Windows Defender, već predinstalirana zaštita Windows računala, odnosno antivirus Windowsa 10, u sebi ima jednu vrlo važnu mogućnost koja je nažalost ”po defaultu” onemogućena. Radi se o zaštiti od jedne nažalost sve popularnije i sve opasnije internetske prijetnje, koja u slučaju da zarazi računalo korisnika može napraviti veliku štetu. Radi se o Ransomwareu.

Vjerojatno ste čuli za Ransomware. Ako niste, evo kratko objašnjenje: radi se o internetskoj prijetnji, osmišljenoj naravno od strane hakera, koja za cilj ima blokiranje računala korisnika (kriptiranjem računala i njegovim apsolutnim zaključavanjem) sve dok korisnik ne ispuni zahtjeve onih koji su Ransomware osmislili i stavili u opticaj.

Najčešće su ti zahtjevi u pogledu novčane odštete. Ako i nakon što korisnik isplati određenu svotu novca, hakeri će ugasiti Ransomware i povući ga s korisnikovog računala, nakon čega će korisnik moći normalno nastaviti koristiti svoje računalo. Naravno, ne postoji nikada 100%-tno jamstvo da će hakeri zaista i ugasiti svoj Ransomware. Iako postoji nekoliko mjera kako se Ransomware opasnostima može stati na kraj, u ovome članku ćemo nešto reći o jednoj za koju možda niste znali, a koja nam je svima ”pred nosom”.

WINDOWS DEFENDER

Windows Defender u sebi ima zaštitu od Ransomwarea

Jedna od korisnih mogućnosti koje u sebi ima Windowsov antivirusni program Windows Defender je i obrana od Ransomwarea. Ta mogućnost u Windowsima 10 nije postojala ”oduvijek”. Naime, ona je dodana nadogradnjom 1709, odnosno nadogradnjom koja je u korištenje puštena u listopadu 2017. godine, što znači da sva naša Windows 10 računala u sebi imaju zaštitu od ove opasne prijetnje, a da toga nismo (vjerojatno) bili niti svjesni.

 

Zašto je zaštita od Ransomwarea ”po defaultu” onemogućena?

Ovakva zaštita dostupna je u Windowsima 10 kao predefinirana opcija. No ono što je neobično jest to da je ova mogućnost isključena sve dok ju korisnik sam ne uključi i tako si dodatno zaštiti računalo.

Pitanje koje se ovdje postavlja jest zašto je zaštita od Ransomwarea isključena? Jedno od objašnjenja jest da bi zaštita od Ransomwarea mogla onemogućiti i neke dobronamjerne (ili barem ne štetne) programe, pogotovo programe trećih strana (”third-party”) u korištenju, jer bi ih prepoznao kao Ransomwareove, iako oni to nisu. Ovaj odgovor samo je djelomično zadovoljio korisnike. Bolje je imati ovu mogućnost uključenu i to da Windows Defender bude malo i paranoičan, nego da nam raznorazni Ransomwarei kruže po računalima.

 

windows10-controlled-folder-access-ransomware-protection

Kako omogućiti zaštitu od Ransomwarea unutar Windows Defendera na Windowsima 10?

Jedna od odličnih stvari koje Windows 10 ima i zbog koje sve veći broj korisnika ”emigrira” sa Windowsa 7, 8 i 8.1 na ”desetku” jest njegova poboljšana zaštita. Treba se priznati da je Microsoft na Windowsima 10 značajno unaprijedio zaštitu korisnika. Jedan od dokaza toga je i zaštita od Ransomwarea. Evo kako ju možemo omogućiti unutar Windows Defendera, na Windowsima 10:

  • Za početak kliknite na tipku ”Start”, koja se nalazi u donjem, lijevom kutu alatne trake. Unutar ”Starta” odaberite postavke, odnosno ”Settings”.
  • Idući korak je da odemo pod ”Update and Security” ili ”Nadogradnje i Sigurnost”.
  • Unutar ove opcije, na lijevoj strani potrebno je kliknuti na opciju pod nazivom ”Windows Security” ili ”Windows Sigurnost”.
  • Ponovno na lijevoj strani nalazi se još jedna od opcija koju je potrebno otvoriti. Radi se o opciji ”Virus and Threat Protection” ili ”Zaštita od virusa i prijetnji”.
  • Listajte prema dolje sve dok ne dođete do opcije ”Ransomware Protection”. Kliknite na ”Manage Ransomware Protection”. U slučaju da vam se otvori UAC skočni prozor, na njemu kliknite ”OK”. Ako se ne otvori, jednostavno samo idite na idući korak.
  • Unutar novog prozora pronađite opciju koja se zove ”Controlled Folder Access”. Ako je ova opcija postavljena na ”OFF” vi ju postavite na ”ON”.

To je sve. Ako ste slijedili ove korake uključili ste zaštitu od Ransomwarea na svom Windows 10 računalu. Nakon što ste uključili ovaj oblik zaštite, Windows Defender će pratiti sve programe i aplikacije koje ostvaruju pristup datotekama i direktorijima unutar vašeg računala koji su zaštićeni. Na taj način Windows Defender će onemogućiti pristup svim programima koji se sumnjivo ponašaju te će na taj način zaštititi sve podatke koji se nalaze u tim datotekama, odnosno na vašem računalu.

Windows Defender može pokazivati i ”lažnu uzbunu”

Kao što sam spomenuo ranije, može se dogoditi da Windows Defender neki program koji nema Ransomware ”namjere” etiketira kao Ransomware i da ga onemogući. Ovo može biti nezgodno, pogotovo ako na svom računalu imate puno instaliranih programa, aplikacija i igara. Kako bi se izbjegla ”lažna uzbuna” koju vam Windows Defender može prirediti, možete stvoriti ”bijelu listu” programa. Evo kako to možete učiniti:

  • Idite u Controlled Folder Access prozor i unutar njega kliknite na ”Allow an app through Controlled folder”.
  • Idući korak je da kliknete na ”Add an allowed app” i da dodajete sve one programe i aplikacije za koje želite da se nalaze na bijeloj listi. Svi programi koji budu bili na bijeloj listi bit će izuzeti od skeniranja i eventualnog blokiranja od strane Windows Defendera. No, trebat ćete svaki program pojedinačno stavljati na bijelu listu.
  • Možete isto tako otići i pod ”Block History”. Ondje ćete vidjeti sve programe koje je Windows Defender već onemogućio u pristupu vašim podacima i datotekama. Poželjno je da deinstalirate i obrišete sve programe za koje niste sigurni što rade.
  • Unutar novog ”Protection History” prozora, kliknite na filtere ili ”Filters”. Ondje ćete vidjeti različite kategorije akcija koje je Windows Defender poduzeo kako bi vas zaštitio.

Ransomware opasnost je gadna i opasna. Zato je vrlo korisno, preporučljivo i dobro imati što je moguće bolju zaštitu od nje. U slučaju da i do zaraze Ransomwareom dođe, postoje neke mjere koje korisnik može poduzeti kako bi se ”otarasio” zahtjeva hakera i pritom zaštitio svoje podatke. No, kao i kod svega u životu, a pogotovo u vezi tehnologije uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.

Jedan od najboljih načina spriječavanja napada jest putem antivirusnih programa i vatrozida. Windows Defender je tijekom godina dosta napredovao po pitanju zaštite korisnika, a ”nova” zaštita od Ransomwarea samo je dodatni dokaz toga. Aktivirajte zaštitu od Ransomwarea na svom Windows 10 računalu još danas i ”surfajte” bezbrižnije.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here