Koje su najbolje aplikacije za kreiranje sigurnosne kopije naših datoteka (backup), pročitajte u nastavku.

Jedna od najboljih mogućnosti pametnih uređaja je definitvno mogućnost pohranjivanja velike količine sadržaja na njih. S obzirom da tehnologija napreduje munjevito i nezaustavljivo, unutarnja i vanjska memorija naših pametnih uređaja isto tako napreduje i povećava se.

Ipak, katastrofa i zlo vrebaju iza svakog ugla, tako da je najbolje- spriječiti nego liječiti! Dobra stvar je ta što postoje mnogi programčići, programi i aplikacije koje nam omogućuju da od svojih omiljenih aplikacija, datoteka, kalendara, kontakata i još mnogočega radimo sigurnosnu kopiju ili na engleskom – ”backup”.

 

Android backup: Titanium backup

Titanium backup je jedna od odličnih aplikacija za kreiranje sigurnosne kopije ako ste jedan od korisnika koji imaju rootan uređaj. Ako vam je uređaj rootan – Titanium backup je aplikacija koju ne smijete zaobići.


Osim činjenice da je apliakcija sveobuhvatna (što znači da njome možete snimiti doslovno bilo što- od aplikacija, raznoraznih datoteka, podataka aplikacija, do poruka, postavki sustava, widgeta, pozadina… doslovno bilo čega što se može snimiti.

Negativne strane Titanium backupa jest ta što je sučelje malo komplicirano za korištenje, što znači da će vam trebati malo vremena dok se snađete.

 

 

Dobre strane:

 • –  Vrlo širok spektar opcija u vezi kreiranja backupa,
 • –  Omogućen pristup aplikacijama sustava,
 • –  Vrlo visok stupan kontrole nad backup stvarima,
 • –  Upravljanje aplikacijama,
 • –  Mogućnost brisanja svih neželjenih datoteka.

 

Negativne strane:

 • Sučelje je malo komplicirano, što znači da će korisnicima trebati neko vrijeme da se nauče,
 • Objašnjenje kako se aplikacija koristi je vrlo šturo.

 

 

Android backup: Helium

Helium se u prošlosti zvao još i Carbon, a radi se o aplikaciji koja, osim svog jednostavnog sučelja, svojim korisnicima nudi i vrlo privlačan dizajn. Helium će svojim korisnicima dati mogućnost stvaranja sigurnosnih kopija, čak i ako im uređaji nisu rootani.

S Heliumom ćete tako bez ikakvih problema moći ”backupirati” sve svoje poruke, WiFi lozinke i bilo kakve podatke vezane uz vaše aplikacije. No, ono što sa Heliumom nažalost nije moguće jest stvaranje kopija fotografija, glazbe i videa.

 

android backup helium

 

Helium dolazi u dvije verzije – besplatna verzija daje manje-više sve mogućnost kao i Premium verzija, dok Premium uklanja reklame, daje mogućnost povezivanja sa Cloudom kao i mogućnost kreiranja vlastitog rasporeda sigurnosnih kopija.

 

 

Dobre strane:

 • Vrlo jednostavno sučelje,
 • Aplikacija ne zahtijeva root pristup,
 • Aplikacija je odmah spojena s Cloudom,
 • Mogućnost kreiranja automatskih sigurnosnih kopija.

 

Negativne strane:

 • Ograničen spektar korištenja u pogledu onoga od čega se može napraviti sigurnosna kopija,
 • Za neke aplikacije će trebati malo duže vremena dok se od njih stvori kopija.

 

Android backup: Ultimate Backup Lite

Ova aplikacija korisnicima nudi kombinaciju različitih mogućnosti za rootane kao i za uređaje koji nisu rootani. Ultimate Backup Lite se isto tako može pohvaliti jednostavnošću korištenja i simpatičnim sučeljem zbog čega će se velik broj korisnika vjerojatno odmah odlučiti za ovu aplikaciju.

 

Android backup Ultimate Backup Lite

 

Ultimate Backup Lite vam daje mogućnost stvaranja sigurnosnih kopija različitih vrsta datoteka uključujući i mogućnost stvaranja kopije vaših SMS poruka. Sve sigurnosne kopije koje ste napravili sa Ultimate Backup Liteom možete učitati na Dropbox i Google Drive.

Dobre strane:

 • Sjajan dizajn,
 • Sveobuhvatna i vrlo sadržajna aplikacija u vezi davanja informacija o programima koje su instalirane na uređaju,
 • Vrlo dobra funkcionalnost aplikacije i kada je uređaj rootan.

 

Negativne strane:

 • Nema podršku za kreiranje sigurnosnih kopija glazbe, fotografija i videa.

 

Android backup: Super Backup

Odlična stvar kod Super Backupa je ta da će korisnik ovom aplikacijom, uz stvaranje kopije datoteka i aplikacija, korisnik isto tako moći stvarati sigurnosne kopije popisa svih svojih poziva, SMS poruka i oznaka na kalendaru.

 

Android backup Super Backup

 

Super Backup svojim korisnicima isto tako daje mogućnost automatskog slanja sigurnosnih kopija na željenu Gmail adresu, što je još jedna pogodnost koju ostale aplikacije za kreiranje backupa nemaju.

Dobre strane:

 • Način kreiranja sigurnosnih kopija je vrlo jednostavan,
 • Kopije se mogu slati na Gmail,
 • Root pristup nije potreban

 

Negativne strane:

 • Nemogućnost stvaranja sigurnosnih kopija za medije

 

Android backup: MyPhoneExplorer

MyPhoneExplorer je jedna od aplikacija koje vam omogućuju stvaranje sigurnosnih kopija vaših podataka izravno na vašem računalu. Ono što korisnik treba napraviti da bi kreirao sigurnosnu kopiju jest spajanje uređaja s računalom putem odgovarajućeg USB kabela, Bluetooth veze ili pak putem WLAN-a i to je to.

 

Android backup MyPhoneExplorer

 

Ne samo da ćete ovom aplikacijom moći stvarati sigurnosne kopije stvari s vašeg uređaja, nego ćete uz MyPhoneExplorer preko vašeg računala isto tako moći slati SMS poruke, kao i instalirati i deinstalirati druge aplikacije na vaš Android uređaj.

Dobre strane:

 • Svi podaci su dostupni u izvanmrežnom načinu rada,
 • Moguće je kreiranje sigurnosnih kopija bilo koje vrste datoteke.

 

Negativne strane:

 • Aplikacija za rad treba Windows OS.

 

Android backup: MyBackup

Ako spadate u skupinu korisnika koji za sebe smatra da je još uvijek početnik što se tiče korištenja pametnih telefona i aplikacija, a ipak biste htjeli napraviti sigurnosnu kopiju vaših datoteka- MyBackup je prava aplikacija za vas.

Sama aplikacija ima vrlo pojednostavnjeno sučelje (pogotovo u usporedbi s nekim drugim aplikacijama s našeg popisa), no iz razloga što je aplikacija namijenjena početnicima ona isto tako ima vrlo ograničene mogućnosti.

 

Android backup MyBackup

 

Casual korisnici mogu stvarati kopije svojih programa, poruka, postavki sustava ili kontakata. Cloud mogućnost pohranjivanja je ograničena na 100 megabajta, a za sve one korisnike koji žele gigabajt više, za to će trebati izdvojiti određenu svotu novca.

Dobre strane:

 • Vrlo jednostavno sučelje,
 • Nije potreban root pristup,
 • Nema potrebe za registriranjem,
 • Mogućnost kreiranja sigurnisnih kopija gotovo svih vrsta datoteka.

 

Negativne strane:

 • Dostupna je samo jedna Cloud mogućnost pohranjivanja.

 

Sve u svemu…

Zahvaljujući mogućnostima kreiranja automatskih sigrunosnih kopija putem aplikacija kao što su Dropbox, Google+ ili putem Clouda, činjenica jest da je kreiranje sigurnosne kopije podataka sa pametnih telefona nešto što je već ostvarivo i to na vrlo jednostavan način.

Ipak, postoje korisnici koji žele kreirati sami svoje sigurnosne kopije neovisno od ponuđenih opcija (kao što je Google+) i to je u redu. No treba znati da ne postoji ‘savršena’ aplikacija koja će u sebi objedinavati sve mogućnosti koje dobra ”backup” aplikacija mora imati. Svaka od opisanih aplikacija ovdje ima svojih pluseva i minuseva, tako da korisnik prilikom odabira treba o tome voditi računa.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here