Jeste li dosad imali prilike čuti za novu vrstu internetske opasnosti, koja odnedavno hara i prijeti korisnicima? Ako niste, trebali biste. Od viška pravih informacija glava nikada ne boli. Korona virus preuzela je puno (vjerojatno i previše) prostora u životima svakoga od nas. Broj zaraženih, postojanje lijeka, kako se zaštititi i gdje kupiti dodatnih 50 pakiranja toaletnog papira, ono je što danas zauzima novinske stupce i što kod ljudi izaziva dodatni strah i paniku.

No, neki misle da uvijek može biti gore i ako može biti gore, zašto ne učiniti da tako i bude? Ako se cyber kriminalce pita, korona virus odličan je način kako dodatno zaraditi na neznanju, panici i neopreznosti korisnika tehnologije. Najnoviji način (ili jedan od najnovijih načina) kako su cyber kriminalci nedavno pokušali zaraditi novac na najnovijoj krizi s kojom se svijet susreće jest putem ransomwarea pod nazivom CovidLock. No, zahvaljujući trudu stručnjaka, u tome baš i nisu uspjeli.

 

CovidLock, novi, nedavno otkriveni ransomware, prijeti korisnicima

Internetom se prije nekoliko dana proširila nova prijetnja pod nazivom CovidLock. Radi se o štetnom programu, koji se ”pretvara” da je program koji služi za zaštitu i otkrivanje korona virusa. Nakon što ga korisnik skine na svoj pametni telefon, tablet ili računalo, CovidLock zaključava uređaj, postavlja na njega lozinku, nakon čega se korisniku javljaju cyber prevaranti.

Oni od korisnika traže određeni iznos novca, ne bi li korisnik ponovno povratio kontrolu nad svojim uređajem. Sve u svemu, poprilično nezgodno i opasno, pogotovo ako se ne razumijete baš dobro u tehnologiju i ako ne znate kako adekvatno reagirati na ovakvu vrstu prijetnje. No, lijek i za ovo postoji.

CovidLock su prije nekoliko dana otkrili stručnjaci iz DomainTools-a. Nedugo nakon što je ransomware otkriven, stručnjaci iz te sigurnosne tvrtke obećali su da će u što kraćem vremenu korisnicima otkriti kako otključati uređaj, bez ispunjavanja želja i potreba cyber kriminalaca. Obećanje je ispunjeno i ključ za otključavanje uređaja zahvaćenih CovidLock ransomwareom je tu.

 

Ako je i vaš uređaj zahvaćen CovidLock ransomwareom, sve što trebate utipkati jest 4865083501

Zahvaljujući brzoj reakciji stručnog tima iz DomainTools-a otkriven je sigurnosni ključ za otključavanje uređaja zaraženih CovidLock ransomwareom. U slučaju da se dogodi da je i vaš uređaj (pametni telefon, tablet ili računalo) zaraženo ovim ransomwareom, dobit ćete poruku u kojoj će pisati da je vaš uređaj zaključan i da trebate, kako biste mogli ponovno uspostaviti kontrolu nad uređajem, uplatiti određen iznos na određen račun. No, to ne morate učiniti. Samo kliknite na upisivanje koda i utipkajte 4865083501. To je sve, nakon ovoga ponovno ćete moći koristiti svoj uređaj.

Ovoga puta prevaranti nisu uspjeli. Prema opsežnom istraživanju koje je obavljeno u vezi ovog potencijalnog problema, CovidLock navodno nije ostvario neki primjetan profit prevarantima (što znači da je broj zaraženih uređaja bio vrlo nizak). Brza i pravilna reakcija stručnjaka dovela je do još bržeg otkrivanja i suzbijanja pokušaja širenja, ovoga puta internetskog virusa koji je mogao izazvati ogromnu štetu kod korisnika.

Ransomware štetni programi najnovija su vrsta štetnih programa koji haraju internetom. Iako internetski prevaranti traže što je moguće više načina ne bi li napunili svoje novčanike, njihovi pokušaju, zahvaljujući vrsnom znanju i vještinama stručnjaka na polju informatike i tehnologije, sve češće bivaju na vrijeme primijećeni i onemogućeni.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here