Svima nam je poznata koristi i prednosti koju antivirusni programi donose. No što je s nedostacima? Osim uobičajenih, koji se odnose na ”propusnost” za viruse i druge štetne programe, neki antivirusni programi imaju još jednu, vrlo nezgodnu ”manu”: mogu špijunirati svoje korisnike.

Dobro, ne doslovno na način da uključe kameru vašeg računala i nakon toga ”prate” što radite, ali mogu prikupljati vaše podatke i slati ih u glavnu bazu podataka (sve vaše podatke). O čemu se točno radi i koji to antivirusni programi imaju ovu nezgodnu naviku, pročitajte u nastavku članka.

besplatni antivirus avast

Avast je jedan od antivirusnih programa koji se bave prikupljanjem podataka svojih korisnika

Prema istraživanju kojeg su, zajedničkim snagama obavili PCMag i Motherboard, otkriveno je kako je Avast jedan od antivirusnih programa koji ima mogućnost prikupljanja podataka od svojih korisnika, nakon čega se ti podaci šalju različitim zainteresiranim trećim stranama.

To je samo jedan od načina kako besplatni antivirusni programi prikupljaju podatke svojih korisnika. Neki će se od vas pitati zašto i kako to oni rade i smiju li to raditi. Odgovor je da smiju i drugi odgovor je da i oni nekako moraju zaraditi novac (budući da se ipak radi o besplatnim antivirusima).

antivirus-za-android-avast-mobile-security

Avast prikuplja povijest pregledavanja svojih korisnika nakon čega te podatke prodaje onome tko ponudi najviše

Jeste li i vi jedan od korisnika Avast antivirusnog programa? Ako jeste, onda trebate znati da ”po defaultu”Avast prikuplja sve podatke koje korisnik generira prilikom pregledavanja internetskog sadržaja nakon čega ih prodaje onome tko na tržištu ponudi najviše. Jer što je danas najviše na cijeni? Nafta? Zlato? Dionice? Ne. Osobni podaci. One tvrtke (ili kupci pojedinačno) koji plate Avastu određenu svotu novca mogu imati uvid u SVE ono što korisnici Avasta rade dok pregledavaju internet.

Iako te treće strane ne mogu dobiti ime, prezime i druge osobne podatke korisnika (navodno ne mogu), oni i dalje korisnike mogu pratiti pomoću posebnih identifikatora. Ti identifikatori će generirati podatke i slati ih u Avastovu bazu podataka (odakle će Avast slati te podatke trećim stranama), sve dokle god korisnik na svom računalu ima instaliran Avastov antivirusni program.

Premda iz Avasta tvrde da su svi podaci njihovih korisnika maksimalno zaštićeni, to baš i nije tako. Zahvaljujući tim podacima, treća strana može saznati točno kada ste kupili koji proizvod, gdje, u koliko sati i na kojoj internetskoj stranici.

Avast Free Antivirus

Jedan od načina kako Avast skuplja podatke svojih korisnika jest putem svog ”Desktop” antivirusnog programa

Nakon što na svoje računalo instalirate Avastov antivirusni program, on će odmah, na temelju predefiniranih i već unaprijed postavljenih postavki, sve vaše podatke slati trećim stranama s kojima Avast ima dogovor. Ti podaci ne prikupljaju se putem Avastove ekstenzije koja se nalazi unutar internetskih preglednika. Umjesto toga, ti se podaci prikupljaju izravno preko Avastove antivirusne aplikacije.

Kada počnete s instalacijom programa, vidjet ćete različite upite gdje će vas se pitati želite li podijeliti malo podataka s Avastom. Na prvi pogled, ništa opasno. Većina korisnika kliknula je na ”Slažem se”, vjerojatno ne znajući s čime se to oni zapravo slažu. No to možete isključiti. Evo i kako.

Otvorite glavno sučelje Avastovog antivirusnog programa i kliknite na ”Menu – Settings – General – Personal Privacy” i ondje odznačite sve što je označeno kvačicama. Ako vam se nakon ovoga Avast zamjerio, bilo bi dobro da ga deinstalirate. No, ako ga i dalje želite koristiti i ako želite pritom maksimalno umanjiti količinu podataka koje Avast prikuplja od vas i šalje trećim stranama, odznačite označene kvačice i to bi trebalo biti dovoljno.

