Antivirusni programi su danas podjednako važni baš kao i operativni sustavi unutar računala. Bez obzira na to koliko netko jest ili nije oprezan prilikom pregledavanja interneta i bez obzira na to koji se sadržaj pregledava, prijetnje su neizbježne i svi smo u opasnosti, pogotovo ako na našim računalima nemamo neki dobar antivirus.

Načini zaraze se mogu dogoditi na najrazličitije načine. Neki smatraju da samo posjete određenim stranicama (najčešće onima s pornografskim sadržajem ili sadržajem odakle se mogu skinuti različite piratske stvari) mogu uzrokovati to da vaše računalo bude zaraženo nekim od štetnih programa, no istina je da to baš i nije tako.

Možete pokupiti virus i prilikom posjete neke od vaših omiljenih stranica. Slučajan klik na neku od reklama i to je to, pokupili ste nešto što se ne treba nalaziti na vašem računalu. Iz tog razloga i iz mnogih drugih sigurnosnih razloga instaliranje kvalitetnog antivirusnog programa koji će vašem računalu pružiti adekvatnu zaštitu je ono što svaki korisnik treba imati i ono na što svaki korisnik treba obratiti najveću pozornost.

To naravno ne znači da su čak i oni najkvalitetniji antivirusni programi takvi da će vas uvijek zaštititi od svih prijetnji. Ipak, ono što vam daje kvalitetan antivirus je sigurnost i pouzdanje da ćete biti puno bolje zaštićeni nego što biste bili da imate neki polukvalitetan antivirus ili da ga uopće nemate.


Iz tog razloga smo odlučili istražiti tržište i mišljenje kupaca i donijeti vam iz prve ruke opise najboljih i najsigurnijih antivirusnih programa koje možete ovoga trenutka skinuti s interneta i odmah se osigurati. Najbolji antivirusni programi za ovu godinu kao i ono što je važno pri odabiru antivirusnog programa – stiže u nastavku!

 

Prvi i najbolji – Norton Security Premium, svi ostali su ipak slabije kvalitete

norton-security-premiumjNorton antivirusni program je već dugo vremena prisutan na tržištu i to kao jedan od najkvalitetnijih antivirusnih programa, ako ne i najbolji. Razlozi zbog kojih je Norton toliko dugo vremena na poziciji najboljeg antivirusnog softvera su brojni, a da ne govorimo da je sa svakom novom verzijom Nortona sam program bivao sve bolji u svakom smislu (o tome što treba uzeti u obzir prilikom odabira antivirusa ćemo nešto reći kasnije).

Ono što je kod Nortona jedina da tako kažemo boljka jest cijena. Naime, godišnja pretplata na Norton antivirus iznosi oko 640 kuna (ako ste novi korisnik cijena će biti upola manja, s time da u idućim godinama cijena skače na standardnu). To je puno i  ovakva cijena, pogotovo kada se radi o antivirusnom programu nije nešto što si definitivno svatko može priuštiti, što je u stvari jedan od najvažnijih razloga zbog kojih se velik broj korisnika i ne odlučuje na Norton već traže druga, cjenovno pristupačnija rješenja.

 

symantec-norton-security-premiumj

 

Ako se ipak odlučite uložiti novac u kupovinu Norton antivirusnog programa, znajte da će vam biti drago što ste to učinili, jer se za ovaj program sigurno može reći kako u sebi sadrži sve ono što neki antivirusni program čini kvalitetnim: jednostavno, a bogato sučelje, jednostavnost korištenja (čak i ako ste nov korisnik), zaštita koja je po svim parametrima i mjerilima vrlo visoka te dodatne mogućnosti koje ili olakšavaju korištenje ili daju neke dodatne stvarčice koje možemo i ne trebamo koristiti.

norton-security-premium ANTIVIRUS

 

Jedna od svakako meni najdražih stvari u vezi Nortona jest ta što se program može koristiti na čak deset uređaja. Jasno je da takav visok stupanj zaštite ne može biti jeftin, što je glavni razlog zbog kojeg svaka verzija Norton antivirusnog sustava košta, a naravno ako se odlučite na ovogodišnju verziju, trebati ćete je dobro platiti.

