PočetnaSoftverMust HaveSada je službeno: Huawei ima svoj operativni sistem i u Europi će...

Sada je službeno: Huawei ima svoj operativni sistem i u Europi će nositi naziv ARK OS


Iza kompanije Huawei su dva iznimno turbulentna tjedna, koja su cjelokupni poredak na tržištu okrenula naglavačke i utjerala strah u kosti korisnika Huawei uređaja. Naime, SAD je svojim tvrtkama zabranio suradnju s Huaweijem, na što je reagirao Google zabranom korištenja Android sustava na pametnim telefonima. Dakako, blokade će biti aktivne tek na modelima koje Huawei planira razviti, a postojeći korisnici možda će imati problem s nadogradnjom postojećeg sustava. Huawei je prilično mirno reagirao na sve probleme te je svojim korisnicima poslao uvjerljivu poruku kako će sve biti u redu i kako ne trebaju brinuti jer će oni slati redoviti zakrpe kako bi sustav ostao siguran.

Sva ta prevrtanja u ekonomskim nedoumicama SAD-a i Kine polučila su mnoštvo zanimljivih pitanja, ali i natjerala neke kompanije da dobro razmisle o tome kako će izgledati budućnost. Zanimljiva je informacija da je Huawei donekle bio spreman na takva događanja pa su potajno razvili mnoge ideje u slučaju da se dogodi to što se dogodilo. Dakako, svi su se tih dana kada je izbila afera pitali imali li Huawei sprema svoj operativni sustav za pametne telefone i kako će izgledati budućnost ove popularne kompanije. Nedugo nakon toga u javnosti su se pojavile informacije kako Huawei radi na finaliziranju svojeg operativnog sistema, ali i razvoju novih kartica za pohranu podataka (koje su također upitne nakon što je SD izdao zabranu Huaweiju).

Bilo kako bilo, sada više ne moramo dvojiti oko toga razvija li Huawei svoj vlastiti operativni sistem. Naime, kod Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo Huawei je nedavno registrirao službeni naziv ARK OS – što bi prema svemu sudeći trebao biti naziv novog sustava kojeg razvija Huawei. Razvojno ime sustava nosi naziv Hongmeng, no čini se da će Huawei olakšati Europljanima izgovaranje pa je skratio ime na ARK OS. Sličnu stvar Huawei radi i s nazivima svojih pametnih telefona, koji na kineskom tržištu nose sasvim druge nazive, nego što se pojavljuju u ostatku svijeta.

Uglavnom, Huawei ima rok do sredine kolovoza da dogovori kako će funkcionirati njihova suradnja sa SAD-om jer tada na snagu stupa potpuna zabrana. Ime ARK OS nekako nas podsjeća na Noinu arku koja je spasila svijet od izumiranja, a može li upravo ARK OS biti put koji će odvesti Huawei do novih uspjeha – vidjet ćemo već u narednim mjesecima.

Piše: M.Ž.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular