Antivirus je riječ koja se koristi jednako dugo kao i riječ virus. Ovdje naravno mislim na računalni smisao ovih riječi. Ove dvije riječi su otprilike nastale prije dvadeset godina kada su korisnici na svojim računalima pronalazili prve viruse. I dok su u to vrijeme virusi bili prava rijetkost, danas je situacija totalno drugačija.

Danas su virusi samo jedna od vrsta prijetnji koje svaki korisnik može pokupiti na internetu, za vrijeme pregledavanja sadržaja, prilikom instaliranja i otvaranja datoteka i na druge načine. I kako bismo se zaštitili od ovakvih i drugih vrsta štetnih programa napravili smo antivirusne programe, koji danas uglavnom pružaju više nego dobru zaštitu.

No što je sa Androidom? Gdje se ova platforma nalazi u cijeloj ovoj priči? Ova pretežno nova platforma je i sama u posljednjih nekoliko godina okusila neke od rizika i opasnosti, no to je bilo prije. Danas, u 2018. godini kada su stvari drugačije i kada je Android dosta i sigurniji i pouzdaniji više nema potrebe za antivirusnim programima na Android operacijskom sustavu. Ili ima? Više o ovome u nastavku članka.

android piratske aplikacije

U kakvu skupinu korisnika Android platforme se ubrajate?


Android je kao ekosustav ogroman. On je svoju reputaciju izgradio zahvaljujući nečemu što drugi operacijski sustavi uglavnom nemaju, a to je otvorenost. Danas za Android OS datoteke možete skidati sa brojnih izvora. Sad, koliko je to sigurno je pitanje, ali je to moguće. Uz to, svoj Android sustav možete ”rootati”, to jest možete ga podesiti da radi na način kako vi to želite, naravno u parametrima koje vaš Android uređaj dopušta.

Recimo, možete na neki stariji uređaj, koji to inače ne podržava, instalirati novije verzije Androida. No, to sve dolazi uz rizik. Što ste više skloni avanturama i isprobavanjima ovih i onih stvari, to je veća mogućnost da će vaš Android uređaj doći u opasnost, tako da je dobra ideja uvijek se informirati u vezi toga što koji postupak čini i kakvi su rizici.

Jedna stvar na koju se posebno treba paziti jest ako i kada skidate datoteke za Android OS (koje se nazivaju još i APK datoteke) za stranica koje nisu Google Play Store. Osim što je rizik toga što ćete skinuti veći, prije nego što budete mogli instalirati datoteke s nepoznatih stranica to ćete trebati i omogućiti na svojim uređajima.

Isto tako, ako se odlučite neke aplikacije i datoteke ili bilo što drugo skinuti sa nekih nepoznatih stranica (ili jednostavno stranica koje nisu Google Play Store) trebate imati na umu da vas Google neće moći štititi od potencijalnih opasnosti koje se nalaze na tim stranicama. Zato je dobro prije nego što krenete skidati bilo kakav sadržaj izvan stranica Google Play Trgovine dobro istražiti o kakvom sadržaju je riječ i koliko je on siguran za skidanje i instalaciju. Ona izreka ”bolje spriječiti nego liječiti” uvijek vrijedi, a pogotovo kada radite nešto što je vrzano uz tehnologiju.

 

google-play-STORE sigurne aplikacije

Ni Googleova Trgovina aplikacijama nije baš 100% sigurna

Kao ni ništa drugo, što ne znači da se ne može koristiti i da se trebate bojati. Istina je da je Google Play Store u posljednjih nekoliko godina dosta napredovao i što se tiče preglednosti sadržaja i dostupnosti, ali i sigurnosti onoga što ondje nalazimo i što odande sve možemo skinuti.

Jedna od stvari koje je Google uveo kao dodatan način zaštite svojih korisnika je Google Play Protect. Ovaj dodatni sustav zaštite uveden je od prošle godine i radi se o načinu strojnog učenja pomoću kojeg Play Protect svakodnevno skenira i istražuje ne bi li naišao na bilo kakve štetne aplikacije ili datoteke. Odmah nakon što ju pronađe Play Protect je označava kao opasnu nakon čega slijedi brisanje iz Google Play Store baze podataka.

Google Play Protect se isto tako može koristiti i za skeniranje aplikacija koje ste vi kao korisnik skinuli na svoj uređaj. Ako kliknete na aplikaciju Google Play i ako ondje odete pod opcije ”My apps & games” pa na ”Updates” i ako ondje kliknete ”Refresh” Play Protect će proskenirati sve one aplikacije koje ste skinuli na svoj uređaj. Ako je neka od njih loša, on će vas o tome odmah obavijestiti.

Google Play Protect jest odličan način zaštite korisnika, ali nije ni on bez mane. Recimo prošle godine je određen broj aplikacija bio označen kao štetan za korištenje, no ne prije nego što su te aplikacije skinuli korisnici (nekoliko desetaka tisuća njih, najviše iz Azije). Ako tu pribrojimo i aplikacije koje često šalju različita lažna sigurnosna obavještenja (zbog toga što u sebi imaju neki malware) kojih isto tako ima određen broj (zasad ih je otkriveno oko 40), možemo reći da je Play Protect, iako odličan, svejedno nesavršen način zaštite Android korisnika.

 

android update

Nadogradnje za Android uređaje ne dobivaju svi korisnici u isto vrijeme.

Ovo je isto tako problem s kojim se susreću korisnici Android uređaja dok recimo korisnici iOS uređaja nemaju ovakav problem. Android je vrlo raširen. I svaka verzija Androida na različitim Android uređajima izgleda malo drugačije. Recimo, Android 8.0 Nougat ne izgleda jednako na Nokiji 3 i na Samsung Galaxy A3 (2017), bez obzira na to što se radi o istoj verziji Androida. I tu nastaje problem.

Svaki proizvođač (ili gotovo svaki, s obzirom na to da postoje i ”čiste” verzija Androida) određenu verziju Androida prilagođava sebi. Zato se događa da iste verzija Androida na različitim modelima uređaja izgledaju drugačije. To se zove još i fragmentacija Android OS-a, što je nešto s čime se Google susreće od samih početaka i što je nešto s čime će se trebati pozabaviti.

Treba reći i to da što se tiče zakrpa za sigurnost te nadogradnji za verzije operacijskih sustava većina Android uređaja mogućnosti nadogradnje dobiva u različito vrijeme. Zato vam se zna recimo dogoditi da je nova zakrpa postala dostupna možda korisnicima na LG G6 i Samsung Galaxy S8, no ne i na Huaweiju P10.

 

Što je ono što mi kao korisnici možemo učiniti?

Nekoliko stvari. Prva je najočiglednija: ne skidajte aplikacije i datoteke sa sumnjivih i/ili nepoznatih internetskih stranica. Druga stvar: u vezi Google Playa- uvijek prvo pogledajte kakve ocjene je dobila neka aplikacija prije nego što je skinete te ima li ta aplikacija kakve recenzije. Najbolje su one aplikacije koje su označene kao ”Editor’s Choice” jer su one provjerene i označene kao provjereno dobre i kvalitetne.

I nemojte skidati kojekakve antivirusne programe. Iskreno, oni će vam učiniti više štete nego koristi i samo će usporiti vaš uređaj. Play Protect je više nego dovoljan za zaštitu vašeg uređaja, a ako se budete pridržavali prva dva savjeta šanse da dobijete nekakav malware biti će vrlo niske.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here