Iako je Microsoft prestao s podrškom za svoj Windows 7 operacijski sustav, isto ne vrijedi i za neke tvrtke koje se bave programiranjem antivirusnih sustava. Prema nekim navodima, neke od tih tvrtki mogle bi podržavati Windows 7 još barem 2 godine.

Microsoft je ovoga mjeseca i službeno prestao sa svojim podrškom za, po mnogima, najbolji i najdraži Windows operacijski sustav: Windows 7. No to ne znači da će korisnici ”preko noći” početi prelaziti sa ”sedmice” na ”desetku”. Danas, prema nekim mjerenjima i istraživanjima, Windows 7 je instaliran na više od 200 milijuna računalnih sustava (no to je približan broj, što znači da je stvaran broj još veći).

Korisnicima se ne da i ne žele još uvijek prijeći na Windows 10, što je sasvim razumljivo. Ako ste i vi među tim korisnicima, onda će vas ova vijest zasigurno razveseliti. Naime, neke od tvrtki koje se bave osmišljavanjem i programiranjem antivirusnih programa planiraju podržavati Windows 7 još barem dvije godine.

Ovo je super vijest, jer kao što nam je svima poznato, sigurnost na internetu danas je važnija nego ikada ranije. Danas postoji sve veći broj hakera koji na najrazličitije i najdomišljatije načine pokušavaju ukrasti podatke korisnika i iskoristiti ih za svoje ciljeve. Kako bi se korisnici tome mogli othrvati, trebaju imati dobru zaštitu.

Budući da Microsoft više ne izdaje službene zakrpe za Windows 7, ako i dalje koristite ovaj OS trebat ćete se sami znati osigurati na najbolji mogući način.

 

windows 7 kraj

Koji od proizvođača antivirusnih programa će i dalje podržavati Windows 7?

Proizvođača koji će nastaviti podržavati Windows 7 platformu ima popriličan broj, što je još bolja vijest za korisnike. Evo o kome se sve radi:

AhnLab (barem dvije godine), AVG i Avast (barem dvije godine), Avira (do studenog 2022.), BitDefender (barem dvije godine), BullGuard (barem dvije godine), Carbon Black (barem dvije godine), ESET (barem dvije godine), FireEye (barem dvije godine), F-Secure (barem do prosinca 2021.), G Dana (barem dvije godine), Ikarus (barem dvije godine), Kaspersky (barem dvije godine), K7 Computing (barem dvije godine), McAfee (najmanje do prosinca 2021.), Microworld (barem dvije godine), PC Matic (barem dvije godine), Sophos (do završetka 2020. ili do lipnja 2021.), Symantec/Norton LifeLock (barem dvije godine), TotalAV (barem jednu godinu), Trend Micro (barem dvije godine).

Antivirusni program danas je nezaobilazan segment zaštite svakog korisnika. Ako i dalje koristite Windows 7, antivirusni program je nešto što jednostavno ”morate” imati. Možda je ”morate” preteška riječ, ali budući da je Microsoft prestao izbacivati sigurnosne zakrpe, naglasak na posjedovanju antivirusnog programa sada je još veći.

Isto tako, nemojte zanemariti svoje internetske preglednike. Google je na Internet stavio vijest kako će za svoj Chrome izbacivati sigurnosne zakrpe minimalno do srpnja 2021. Budući da Microsoft Edge za Windows 7 počiva na istom HTML engineu kao i Chrome, to bi trebalo značiti da će i Edge imati zajamčenu zaštitu još barem godinu i pol dana.

Što se Mozille i Firefoxa tiče, od njih zasad nema nikakvih vijesti. Za mnoge od ovih antivirusnih programa postoji mogućnost da će svoju podršku davati i nakon razdoblja od dvije godine, što znači da se još ne morate žuriti s prijelazom na Windows 10.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here