Google je prije nekog vremena ponosno objavio vijest kako je sa stranica svoje trgovine aplikacija maknuo ogroman broj aplikacija. Te aplikacije su ili same po sebi bile štetne ili su sadržavale štetan kod koji bi se aktivirao nakon što bi korisnik određenu aplikaciju skinuo i instalirao na svoj uređaj.

Bez obzira na poboljšanja po pitanju sigurnosti Google još uvijek nije zadovoljan stupnjem zaštite, što je dobro jer to znači da će se dodatno raditi na poboljšavanju iste. Kakve ovo veze ima s korisnicima Googleovih aplikacija? Ima itekakve veze, jer ovisno o tome kakvu aplikaciju korisnik skine, on doslovno može nabasati na ili aplikaciju koja je legitimna i koja radi normalno ili na neko štetno smeće čiji je glavni cilj krađa osobnih podataka korisnika.

Zbog toga ćemo u nastavku članka pokušati barem malo bolje objasniti na koje načine prosječan korisnik Android pametnih telefona i/ili tableta može sam prepoznati neku aplikaciju koja je na bilo koji način štetna.

 


ŠTETNE APLIKACIJE NA GOOGLE PLAY STOREU

Kako mogu prepoznati štetnu aplikaciju?

Neke aplikacije su posebno ”ranjive” kada se govori o štetnosti i njihovom načinu zloupotrebe. Recimo aplikacije za svjetiljku (ili bateriju) za Android uređaje: takve aplikacije su postale poznate po tome što su jednom riječju – beskorisne.

Uobičajeno je kod svih aplikacija da, prije nego što ih korisnik počne koristiti, da on o tome bude obaviješten (dobijete upit i obavijest prije nego što aplikacija bude instalirana na vaš pametni telefon ili tablet).

Ipak, negdje od 2015. godine kod nekih aplikacija je situacija takva da informiraju korisnike o tome da ih on može koristiti tek nakon što one budu instalirane na uređaje. Prije nekoliko mjeseci bilo je jako puno aplikacija za bateriju uređaja koje su imale jednu jako čudnu mogućnost: mogle su imati pristup slanju SMS-ova s vaših pametnih telefona. Nažalost, određen broj korisnika se nije na to obazirao i bio je uhvaćen u zamku.

Nakon što su takve aplikacije bile instalirane na uređaje one su mogle slati SMS poruke i na taj način zarađivati novac ljudima koji su takve aplikacije razvili i stavili ih u Google Trgovinu (ili Trg. Play).

Android-O-apps-notifications-and-battery-settings

U isto vrijeme velik broj aplikacija baterije imaju samo dopuštenje za korištenje kamere. To u stvari ima smisla jer je LED žaruljica koja je spojena na kameru kontrolirana od strane same kamere putem dopuštenja. Bez obzira na to, jedan dio korisnika ne zna da njihovi Android uređaji u sebi već imaju aplikaciju baterije (kod velike većine uređaja je opcija aplikacije za bateriju smještena u brzim postavkama, ako želite ostvariti pristup njima samo idite na prvi zaslon i kod vrha zaslona povucite prema dolje – trebali biste dobiti pristup brzim postavkama).

Ako ste već instalirali neku aplikaciju za bateriju, vidjeti ćete da će primarna funkcija te aplikacije (uključivanje i isključivanje baterije na vašem uređaju) biti ili u cijelosti ili djelomično onemogućena zbog raznoraznih reklama. Reklamiranje je nešto što se može tolerirati (barem do neke mjere), ali ako se aplikacija bazira gotovo samo na reklamama, nema potrebe da ju imate instaliranu na vašem Androidu.

 

Što je sa aplikacijama različitih ”boostera” i aplikacijama za poboljšavanje performansi ili brzine uređaja?

U slučaju da je prostor za pohranu vašeg uređaja zazuet, ako je vaš uređaj spor ili ako Wi-Fi konekcija ili ne radi uopće ili ne radi kako bi trebala, postoje načini na koje se ti problemi mogu riješiti. Google Trgovina često puta neće biti najbolji način gdje ćete moći naći rješenje za ovakve probleme.

Bez obzira na to što unutar Google Play Storea postoji vrlo velik broj i vrlo širok spektar doslovno svakakvih aplikacija koje navodno služe poboljšavanju performansi vašeg uređaja ili za bolju kontrolu prostora za pohranu, pitanje je koje su od tih aplikacija zaista svrsishodne i korisne, a da pritom ne dolaze s različitim neželjenim nuspojavama.

Vrlo često je slučaj da developeri aplikacija razviju neku aplikaciju, oblikuju je na određen način i stave ju na Googleovu Trgovinu jer žele zaraditi novac, dok je prava kvaliteta takvih aplikacija upitna.

Cheetah Mobile

Aplikacije koje navodno služe za optimizaciju Android pametnih telefona stvaraju zaradu iz jednostavnog očaja i prijeke potrebe korisnika (jer ako vam je uređaj u problemu i ne radi dobro, trebati ćete ”brzo” rješenje, a to je prostor gdje ovakve aplikacije najviše dolaze do izražaja). Recimo Cheetah Mobile je uspio zaraditi do nekoliko stotina milijuna dolara bez obzira na to što je aplikacija u biti beskorisna (prema riječima glavnog šefa tvrtke).

 

Neke aplikacije koje ”glume” dobre alternative su u stvari samo loše i beskorisne kopije

Ovo se najbolje vidi recimo ako poželimo skinuti neku igru. Velika većina igara radi sasvim dobro prvih pola sata. Neke čak rade i po nekoliko sati. Besplatne su, igrive, zabavne, šarene i imaju sve ono što bi prosječan korisnik Android pametnih telefona od jedne igre mogao tražiti.

Ali nakon nekog vremena aplikacije pokažu svoju ”pravu narav”: počnu tražiti novac od korisnika. Neke igre čak traže da kupite određene razine nakon čega ćete moći normalno nastaviti igrati igru, dok neke imaju određene ”in-app purchases” ili opcionalne mogućnost kupovine nekih dodataka, koje iako izgledaju kao da su opcionalne to u stvari nisu, već se radi o igri koja, ako je to ikako moguće, želi svojim developerima zaraditi novac.

 

Kako prepoznati ”dobru” aplikaciju?

Svaka ”normalna” i ”dobra” aplikacija koja nema nikakvih štetnih niti loših namjera će korisnicima prije nego što ju oni skinu jasno dati do znanja o čemu se točno radi. Jasno će pisati infromacije o tome treba li nešto platiti, ako treba pod kojim uvjetima, za što aplikacija služi, koja je veličina aplikacije, kada je aplikacija stavljena na Google Play Store, o kojoj verziji aplikacije se radi, tko je developer (kao i dodatni podaci o developeru, kao što je adresa elektroničke pošte, adresa internetske stranice i slično) i slične stvari.

Ovakve informacije će korisnicima dati do znanja jednu vrlo važnu stvar: da se radi o autentičnoj aplikaciji, a to je nešto što svaki korisnik u stvari traži.

google-play-STORE sigurne aplikacije

Aplikacije su nešto bez čega ne možemo. One su sastavni dio mobilnih operacijskih sustava, gdje prednjači Googleov Android, a samim time i Googleova Trgovina. Unatoč tomu što Google Play Store ima jako puno prednosti i kvaliteta (što je nesumnjivo), treba paziti na ono što skidamo i što instaliramo na svoje pametne uređaje.

Malo pažnje je potrebno kako bismo naučili razlikovati ”dobre” od ”loših” aplikacija. Čak i ako treba malo više vremena uložiti u pretraživanje Trgovine, bolje je i to nego skinuti neku aplikaciju zbog koje ćemo kasnij trpjeti posljedice koje neće biti ugodne. Stoga- pazite na ono što skidate i što instalirate.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here