Prva opasnost piratskih sadržaja, bilo da se radi o igrama, pjesmama ili filmovima je ona koja se odnosi na ekonomiju. Prema nekim izračunima i mjerenjima, danas u svijetu postoje programi koji se legalno prodaju po cjelokupnoj vrijednosti od čak 82 milijarde USD.

To znači da svi softveri zajedno koji su danas dostupni u prodaji otprilike vrijede toliko novca. U isto vrijeme, programi i aplikacije u vrijednosti od 63 milijarde USD su piratizirani, što znači da su postali dostupni za skidanje i nabavljanje putem različitih, nelegalnih načina.

Kopiranje nečijeg rada, to jest nečega u što je netko uložio svoje vrijeme, energiju i novac je danas postalo i jako rašireno i čak donekle prihvatljivo, čemu i svjedoči ovaj sve više rastući problem piratstva. Iako je ono počelo skromno, piratstvo, to jest kopiranje i nelegalna distribucija tuđeg sadržaja danas je iznimno rašireno, bez obzira na sve znakove upozorenja i naputke zbog čega sve niije dobro koristiti piratske sadržaje.

Zbog čega se neki korisnici odlučuju na piratske sadržaje ako mogu dobiti ”original”? Je li u pitanju samo novac ili je tu još nešto drugo po srijedi? Bilo kako bilo, korištenje piratskih sadržaja, osim što je nelegalno, odnosno protuzakonito je isto tako i rizično, da ne kažem opasno. O kakvim se sve opasnostima ovdje radi?


U nastavku članka ćemo reći o pet najčešćih opasnosti i rizika kojima se korisnik izlaže svaki puta kada se odluči na skidanje, instaliranje i korištenje piratiziranog sadržaja.

udio piratskog softvera

 

Piratizirani sadržaji vas čine iznimno otvorenima za napade putem raznih štetnih programa

Prema nekim studijama, gotovo 35% piratskog sadržaja koji je bio skinut sa stranice P2P je u sebi sadržavao neku vrstu zlonamjernog koda koji bi nakon što bi stvar bila skinuta na računalo, odmah inficirao to računalo. Još jedna stvar kod tih programa – gotovo polovica zaraženih stvari bila je zaražena  različitim tipovima trojanskih konja.

Svaki puta nakon što odete na internet i ako odete na neku stranicu na kojoj je dostupan bilo kakav piratski sadržaj, bez obzira na to radi li se o igri, pjesmi ili običnom programu, vi se automatski izlažete riziku i opasnosti od skidanja štetnog programa. Bilo koja piratska stvar koju skinete u sebi može imati ili jedan ili više od štetnih programa koji se onda aktiviraju ili odmah nakon što je stvar skinuta na vaše računalo ili (češće) nakon što to instalirate ili pokušate pokrenuti.

legalan softver

Najnezgodnija stvar kod tih štetnih programa koji su vrlo dobro ”zamaskirani” unutar stvari koje skidate jest ta što ti programi mogu dobiti pristup vašim osobnim podacima. Vaši uređaji, pa čak i kamera ili mikrofon vašeg uređaja na ovaj način mogu biti kontrolirani od strane tko zna koga, tko zna gdje. Zbog toga je najveća opasnost (osim što kršite zakone) od piratskih softvera ta što tim sadržajem izravno dovodite sami sebe u opasnost i rizik koji vam ne treba.

Kakvim sve vrstama osobnih podataka mogu ostvariti pristup štetni programi? Neke od vrsta podatak su:

  • Osobni podaci vezani uz financije, bankovne račune, bankovne kartice.
  • Osobni podaci koji se odnose na korisničke račune elektroničke pošte.
  • Podaci vezani uz tajnost poslovanja.
  • Pristup podacima o transakcijama i osobnim izvješćima koji se odnose na vaše poslovanje.
  • Krađa identiteta (ovo se nadograđuje na pristup e-mail podacima i podacima korisničkih računa, kako e-mail servisa tako i recimo društvenih mreža).
  • I tako dalje.

 

Piratski sadržaj je sklon slučajnom otkazivanju

Ako ste ikada dosad u svom životu imali posla s bilo kakvom vrstom piratskog sadržaja, pogotovo ako ste ikada skidali nekakve igre ili programe, možda ste otkrili to da taj određeni program (ili igra) jednostavno ne rade na vašem računalu.

