Radi se o antivirusnom programu koji je vrlo precizan, iznimno pouzdan i uz to besplatan za korištenje. Ima li nešto što nam se ne bi moglo svidjeti kod besplatne verzije Kaspersky antivirusnog programa?

 

Sve u svemu…

Vrlo jednostavan za korištenje, vrlo pouzdan i k tome besplatan antivirusni program. Nešto što ne smijete propustiti.

Dobre strane

 • Vrlo jednostavan za korištenje, zahvaljujući jednostavnom ”prijateljski-nastrojenom” korisničkom sučelju
 • Pouzdan i osjetljiv po pitanju traženja i detekcije štetnih programa
 • Vrlo učinkovito filtriranje internetskog sadržaja

Loše strane

 • Nema baš puno mogućnosti (barem besplatna verzija nema)
 • Jako slaba podrška za skeniranje i pretraživanje ”custom” uređaja

 

kaspersky-free

Besplatna verzija Kaspersky antivirusnog programa je sve u svemu jednostavan za korištenje, jako ”prijateljski nastrojen” za korisnike i, kao što samo ime nalaže- u potpunosti besplatan antivirusni program razvijen od strane ruske developerske tvrtke koja je već dugi niz godina poznata po kvaliteti i pouzdanosti – Kaspersky.

Ono što je slično kod svih besplatnih proizvoda, pa tako i kod ovog jest mogućnosti koje svi besplatni programi daju. S obzirom da se ova verzija ne plaća niti kune, Kaspersky Free Antivirus sadrži samo osnovne načine zaštite računala, odnosno antivirusni program, mrežno filtriranje zahvaljujući kojemu nećete moći ostvariti pristup stranicama za koje antivirus pomisli da bi na bilo koji način mogle naštetiti vašem računalu i… to je u stvari to.

Ako želite više mogućnosti (kao što je mogućnost zaštite elektroničke pošte ili mogućnost skeniranja računala od spyware programa) odaberite ili Kaspersky verziju koja se plaća ili neki drugi antivirus.

Pozitivna strana ovako malo mogućnosti koje daje besplatna verzija jest ta što vi kao korisnik, jednom kada je skinete, imate pravo koristiti je i nadograđivati koliko god vi to želite. To znači da ako želite, možete neograničeno vremena koristiti ovu verziju antivirusnog programa bez ikakve potrebe na prelazak na neku ”Premium” verziju.

Neki konkurentski antivirusni programi imaju pokusnu ili ”trial” verziju, dok kod Kaspersky Free to nije slučaj i dobro što je tako. Nadalje, besplatna verzija Kaspersky antivirusa ima jednako dobre mogućnosti detekcije i pronalaska štetnih programa baš kao i komercijalna verzija, što je još jedan od pluseva.

Kaspersky je došao na naslovnice prošle godine kada je američka vlada odlučla staviti zabranu na sve Kaspersky proizvode koje je eventualno koristila američka vlada. Premda je uzrok toj zabrani korištenja nejasan, šuškanja govore kako je do zabrane došle vrlo vjerojatno iz nekih privatnih razloga.

Jedan od takvih nalaže da su tajni podaci američke vlade poslani na Kaspersky servere. Jesu li to učinili hakeri svojim neovlaštenim pristupima tajnim podacima američke vlade ili je posrijedi nešto drugo, zasad se ne zna.

S druge strane, jedan dio ljudi sumnja u vjerodostojnost ovih informacija i smatraju da se radi o marketinškim trikovima kako bi se tvrtki Kaspersky nanijela šteta i kako bi se usporilo navodno ”prorusko” širenje na američko tržište. Bilo kako bilo, nas to ovdje neće previše zanimati i mi ćemo se ovdje koncentrirati na opis i recenziju besplatne verzije jednog od definitivno najkvalitetnijeg antivirusnog programa na svijetu.

 

besplatni Kaspersky-Antivirus

Instalacija i postavljanje programa

I dok se neke druge tvrtke hvale time da postoje besplatne verzije antivirusnih programa kao i onime što besplatne verzije njihovih antivirusnih programa nude, Kaspersky je što se toga tiče dosta samozatajan. Činjenica da uopće postoji besplatna verzija Kaspersky antivirusnog programa ne postoji niti na prvoj stranici službene Kaspersky internetske stranice niti među popisima proizvoda koji se mogu skinuti.

Posjetitelji stranice tako mogu doći na Kaspersky stranicu i otići odande, a da uopće nisu vidjeli da postoji besplatna verzija Kaspersky antivirusa. Tek nakon što odete pod ”Free Tools” dio stranice vidjeti ćete da postoji besplatna verzija Kaspersky antivirusnog programa.

Razumijem da Kaspersky želi od svojih korisnika da oni radije kupe službenu, to jest komercijalnu verziju antivirusnog programa, ali isto tako smatram da taj nedostatak informacija i to što je postojanje besplatne verzije antivirusa tako skriveno, problem. Zašto je to tako i zbog čega je besplatna verzija skrivena, ne zna se. Po čemu se točno ona razlikuje pod plaćene verzije (osim u pogledu dodatnih funkcija), se isto tako ne zna.

