Prema izvješću The Guardiana, špijunski softver koristi se za promatranje novinara, znanstvenika i političara diljem svijeta.

Pegasus omogućuje korisniku čitanje podataka s pametnih telefona i špijuniranje putem njihovih mikrofona i kamera, iskorištavajući ranjivosti u izvornom kodu pametnih telefona i društvenih mreža. Vjeruje se da izraelska NSO grupa između ostalog prodaje špijunski softver Saudijskoj Arabiji, Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Telefonske tehnološke tvrtke i vlasnici društvenih medija sada su uvučeni u dugotrajnu pravnu bitku s NSO-om. Pitanje je samo može li se taj nadzor zaustaviti?

WhatsApp i Facebook prvi su put pokrenuli tužbu 2019. godine, optužujući NSO da je hakirao njihove servere inficirajući 1400 telefona korisnika WhatsAppa. Prema tužiteljima, došlo je do kršenja američkog Zakona o računalnoj prijevari i zlouporabi. Izraelska se kompanija žalila na optužbe.

WhatsApp želi dobiti trajnu zabranu kako bi spriječio NSO da pokuša pristupiti svojim sustavima. Uspjeh slučaja ovisi o tome hoće li se doista utvrditi da je izraelska tvrtka počinitelj provala ili su za to krivi korisnici softvera. U sudskom postupku sudjelovat će i tvrtke poput Microsofta, Cisca, GitHuba, Googlea i LinkedIna.

Kako se doznaje, ovo nije prvi takav slučaj sa sudjelovanjem NSO grupe. Izraelska je tvrtka i ranije bila umiješana u slične skandale. Prošle su godine stručnjaci rekli da su Pegasus koristile najmanje dvije državne agencije za hakiranje telefona novinara Al Jazeere i Al Araby TV-a. Amnesty International je 2018. tvrdio da se NSO softver koristio za praćenje svojih zaposlenika. S druge strane, 2017. godine otkriveno je da Meksiko koristi ovaj softver za praćenje novinara i njihovih obitelji. Postojala je i sumnja u hakiranje na telefon osnivača Amazona, Jeffa Bezosa.

Alan Woodward sa Sveučilišta Surrey u Velikoj Britaniji kaže da pronalaženje novih načina za iskorištavanje softverskih slabosti donosi veliku zaradu. Nažalost, kad je alat u rukama države, može se koristiti na bilo koji način koji država smatra prikladnim.

Britanski odvjetnik Neil Brown izvještava da je slučaj revolucionaran i predstavlja složen pravni problem. Čak i ako tužba protiv NSO Grupe bude uspješna, malo je vjerojatno da će praksa biti prekinuta jer postoji nekoliko drugih tvrtki koje nude slične usluge.

NSO kaže da svoje proizvode prodaje vladama isključivo u svrhu sprječavanja terorizma. Tvrtka također poriče da su njezini proizvodi zloupotrijebljeni. Svi navodi o zlouporabi će se istražiti i poduzeti odgovarajuće mjere, poput onemogućavanja korisnicima pristup Pegasusu.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here