Kao što znamo, Windows 7 je službeno ”mrtav”. Microsoft je prošlog mjeseca to službeno objavio, što znači da korisnici Windowsa 7 više neće dobivati sigurnosne zakrpe. No, bez obzira na to danas i dalje više od 200 milijuna uređaja na sebi ima instaliran ovaj operacijski sustav, što samo govori koliko je Windows 7 poznat i dobar.

No postoji jedna loša stvar u svemu tome (lošija od one da Microsoft više neće izbacivati sigurnosne zakrpe za ova sustav). Naime, na internetu navodno postoji vrlo opasan malware ili štetni program, koji ”na piku” ima baš korisnike Windowsa 7!

O čemu se točnije radi? Ovaj štetni program na računala koja na sebi ima Windows 7 širi se putem programa za skidanje (ili ”downloadera”) koji se sam instalira na računala. Nakon instalacije, program na računala instalira štetne skripte koje potječu iz Lemon_Duck PowerShell obitelji štetnih programa. Trenutno je otkriveno kako ovaj ”malware” ”na piku” ima pametne printere, pametne televizore i računala.

 

Stvari bi po Windows 7 korisnike mogle ići iz lošega na gore

Budući da je Windows 7 prošlog mjeseca došao do svoga kraja, Microsoft za ovaj operacijski sustav više ne izbacuje svoja sigurnosna rješenja, kojima bi se zaštitilo korisnike ovog operacijskog sustava. Kao rezultat ovoga, svi korisnici Windows 7 računala otvoreni su za možebitne napade.

Ovaj štetni program samo je jedan od mnogih za koje se pretpostavlja da u ovom trenutku prijete korisnicima Windows 7 sustava, no koji još nisu u cijelosti potvrđeni. Da stvar bude gora, situacija će se samo, kako vrijeme bude prolazilo, dodatno pogoršavati. Nepostojanje službenih sigurnosnih zakrpa dovest će do toga da Windows 7 kao platforma bude samo otvorenija za napade ovakve i slične vrste.

 

Mete napada nisu toliko obični korisnici koliko su IoT uređaji

Ono što je posebno loše u vezi prestanka podrške za Win7, jest to što će se različite grane industrije morati suočiti s ovakvim opasnostima i rizicima. Danas se velika većina uređaja (ne samo korisničkih, osobnih računala) još uvijek oslanja na Windows 7 kao na glavni operacijski sustav.

Ako bi ovakvi napadi i štetni programi uzeli maha, to bi moglo uzrokovati veliku štetu u industriji, posebice u IoT sektoru. To znači kako obični korisnici nisu primarna meta (što ne znači da nisu meta uopće), već su mete velike tvrtke koje se u svom poslovanju oslanjaju još uvijek na, sada već zastarjeli, Windows 7.

 

Koja su potencijalna rješenja za ovaj, ali i za slične probleme koji se mogu pojaviti u budućnosti?

Najjednostavnije kako korisnici mogu otkloniti rizik od ovog i sličnih napada jest prijelazom na Windows 10 (što korisnici još uvijek mogu napraviti u potpunosti besplatno). Drugi način zaštite uključivao bi kupovinu računala koji na sebi ima Windows 10 OS (što je definitivno cjenovno nepristupačnija varijanta).

Ako i dalje planirate ostati na Windowsima 7, imajte na umu jednu stvar: sigurnosni aspekt. Na Microsoft više po pitanju sigurnosti ne možete računati. Za sigurnost ćete se morati pobrinuti sami. Ono što je dobro u cijeloj ovoj priči jest to što će određen broj proizvođača antivirusnih programa i dalje podržavati korisnike Windowsa 7 i to minimalno 2 godine, što znači da nećete biti u potpunosti nezaštićeni.

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Kako se neki downloader može sam instalirati na Windows 7? Zar ne treba administrator potvrditi takvu radnju na računalu?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here