Kad smo već pomislili kako iPhone 6 ne može imati više problematičnih točaka, pojavila se nova informacija koja je možda i najveći problem koji su korisnici Appleovih pametnih uređaja do sada imali. Wirelurker je malware koji se pojavio na Appleovim uređajima, ali za sada samo na kineskom tržištu. Unatoč tome postoji velika opasnost da će uskoro biti zaraženi i korisnici diljem svijeta, a nije trenutno točno poznato koliko je pametnih telefona do sada zaraženo.

Korisnici Appleovih uređaja do sada su bili poprilično sigurni i zaštićeni od bilo kakvih virusa koji bi se mogli pojaviti na njihovim uređajima. Mnogi su smatrali kako su virusi puno veći problem za Android korisnike, no čini se kako se situacija polako mijenja. Naime, po prvi puta se pojavio neki malware na Appleovim uređajima i to na uređajima koji nisu jailbreakani. Ova prijetnja ne samo da prijeti trenutnim Appleovim korisnicima, već bi u budućnosti mogla biti dobra platforma za razvoj novih virusa čime bi iOS izgubio status super sigurnog sistema.

Wirelurker trenutno funkcionira tako da ga korisnici pokupe s kineske trgovine Appleovih aplikacija, nakon toga on se preko računala prenosi na pametni telefon. Tamo se otvara aplikacija koja trenutno ne prikuplja nikakve podatke od korisnika, ali stručnjaci vjeruju da tako neće biti i u budućnosti. Naime, prognoze su da je ovo samo testna verzija ovog zloćudnog softvera i da će se u budućnosti iskoristiti za krađu podataka i ostalih bitnih stavki koje imamo na pametnim telefonima.

Neke prognoze govore kako je trenutno zaraženo već više od 350 tisuća Appleovih pametnih uređaja. Ovo je prvi ozbiljan napad na Appleov operativni sistem i nekako slutimo kako je ovo početak crnog razdoblja za Appleovu sigurnost. Jednom kada je zaštitni zid probijen, mnogi će htjeti napraviti istu stvar tako da će vjerojatno broj napada na Appleov sistem u budućnosti puno porasti.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here