekog vremena dovodi do toga da se uređaj jednostavno zapali ili da baterija eksplodira. Jedan od pokazatelja da bi uređaj mogao uskoro pretrpjeti takvo nešto jest ”naotekla” baterija.

Kako spriječiti da do eksplozije ili zapaljenja baterije ne dođe?

 

mobitel u autu

Za početak nikada ne ostavljajte svoj pametni telefon u automobilu

Vjerojatno vam je poznato da nije dobro da je pametni telefon ostavljen negdje gdje je previše hladno, kao i negdje gdje je pretoplo. Previše topline može oštetiti bateriju, što onda može dovesti do toga da se kod baterije smanji vijek trajanja ili da u konačnici (ako korisnik nastavi s ovom praksom) pametni telefon čak i eksplodira.

Svaki puta kada se litij-ionska baterija prazni na visokoj temperaturi, njezine ćelije mogu postati nestabilne. To ne znači da će one odmah ući u proces toplinskog preopterećenja, ali to znači da im se može skratiti vijek trajanja ili da čak mogu stvarati plinove, kao što su kisik ili ugljikov dioksid. Zahvaljujući tim plinovima baterija se može napuhati poput balona (i biti ”naotekla”), što onda može s vremenom dovesti do opasnosti da se ona zapali ili još gore, da eksplodira.

Što je temperatura viša to se ovaj proces ubrzava. Iz tog razloga, kako bi se zaštitili od mogućih negativnih utjecaja previsoke topline, velika većina pametnih telefona će se prestati puniti ili će se isključiti ako postanu pretopli.

Ako ostavite jedan dan svoj pametni telefon u automobilu to ne znači da će on eksplodirati ili da će se zapaliti. No, ako to budete radili povremeno, povišena temperatura do koje dolazi (pogotovo sada kada su vani ionako temperature kao da smo u Sahari) dovest će do postupnog opadanja u kvaliteti baterije vašeg uređaja. Kad god možete svoj pametni telefon nosite sa sobom i ostavljajte ga negdje gdje postoji kakva-takva cirkulacija zraka.

 

galaxy-note-7-bezicno-punjenje

Koristite pouzdani i certificirani punjač

Općenito govoreći, gotovo svaki punjač će moći napuniti gotovo svaki pametni telefon. Ako vaš uređaj ima microUSB utor, svaki punjač sa microUSB utičnicom moći će ga napuniti. Slično vrijedi i za USB-C punjače (kao i za punjače koji imaju mogućnost brzog punjenja).

No, bez obzira na to, prilikom punjenja uređaja treba paziti da je punjač pouzdan (neoštećen i da funkcionira kako treba) te da je certificiran. Nemojte koristiti jeftine inačice punjača koje ste naručili sa eBay-a ili neke druge internetske trgovine. Radije idite u trgovinu i ondje kupite provjereni punjač za svoj uređaj. Na taj način ćete održati, a možda i dodatno povećati vijek trajanja baterije svog uređaja.

Pazite kako rukujete svojim pametnim uređajem

Fizičko oštećenje baterije može dovesti isto tako do toga da baterija proizvodi ispušne plinove ili još gore: da se zapali ili eksplodira. Ipak, ako svoj telefon ne rastavljate ili ako ga ne pokušavate uništiti iz zabave ne morate se brinuti u vezi ovoga.

Ako se dogodi i da vam uređaj padne i da se razbije, ono što je vjerojatnije jest to da će druge komponente (kao što je recimo ekran) stradati puno prije baterije. Ipak, pazite kako koristite svoje uređaje. Nemojte ih ni u kom slučaju bosti, dati djeci da ih udaraju ili bacaju ili nešto slično. Svi takvi postupci mogu dovesti i naravno do uništavanja pametnog telefona u cijelosti, ali i do eksplozije ili zapaljenja.

 

Većina uređaja koji se zapale ili eksplodiraju su jednostavno loše dizajnirani

Primjer loše dizajniranog pametnog telefona je naravno Samsung Galaxy Note 7. Noviji primjer je recimo Samsungov neuspjeli pokušaj savtljivog, pametnog telefona iliti Samsung Galaxy Fold uređaja.

Kao i svaki drugi uređaj i pametni telefoni sastoje se od velikog broj komponenti. Jedina razlika je u tome što su kod pametnih telefona sve te komponene zbijene u maleni prostor. Ako i u slučaju da je uređaj loše sklopljen ili da postoji neka greška u dizajnu, može se dogoditi do toga da uređaj pretrpi različita oštećenja, od kojih su zapaljenje ili eksplozija najekstremniji oblici.

Samsung Galaxy Note 7 zabilježio je između 90 i 100 slučaja zapaljenja ili eksplozije uređaja. Samsung je na tržište isporučio više od 2.5 milijuna uređaja, što znači da je ovaj broj manji od 1%. Bez obzira na to, Samsung je ubrzo povukao Galaxy Note 7.

Pitanje za kraj na koje svaki korisnik želi znati odgovor: mogu li se naši pametni telefoni samozapaliti ili eksplodirati? Mogu, ali gotovo je sigurno da neće. Uz to, ako budete pazili na neke stvari koje sam naveo u članku na koje treba obratiti pozornost, gotovo je sigurno da kod vašeg uređaja nikada neće doći do ovakvog nečega.

Piše: Z.K.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular