Ako ste i vi dio korisnika koji još uvijek koristi Microsoft Outlook (koji je u prošlosti bio poznat pod nazivom Hotmail), ono što trebate znati i što vrlo vjerojatno već znate jest to da je vrlo važno osigurati se što je bolje moguće. Jer ipak, treba priznati kako su baš naše elektroničke adrese i elektronička pošta ”vrata” do svega onoga što mi radimo kada smo na internetu i putem kojih drugi to mogu saznati.

Postoji još jedan razlog zbog kojega je vaš Outlook korisnički račun jako važan. Stvar je u tome da, ako imate Windows 10 instaliran na vašem računalu, Windows će vam omogućiti da se preko Outlooka ulogirate u vaš Microsoftov korisnički račun. U slučaju da koristite ovu mogućnost i netko se domogne lozinke vašeg korisničkog računa, to vas može dovesti do velikog problema.

Ne dopustite da vam se ovo dogodi! U nastavku članka ćemo nešto više reći o tome kako poboljšati sigurnost Microsoftovih korisničkih računa i kako na najbolji mogući način zaštititi vlastiti korisnički račun.

 

Postavite snažnu lozinku. To je prva i jedna od najučinkovitijih metoda obrane.


Prvi korak je ujedno i jedan od najvažnijih. On se odnosi na to da prilikom kreiranja korisničkih računa, pogotovo ako se radi o Microsoftovom (ali isto tako i bilo kojem drugom) trebate imati snažnu lozinku za vaš korisnički račun.

Ako postavite neku lozinku koja je slaba i/ili kratka, to samo po sebi neće biti dovoljna razina zaštite jer će se nju jednostavno moći vrlo lako ”provaliti”, pogotovo ako je riječ o nekim iskusnijim hakerima. Dovoljno dobra lozinka jest ona koja ima barem deset znakova koji se sastoje od kombinacije velikih i malih slova, brojeva i simbola.

U slučaju da niste mijenjali lozinku na Outlooku već neko vrijeme, dobra ideja bi bila da to učinite sada. Ulogirajte se u Outlook korisnički račun i nakon toga kliknite na vaše ime koje se nalazi u gornjem, desnom kutu stranice. Nakon toga odaberite View Account opciju kako biste ostvarili pristup postavkama Microsoft korisničkog računa.

Na stranici sa rezultatima kliknite na opciju Change Password koja se nalazi tik do vaše adrese elektroničke pošte koja se pak nalazi između vaše profilne slike. Potvrdite vašu trenutnu lozinku i nakon toga unesite novu.

Ako želite, možete isto tako označiti kvadratić koji će vas podsjećati na to da trebate mijenjati lozinku svaka 72 dana. Iako ova opcija nije nužna za uključivanje, pogotovo ako koristite snažnu lozinku za osiguravanje vaše elektroničke pošte, ne bi ju niti bilo loše uključiti.

 

Omogućivanje autentifikacije putem dva faktora

Vrlo je vjerojatno to da ste čuli za autentifikaciju ili odobravanje putem dva faktora (ili Two-Factor Autentification). Ono se svodi na nešto što imate, kao što je recimo kod iz aplikacije ili tekstualne poruke što će služiti kao dodatna metoda osiguranja vašeg korisničkog računa. S ovime, čak i ako vam netko ukrade vašu lozinku ili je ”probije”, opet ćete imati još jednu metodu obrane od neželjenog pristupa vašem korisničkom računu.

dvostruke lozinke

Kako biste započeli sa metodom autentifikacije u dva faktora ili kraće 2FA, prvo idite na stranicu korisničkog računa Microsofta  i ondje idite pod Security. Nakon toga idite pod Security basics – More Security Options – Two Step Verification – Turn on two-step verification – Next.

dvostruka lozinka na microsoft accountu

Sada će vam se otvoriti izbor želite li koristiti aplikaciju, broj telefona ili neku drugu adresu elektroničke pošte kako biste se dodatno osigurali. Svaka od ovih dodatnih metoda ima svoje vlastite prednosti i nedostatke. Ono što se uvelike i sve češće preopručuje jest osiguranje putem aplikacije, jer se radi o jednoj od najsigurnijih metoda koja funkcionira čak i onda kada je telefon isključen. Jedna od preporučenih aplikacija je Authy.

 

Pazite s kime dijelite svoj korisnički račun

Iako ovo zvuči vrlo logično, ipak nije na odmet spomenuti. Svaki puta kada s nekime dijelite svoju adresu elektroničke pošte to može samo povećati izglede da će vam netko hakirati tu adresu. To u stvari znači da je najbolje da ni sa kime ne dijelite vašu e-mail adresu, osim ako je to baš prijeko potrebno.

 

logiranje u windowse sa pinom

Koristite PIN kako biste se ulogirali u Windows

Ako koristite Microsoftov korisnički račun kako biste se ulogirali u Windows, u tom slučaju je lozinka vašeg Outlook korisničog računa ista kao ona koju koristite za ulogiranje u Windows. Premda se ovo može činiti prikladnim, postoje rizici.

Prvi rizik se ogleda u tome što je vaša lozinka snažnija to ju je da tako kažem ”teže” utipkati. Zbog toga, kako biste skratili vrijeme ulogiranja u vaš računalo, to jest u Windows, možda ćete doći u napast da skratite tu lozinku. Druga stvar jest kod eventualne krađe lozinke za ulogiravanje u vaše računalo. Ako se to dogodi, ta osoba će onda imati i lozinku putem koje će moći ući u adresu vaše elektroničke pošte.

Jedno od rješenja za ovaj problem jest pokušati sa nekom od alternativnih metoda zaključavanja računala. Windows i sam nudi metodu zaključavanja putem PIN broja i slike. Kako biste omogućili neku od alternativnih metoda idite pod Settings – Accounts – Sign In options – Add.

 

Windows-10-Activity-History-2

Često provjeravajte povijest ativnosti

Slično kao i kod velikog broja drugih sličnih mrežnih korisničkih računa i kod ovoga imate mogućnost pregledavanja povijesti Outlook ulogiravanja. Ovo vam u stvari daje mogućnost da sami potvrdite i vidite je li možda postojao kakav neovlašteni pristup vašem korisničkom računu ili pokušaj istoga.

Kako biste ovo provjerili idite pod svoj korisnički račun Microsofta i odaberite Review Activity tipku. Ondje ćete moći provjeriti sve nedavne aktivnosti, kao što je ulogiravanje i vidjeti izgleda li vam nešto sumnjivo ili je sve OK. U slučaju da nešto nije kako treba, kliknite na Secure your account.

 

phishing

Čuvajte se phishinga

Phishing je način pokušaja krađe i drugih ostvarivanja prava na neovlašten pristup informacijama putem različitih, često lažnih dolaznih poruka elektroničke pošte unutar kojih pošiljatelj često ”maskira” svoje prave namjere i predstavlja se kao legitiman pošiljatelj. Ako niste dovoljno oprezni ovo može dovesti do toga da tim lažnim pošiljateljima vi dragovoljno predate podatke koji su vezani uz vaš korisnički račun, što onda može dovesti do ogromnog broja problema.

Najbolja metoda osiguranja jest da nikada ne otvarate veze koje se nalaze u nekim elektroničkim porukama. Umjesto da to učinite izravno posjetite tu stranicu. Isto tako ne vjerujte porukama u kojima piše kako trebate pod hitno ovjeriti svoju Outlook lozinku kako biste nadogradili vaš pretinac dolazne pošte, jer je sve ovo varka. Microsoft vas nikada neće pitati za vašu lozinku, pogotovo ne putem elektroničke pošte.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here