Mnogi će reći kako su vlasnici Apple uređaja jedna specijalna grupa, koja se voli pohvaliti kako koristi Apple uređaje i kako su njihovi uređaji bojli i sigurniji od svih ostalih na tržištu. U tome velikim dijelom ima i istine jer Apple je odlučio razvijati zatvoren sustav u kojeg ne puštaju bilo koga i zbog toga su generalno podigli razinu sigurnosti vrlo visoko.

Ipak, svaki programer zna kako svaki kod koji napiše osoba ima neku grešku i može biti ranjiv na nekom mjestu. Ovog puta Apple zbog te ranjivosti ima veliki problem jer na internetu se pojavio jednostavan HTML kod koji ruši sve uređaje pogonjene iOS sustavom.

Stručnjak digitalne sigurnosti, Sabri Haddouche, na Twitteru i GitHubu objavio je dio koda koji može blokirati i resetirati Apple uređaje. Radi se o kodu koji se prethodno mora ugraditi u link i nakon toga potrebno je da korisnik klikne na link kako bi se stvar aktivirala. Kada korisnik klikne uređaj se blokira i nakon toga se resetira.

Zanimljiva je stvar da je ovaj kod moguće dodati gotovo svugdje, što znači da bilo tko s barem trunčicom poznavanja interneta može drugom korisniku blokirati iOS sustav. U Appleu je ovo upalilo crveno zvono za uzbunu jer radi se o ogromnom problemu. Naime, kasnija testiranja su pokazala kako se problem javlja kod svih verzija iOS sustava, tako da se ovakav slučaj može dogoditi na bilo kojem uređaju.

Navedeni kod iskorištava propust u WebKit alatu, a koji je od strane Applea ugrađen u sve njihove aplikacije i preglednike koji rade na iOS sustavu. Svaka aplikacija koja na bilo koji način dolazi u doticaj s HTML kodom tako postaje ranjiva. Da bi se ovakva dešavanja spriječila, odgovornost za sada počiva isključivo na krajnjim korisnicima. Naime, oni moraju biti pažljivi prilikom otvaranja linkova, te moraju izbjegavati poveznice koje sadrže sumnjiv kod.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here