Uglavnom, ako uspijete pronaći progam unutar ”Free Tools” sekcije stranice, vrlo ga je lako za skinuti i instalirati. Nekoliko klikova i nakon nekoliko minuta Kaspersky Antivirus Free će biti instaliran na vaše računalo. Besplatnu verziju Kaspersky antivirusnog programa možete pronaći ovdje.

Prije nego što počnete koristiti program trebati ćete kreirati vlastiti- My Kaspersky korisnički račun. Kako biste ga kreirali trebati ćete upisati svoju elektroničku adresu. Ovo nije ništa neobično jer neki antivirusi (kao što je recimo BitDefender) od svojih novih korisnika zahtijevaju slično prije nego što ga oni počnu koristiti (dok s druge strane, tvrtke kao što su Avira i Avast svojim korisnicima daju mogućnost korištenja besplatnih verzija programa bez potrebe ulogiravanja).

 

kaspersky-anti-virus

Mogućnosti

Besplatni Kaspersky antivirus ima vrlo jednostavnu konzolu unutar koje ćete vidjeti status sigurnosti i ikone koje predstavljaju mogućnosti koje možete odabrati. Od svih mogućnosti samo dvije su dostupne u besplatnoj verziji. Te dvije mogućnosti su mogućnost skeniranja računala i mogućnost nadogradnje baze podataka. Ostale- ”Safe Money, Privacy Protection, Parental Control” i ”Protection for all advices” su posivljene).

Ako kliknete na skeniranje moći ćete odabrati između triju načina skeniranja: cijelo računalo, pojedini dijelovi računala ili brzo skeniranje. Desnim klikom na .exe datoteku u pregledniku vašeg računala (Windows Explorer) vam daje uobičajenu mogućnost skeniranja i provjere za viruse, s time da isto tako možete vidjeti reputaciju koju Kaspersky ima.

Osim mogućnosti skeniranja besplatna verzija Kaspersky antivirusnog programa nudi i zaštitu od različitih štetnih stvari na koje možete nabasati prilikom pregledavanja interneta. Radi se o posebnom dijelu enginea antivirusnog programa koji automatski provjerava bilo kakve štetne programe svaki puta kada uđete na neku internetsku stranicu.

Uz to, engine isto tako vrši i provjere za phishing internetske stranice. Sve u svemu, mrežna zaštita, iako se radi o besplatnoj verziji antivirusnog programa, radi jako dobro. Svaki puta kada naiđete na neku sumnjivu stranicu antivirus će vas na to upozoriti. U slučaju da je neka stranica označena kao stranica visokog rizika, Kaspersky vam neće dopustiti pristup njoj, osim ako vi kao korisnik tu zabranu zaobiđete u opcijama.

Što se tiče same zaštite rezultati testova Real World Protection Test iz AC-Comparative-a su za 2016. godinu pokazali da je Kaspersky osvojio četvrto (u pogledu zaštite od poznatih prijetnji) i peto mjesto (u pogledu zaštite od nepoznatih prijetnji). U prošloj godini Kaspersky je osvojio treće i sedmo mjesto. Premda se ne radi o mjestima koje govore da je Kaspersky vodeći na tržištu, ono što se može vidjeti iz testova jest to da je Kaspersky dosljedan i da drži solidnu sredinu.

Ako tome pribrojimo činjenicu da se radi o besplatnoj verziji koja u sebi ima dosta pouzdane načine detekcije i brisanja štetnih, kako poznatih tako i nepoznatih programa, možemo samo reći da ćemo Kaspersky Free Antivirus koristiti još dugo vremena nakon početne instalacije.

Piše: Z.K.

2 Komentari

 1. Kaspersky Lab je dobio na reputaciji kada je jedini od antivirusnih programa detektirao računalnog crva Stuxnet.
  A Stuxnet je do sada najkompliciraniji i najsofisticiraniji crv. Prekompliciran da bi ga napisao neki haker bez neke ogromne organizacije. Do sada je Stuxnet jedini crv ili virus koji je iz softvera upravljao mehanikom. A upravljao je i ciljao neku Siemens pumpu u Iranu, koja vrti centrifuge urana za nuklearno gorivo.
  Da nedužim ima odličan dokumentarac o tome ili Wikipedia, uglavno fascinantno kao SF.

  Ako netko zna može li se na Windows 10 koji bude već instaliran na laptop, instalirati Kaspersky antivirus?

 2. Kako sam koristio free verziju Kaspersky AV, neke od tvrdnji u recenziji su me malo začudile pa sam ih morao dodatno provjeriti.
  Na web stranici Kaspersky Laba je free AV uredno istaknut, u rangu kao i ostali proizvodi. I pod padajućim menu-om “Products” i na samoj stranici, samo treba malo odscrolati.
  Free AV ima mail zaštitu (pod Protection su navedeni File AV, Web AV, IM AV i Mail AV).
  Koliko me sjećanje služi i free verziju Avast AV se moralo aktivirati prije korištenja s mail adresom, zar ne?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here