 

Ekstenzije za internetske preglednike samo su jedan dio problema

Velika većina antivirusnih programa često dolaze sa različitim ekstenzijama, kojima se navodno poboljšava kvaliteta pregledavanja internetskog sadržaja, no koje zapravo služe za prikupljanje podataka korisnika. U listopadu prošle godine, otkriveno je nekoliko načina kako Avastove ekstenzije prikupljaju i zatim šalju podatke korisnika prema trećim stranama. AVG-ova ekstenzija radila je isto, što nije iznenađenje, budući da je Avast prije nekoliko godina kupio AVG.

Google i Mozilla su shvatili u čemu su radi i kao odgovor na Avastove napade na privatnost korisnika, maknuli su sve Avastove ekstenzije iz svojih trgovina ekstenzijama na određeno vrijeme. Tek nakon što je Avast učinio neke preinake u vezi svojih ekstenzija Mozilla i Google ponovno dopuštale instalaciju Avastovih ekstenzija na svoje internetske preglednike.

Što je zapravo najveći problem u cijeloj ovoj priči? Najveći problem je u tome što nitko ustvari ne zaustavlja tvrtke, kao što je Avast, u prikupljanju podataka svojih korisnika.

 

Besplatni antivirusni programi ipak nekako moraju biti plaćeni

Ipak, u cijeloj ovoj priči nije Avast baš takav negativac. Kada malo bolje pogledamo na situaciju, vidjet ćemo da besplatni antivirusni programi nekako moraju zaraditi za svoj kruh. Stoga nije iznenađenje da su se tvrtke (od kojih je Avast samo jedna od njih) okrenule ovakvom, brzom, a vrlo učinkovitom načinu zarađivanja novca.

Već u 2015. godini neka su istraživanja pokazivala i dokazivala činjenicu kako besplatni antivirusni programi više nisu besplatni. Velika većina programerskih tvrtki koje se bave osmišljavanjem antivirusnih programa okrenule su se aktivnostima, kao što su izmjena predefiniranog načina traženja, promjena ”Home” stranice preglednika i dodavanju nekih dodatnih ponuda za neke nove aplikacije i proizvode.

Danas nije nemoguće da velika većina antivirusnih programa radi isto što radi i Avast: prikupljaju osobne podatke korisnika i prodaju ih onome tko nudi najviše.

antivirus-za-mobitele-malwarebytes-anti-malware

Koji antivirusni programi ne prate svoje korisnike?

Avast je samo jedan (no ne i jedini) primjer antivirusnog programa koji se bavi praćenjem, prikupljanjem osobnih podatka korisnika i svime ostalim što slijedi iz ovoga. Postoji li neki antivirusni program koji ne prikuplja podatke svojih korisnika? Zapravo postoji. Windowsov Defender (antivirusni program koji je integriran u Windows 10 OS) jedan je od rijetkih koji ne prikuplja podatke svojih korisnika (najvjerojatnije iz razloga što Microsoft podatke svojih korisnika skuplja na drugačije načine).

Osim Windows Defendera preporučuje se korištenje Malwarebytes programa. Besplatna verzija programa, osim što radi odličan posao brisanja i uklanjanja štetnih stvarčica s vašeg računala, navodno ne prikuplja podatke svojih korisnika, što znači da biste s njime trebali biti sigurni. Malwarebytes svoj novac zarađuje od ”Premium” pretplata, umjesto špijuniranjem onoga što njihovi korisnici rade i pregledavaju na internetu.

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Naravno da vide SVE…ako se dopuste SVI pristupi svim aplikacijama i dozvole sistemskih…i po “defaultu” antivirus… ali to je tako(SVE ide istim “putem”) .. ili gledaju ONI… ili SVI drugi.. a ponekad i jedni i drugi i ostali…ne može netko štititi “vašu” privatnost ako nema POTPUN UVID u nju…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here