U današnjem vremenu i eri socijalnih mreža i iznošenja više podataka no ikad prije, vrhunska sigurnost i zaštita su nezaobilazni. Ali i tu se još jednom nalazi Google da “stane na vrata” i zaštiti nas i naše podatke od bilo kakvih pokušaja krađe i slično. No ovaj put, umjesto softverske podrške, Google je stvorio i svojevrsni hardver koji bi trebao uskočiti i pomoći kod sigurnosti korisnika na internetu ali i fizičkom opremom.

Google Titan sigurnosni ključ na tržištu postoji već godinu dana ali do sad se nalazio samo na američkom tržištu. Ovaj dvo-faktorski ključ za autorizaciju je došao na tržište i u Kanadi, Francuski, Japanu i UK. Iako već postoji konkurencija na tržištu, ovaj Googleov proizvod omogućuje dvo-faktorsku autorizaciju po FIDO standardima, dopuštajući korištenje različitih aplikacija za koje je potrebna identifikacija. Ključ se može spajati na uređaje putem USB-a, Bluetootha i NFC-a.

Ključ je u početku bio stvoren samo za korištenje unutar Googla, ali je prošlog srpnja stavljen na tržište i tako omogućen svim korisnicima van Googla. Na pitanje zašto je toliko dugo trajalo da se ključ uopće stavi na tržište iz Googla su komentirali da su velike različitosti u činjenici kako se brzo ključ može napraviti dostupnim u određenoj regiji.

Cijena sigurnosnog ključa u Americi iznosi ravnih 50 dolara. Cijene u Kanadi i Japanu su gotovo slične dok je u Francuskoj i UK cijena iznad 60$. Sličnim proizvodima na tržištu su i Yubico i Feitian, no Google bi zbog svoje većine i već izgrađene povezanosti s korisnicima mogao preuzeti još jedan dio tržišta.

Za osobe koje se bave s nekim osjetljivim i povjerljivim podacima ovo se zasigurno čini kao super rješenje, no valja napomenuti da je ključ moguće koristiti samo unutar zemalja koje Googleov ključ imaju na tržištu. Kada će se ključ pojaviti na našem području još nije poznato.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here