Objasnit ćemo što je Android Go i kako će se razlikovati od Android O sustava.

Na otvaranju ovogodišnje Google I/O konferencije, tvrtka se dotaknula i Android Go, nove verzije Androida koja je izrađena za jeftinije pametne telefone, a namjenjen za tržišta u razvoju, kojih je gotovo dvije trećine planeta.

Android Go zvuči vrlo slično poput postojeće Android One platforme, koja je ciljala jeftinije uređaje u Kini, kao veseli i lagani OS koji se može instalirati na pametnim telefonima iz donjeg cjenovnog ranga, koji imaju samo 512MB RAM-a.

Takvi se telefoni više niti ne prodaju na zapadnom razvijenom tržištu, ali ostatak svijeta, nudi ogromna tržišta siromašnijih ljudi koji si nemogu priuštiti flagshipove poznatih brendova. Upravo njima bi trebao biti namjenjen i Android GO OS.

Google kaže da će u budućnosti svi telefoni sa 1 GB ili manje RAM-a pokrenuti sa Android Go sustavom umjesto punog Android O sustava.

 

Koja je razlika između Android Go i Android O?

Obje inačice operacijskog sustava Android nude pristup Google Playu za preuzimanje aplikacija trećih strana. Međutim, u programu Android Go prikazivat će se samo aplikacije koje su optimizirane za rad na manje moćnim hardverom. Ove aplikacije neće biti intenzivne ili veličine veće od 10 MB i rado će raditi izvan mreže.

YouTube Go je primjer aplikacija koje dolaze na Android Go i za razliku od pune aplikacije dostupne za Android O, ova light verzija će vam omogućavati pregled videozapisa i odabir kvalitete prije nego što počnete s puštanjem videa.

Također možete preuzeti videozapise sa YouTube Go preko Wi-Fi mreže, za kasnije izvanmrežno gledanje potpuno besplatno, nešto što je trenutno plaćena značajka na usluzi YouTube Red. (Pogledajte kako skinuti video sa YouTube-a.)

Važno je napomenuti da će Android Go omogućit korisnicima stalno praćenje korištenja podataka na “notifikaciji”, dok je u punoj verziji Android O ova mogućnost ugrađena u izborniku “Postavke”.

Kada ce se pojaviti Android Go?

Google je rekao da će Android Go biti dostupan za budgetne pametne telefone u sljedećoj 2018. godini, iako nije potvrdio konkretna tražišta za ovaj Android OS.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here