Velika većina korisnika računala su itekako svjesni da je antivirusni program nužan kako bi njihov sustav bio sačuvan od različitih prijetnji i opasnosti koje kruže internetom. Neki se odlučuju na besplatne antiviruse, dok jednom dijelu korisnika nije problem izdvojiti određenu svotu novca za punu zaštitu antivirusnog programa.

Mislim da neću pogriješiti ako kažem kako se velika većina korisnika, barem ovdje kod nas, ipak odlučuje za besplatne antivirusne programe. To nije nimalo loše jer danas postoji velik broj vrlo dobrih besplatnih antivirusa čiji stupanj zaštite je i više nego dobar.

Besplatni antivirusi su dobri najviše iz razloga što su besplatni i što će svojim uslugama korisniku pružiti više ili manje solidnu zaštitu od različitih internetskih prijetnji, no ono zbog čega besplatni antivirusi ”nisu dobri” su hrpetine reklama koje svako malo iskaču sa strane kao i bloatware sadržaj. Postoje li onda neki antivirusi koji su i besplatni, ali koji vas neće maltene prisiliti da instalirate različite ekstenzije za vaše internet preglednike i koji vas neće ”okupirati” ogromnim brojem reklama? Naravno da postoje.

Mi smo se potrudili samo za vas pronaći i to ne bilo kakve, već samo najbolje antivirusne programe koje možete skinuti s interneta i koji vas neće gnjaviti niti s bloatwareom niti sa neograničenim brojem reklama i obavijesti o instalaciji koječega.


Najbolji besplatni antivirusni programi koji nemaju bloatware i koji ne dolaze s reklamama stižu u nastavku!

najbolji besplatni antivirusni program - Sophos Home

 

Sophos Home

Unatoč tomu što Sophos nije najveće ime među antivirusnim programima, zbog onoga što nudi i više je nego važan za naš popis najboljih besplatnih bloatware-free antivirusa.

Prije nego što budete mogli skinuti antivirus trebati ćete se ulogirati, to jest trebati ćete (ako nemate) otvoriti korisnički račun na Sophos internetskoj stranici. Da, radi se o nečemu što se kod nekih antivirusa ne treba raditi, no iako se može činiti kao da se radi o gnjavaži, to nije ništa u usporedbi s onime što ćete zauzvrat dobiti, a to je kvalitetan i u potpunosti besplatan antivirusni program bez reklama i ostalih smetnji koje svako malo iskaču kada smo spojeni na internet.

Nakon kreiranja korisničkog računa moći ćete skinuti instalacijski paket koji sam po sebi spada pod malo veće, što će značiti da će vam trebati nekoliko minuta za konfiguraciju programa.

Nakon što je Sophos skinut i instaliran na računalo, prva stvar koju ćete primijetiti kod ovog antivirusa jest njegova jednostavnost i jednostavan pristup. Antivirus se otvara u zaista jednostavnom korisničkom sučelju na kojemu se ne vide nikakve reklame niti addovi (jer ih nema).

Klikom na Manage My Security otvarate Sophosovu internetsku stranicu gdje se možete ulogirati u svoj korisnički račun i upravljati radom antivirusa. Klikom na Configure prozor možete postaviti jednostavno filtriranje internetskih stranica za vaše računalo.

 

Windows Defender

Windows Defender je predefinirani antivirusni program koji je dostupan za Windows operativne sustave već duži niz godina. Kao i mnogi drugi programi, tako je i Windows Defender u svojim počecima imao svoje probleme koji se više mogu svrstati u skupinu ”porođajnih muka” nego problema, no danas je situacija potpuno drugačija. Danas, posebice na Windows 10 operativnom sustavu, Windows Defender je da tako kažem- ”stasao” u solidnog, besplatnog antivirusnog programa.

Windows Defender

 

Jedan od najvećih razloga zbog kojih je dobro koristiti Windows Defender jest taj što ovaj antivirusni program, osim što postoji kao dio Windows OS-a pa ga ne trebate skidati i dodatno instalirati, nema ama baš nikakve reklame ili bilo što što bi vas kao korisnika moglo omesti u radu.

Postoji i Premium verzija Windows Defendera koju ako kupite vam čak i onemogućuje pojavu pop-up prozora u kojemu će vas program pitati želite li ga platiti. Windows Defender tiho radi u pozadini, bez bilo kakvog ometanja korisnika u radu. Ako se pak pojavi nešto sumnjivo, program tada izvješćuje korisnika i nudi mu izbor ponuđeni opcija. U svakom drugom slučaju nećete niti znati da ga imate.

Još jedna stvar kod Windows Defendera jest ta da se on nadograđuje putem Windows nadogradnji (postupak koji je automatski kod Windows 10). Sve u svemu, Windows Defender je sasvim OK i u pogledu zaštite i definitivno u pogledu rada i (ne)ometanja korisnika nepotrebnim internetskim sadržajem i ”posebnim” ponudama.

 

Immunet

ClamAV, ”open source” antivirusni program je prisutan na Linux platformi već neko vrijeme, s time da su ga prije nekog vremena developeri odlučili prebaciti i na ostale platforme. Kod Windowsa je problem s ClamAV-om taj što standardni servis za Windowse nema nedogradnju za bazu podataka već više od godinu dana.