 

 

AVG antivirusDrugo isto tako popularno, ali cjenovno pristupačnije rješenje je AVG antivirus. Najbolja stvar u vezi ovog antivirusnog programa jest to što jedna kupnja (koja iznosi oko 480 kuna) omogućuje korisniku instalaciju na neograničen broj uređaja. Antivirusni program kao takav jamči dosta dobru zaštitu, s time da je najveći prigovor otišao na sučelje koje je moglo biti osmišljeno na bolji način.

Druga stvar jest da antivirus prilikom pokretanja ”troši” daleko više resursa od nekih drugih antivirusnih rješenja, koja su možda malo manje kvalitete, ali ne upotrebljavaju niti blizu toliko resursa kao AVG (ovo je nešto na što treba obratiti pozornost ako imate računalo koje ima 4 ili manje GB radne memorije, ako uoppće još ima takvih korisnika).

 

AVG antivirus 1

 

Sve u svemu, dosta dobar antivirusni program koji je savršeno prikladan za sve one kojima je Norton ipak preskup, ali svejedno žele vrlo dobru zaštitu.

 

Kaspersky antivirusTreće rješenje u svijetu najkvalitetnijih antivirusnih rješenja bio bi Kaspersky antivirusni program. Jedna odlična stvar koja će svakako privući korisnike ka ovom antivirusu jest ta što je Kaspersky (i to verzija iz ove godine) bio dostupan- besplatno na korištenje na točno godinu dana.

Kaspersky se na ovaj način htio odužiti korisnicima na vjernosti, ali isto tako privući i nove, potencijalne kupce. Kaspersky kao antivirus ima sve ono što treba imati kvalitetan antivirusni program: sučelje je dosta jednostavno, a osim klasične antivirusne zaštite tu su različiti ostali servisi koji pružaju dodatnu zaštitu ili sigurno pregledavanje interneta.

 

 

Avast PremierAvast Premier i Comodo Internet Security Pro bi bila posljednja dva na našem popisu najkvalitetnijih antivirusnih rješenja za ovu godinu, s time da je Comodo najjeftiniji i moguće ga je kupiti po cijeni od oko 240 kuna. Oba antivirusna programa svakako spadaju pod srednji razred i po kvaliteti i po cijeni, što je OK, jer opet je bolje imati i jedan od takva dva antivirusna programa nego ne imati nikakav ili imati nekakav za koji ste čuli od prijatelja da je dobar, dok uistinu nije.

Comodo Internet Security Pro

 

 

Na što treba pripaziti prilikom odabira i kupnje antivirusnog programa?

Prije i prilikom odabira onog antivirusnog programa koji će se nalaziti na vašem računalu treba obratiti pozornost na neke stvari, kao što su koliko je taj antivirusni program poznat (ili nepoznat), kakve su mu ocjene na internetu s obzirom na njegova obilježja, kakvo sučelje ima (je li ono jednostavno ili komplicirano za korištenje i hoće li sučelje korisniku omogućiti ili onemogućiti snalaženje), mogućnosti i sposobnosti detekcije i brisanja štetnih programa.

Jer ruku na srce malo će vam koristiti antivirusni program koji iako može pronaći neki virus ne može napraviti ništa u vezi njega, ima li antivirus ili nema neke dodatne mogućnosti (kao što su recimo zaštita elektroničke pošte, sigurno pregledavanje interneta, i sl.) te naravno kako se to sve uklapa u cijenu.

Tek nakon što razmotrite sve ove parametre odlučite se na kupovinu antivirusa jer o tome koji će vaše računalo imati antivirus ovisi to koliko ćete vi kao korisnik biti ili koliko nećete biti sigurni.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here