Razlog zbog kojeg se to događa jest taj što su ti piratizirani softveri i igre zapravo ”crackirane” verzije originalnih programa. Iako se radi o dobrim kopijama, ti softveri su ipak samo to – kopije,  zbog čega se vrlo često i može dogoditi da one ne rade.

Ono što danas radi sve veći dio tvrtki i što imaju kao jedan vid osiguranja  protiv piratskih stvari jest to da koriste neki od sustava provjere valjanosti softvera ili aplikacija. Na taj način se može vrlo jednostavno vidjeti je li neki softver valjan i je li ”originalan” ili se pak radi o piratskom primjerku.

download piratskog softvera

 

Piratstvo je zabranjeno zakonom, a svako posjedovanje piratskog sadržaja kažnjavati će se (ili se već kažnjava) ili novčanim ili zatvorskim kaznama

Činjenica je da sve što je original može biti krivotvoreno. Sve što ima serijski ključ koji je potreban za aktivaciju nekog softvera može isto tako biti ”crackiran”. Tvrtke štite svoje proizvode na najrazličitije načine od kojih je recimo jedan način provjere je li neki softver legalan i originalan upisivanje sigurnosnog koda.

Piratstvo je samo po sebi vrlo protuzakonito. Sve ono što ste skinuli s interneta, bilo da se radi samo o nekoj igri ili bilo čemu drugome, a da je to zaštićeno autorskim pravima spada pod kategoriju piratstva. Iako su kod nas ovi zakoni i zaštita protiv piratstva još u začetku, u drugim dijelovima Europe i svijeta piratstvo je vrlo kažnjivo, bilo da se radi o novčanim ili zatvorskim kaznama.

nelegalni softver

 

Piratski proizvod ne može biti nadograđivan (osim piratskim zakrpama koje su isto tako nesigurne i nelegalne za korištenje)

Recimo da ste otišli na Steam i ondje kupili neku igru. Skinuli ste je, instalirali i koristite je. Osim što je ta igra 100% vaša jer ste ju kupili, to jest platili ste određen iznos novca kako biste je mogli koristiti, vi kao korisnik ćete isto tako imati mnoge privilegije s obzirom da posjedujete tu igru.

Recimo svaki puta kada za tu igru izađe neka zakrpa ili dodatak (ekstenzija) dobiti ćete obavijest o tome i imati ćete pravo skinuti iste, potpuno besplatno (ili ako se radi o ekstenzijama vrlo često će se dogoditi da ćete imati pravo na popuste). Korisnici piratskih stvari nemaju pravo na ovo.

Jedini način da oni svoje proizvode nadograde jest da skinu isto tako piratske zakrpe i nadogradnje, čija je pouzdanost i kvaliteta podjednako upitna kao i kod cijelog piratskog proizvoda. I naravo – protuzakonito je skidati i zakrpe i nadogradnje za piratizirane proizvode.

zašto skinuti piratski softver
Zanimljiva anketa, razloga zbog kojih se skida piratski softver

 

Nemam baš novca za kupovinu originala, a ne želim ni koristiti piratske sadržaje. Koje su mi opcije?

OK, neke stvari (kao što su recimo igre) su skupe. Naravno da velik broj igrača, bez obzira na to kakav ljubitelj neke igre vi bili, si ne može priuštiti igre odmah nakon što one budu dostupne na tržištu.

Tu je onda rješenje da se pričeka neko vrijeme jer svim proizvodima (a pogotovo igrama) cijena vrlo brzo padne ili se te iste igre mogu pronaći vrlo povoljno na stranicama kao što je recimo Kinguin. Baš na Kinguinu možete pronaći istu igru koja recimo na Steamu košta 50 USD po cijeni od recimo 20 USD što je više od dvostruko manje.

Treća opcija je korištenje besplatnih alternativa. Ovo posebice važi ako želite imati neki program koji je dosta skup. Recimo odlična alternativa Microsoftovom Office paketu je OpenOffice. Slično je i s drugim programima i stvarima. Što se tiče filmova, dobro je za znati da danas postoje stranice na internetu za koje se provjereno zna da au dobre, s kojih se može besplatno gledati neki film.

Postoje i legalni načini kako možete pjesme skidati sa YouTubea. Bilo kako bilo, alternative postoje. Ono što je važno jest to hoćemo li ih mi koristiti ili ćemo radije riskirati i ići putem koji je opasan, protuzakonit i štetan na toliko puno načina – i za nas i za druge.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here