Ono što ClamAV savjetuje svojim korisnicima na Windows platformi jest da isprobaju Immunet. Radi se o ”punoj” verziji antivirusnog programa koji je objavljen od strane developerskog tima Cisco i koji je u potpunosti zasnovan na istom engineu na kojem je zasnovan i ClamAV.

besplatni antivirusi Immunet

 

Immunet nema verziju koja se plaća, tako da Immunet, nakon što ga instalirate i pokrenete sa sobom ne donosi apsolutno nikakve reklame, bloatware ili bilo što drugo što nama korisnicima smeta. Još jedna stvar zbog koje je Immunet toliko dobar kao i dodatan razlog zbog kojeg se ovaj antivirusni program našao na našem popisu najboljih besplatnih bloatware-free antivirusa jest taj što je zasnovan na zajedništvu.

To znači da ako antivirus opazi bilo kakvu infekciju ili pokušaj iste na bilo čijem računalu, odnosno sustavu, Immunet će automatski blokirati i onemogućiti bilo kakav pokušaj zaraze i na svim drugim računalima koja isto tako koriste Immunet. Ako ste se pitali koliko mjesta na disku zauzima ovaj program, onda ni tu nema brige. Immunet zauzima tek nekoliko megabajta prostora na vašem disku, što ga čini idealnim, društvenim antivirusom koji je u potpunosti zasnovan na jednom ”open source” engineu.

 

najbolji antivirus bitdefender

BitDefender Antivirus

Još jedan od vrlo dobrih antivirusa recimo to tako- za početnike-korisnike jest BitDefender. Mali broj ponuđenih opcija, tihi rad u pozadini kao što je to slučaj i kod Windows Defendera, nepostojanje nepotrebnih sadržaja- sve su to glavni razlozi zbog kojih se BitDefender nalazi na našem popisu.

 

Avira Antivirus

Iako posljednji na našem popisu, Avira antivirusni program nikako nije ništa manje važan od ostalih koje smo naveli. Dapače, uz AVG i Avast, Avira se nalazi vrlo vjerojatno i na samom čelu velike ”A” trojke. Sve dokle god ne odaberete instalacije dodatnog smeća,

Avira Antivirus free

 

Avira će biti pretežno ”lak” antivirusni program s kojime ćete moći vrlo lako izaći na kraj. Da biste u potpunosti izbjegli pojavu reklama (kao i reklame o instalaciji Premium verzije), idite na službenu stranicu Avira-e i odande odaberite opciju Free Antivirus, a ne Free Security Suite.

Na ovaj način ćete odabrati antivirus koji nema niti bloatware niti reklame, već samo program koji e vam pružati vrlo dobar stupanj zaštite. Za vrijeme instalacije nemojte instalirati ništa od Avira-inog dodatnog sadržaja, bez obzira na upite. Nemojte kliknuti niti na jednu opciju koja će se odnositi na bilo kakve besplatne instalcije bilo čega što vam se ponudi.

To je to! Nadam se da će vam naš popis pomoći u odabiru vama najboljeg besplatnog antivirusnog programa koji ne sadrži nikakve bloatware sadržaje kao niti reklame.

Kakav antivirusni program vi koristite- besplatni ili onaj koji se plaća? Svoja mišljenja slobodno podijelite s nama u komentarima ispod.

Piše: V.Č.

5 Komentari

 1. Već godinama koristim komercijalni antivirus Eset Smart Security koji je dobro radio čak i na jako staroj mašini pogodnjoj Win XP-om (Pentium 4 – 2,4 GHz sa 1 GB RAM-a).
  Od besplatnih antivirusnih alata, za starije OS-ove (npr. Win 7) favorit mi je Microsoft Security Essentials, odnosno Windows Defender za novije OS-ove (Win 8, Win 10).

 2. Koristim linux, i nikakav antivirus nije potreban (za root pristup je potrebno po defaultu upisati zaporku koju naravno zlonamjeran program ne zna)

 3. Kaspersky Free koristim zadnjih meseci na nekim mašinama, zapravo možda i od kad se uopšte pojavio. Mislio sam da će i ovde biti spomenut: nema reklama ni gnjavatorskih ponuda za plaćene servise, ne vidim da utiče na brzinu sistema, a tu i tamo se oglasi kad ga neki sumnjiv link iziritira.
  Nisam imao nameru da ga zadržim duže, hteo sam da proverim šta su napravili (pre toga sam koristio takođe free 360 TS svitu, btv. takođe sasvim fin komad softvera, jedino što ume da bude povremeno navalentan). No, ostao je na kompu, bio je dovoljno neprimetan pa sam izgubio volju da vraćam prethodnika. Možda je smor jedino to što se treba registrovati, ali otvoren nalog važi, ako se dobro sećam, za 5 mašina.
  Kako god, moja preporuka za ovo free izdanje stare kompanije. (Nekima će se dopasti i mogućnost besplatnog korišćenja 300 mb dnevno u VPN režimu.)
  No, kad sam već spomenuo Kaspersky i 360TS da dodam da i Windows Defender imam na starijem laptopu i da Microsoftov AV na 8.1 lepo radi svoj posao.

 4. Bitdefender Antivirus Free i ZoneAlarm Free Firewall (bez ZoneAlarm Antivirusa) su odlična kombinacija. Koristim ih zajedno i uglavnom nema nikakvih problema jer Bitdefender Antivirus i ZoneAlarm Firewall blokiraju svaki upad ukoliko posjetim neke od sumnjivih stranica. Moja preporuka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here