Internetski napadi sve su češća pojava u online svijetu. Razloga za takvo što je nekoliko, a onaj najvažniji je svakako sve veće seljenje mnogih usluga i radnji na internet od strane velikih kompanija.

Kamo idu kompanije, tamo idu i korisnici pa nastaje veliki skup ljudi, odnosno podataka koji je itekako ranjiv i koji se teško može zaštiti unatoč svim danas poznatim metodama zaštite podataka. Prognoze su kako će broj cyber napada u budućnosti samo rasti i kako ćemo se teško zaštiti od svih zlobnika koji pokušavaju nanijeti štetu bilo korisnicima, bilo kompanijama.

Zanimljivo, ovih je dana Svjetski ekonomski forum (WEF) cyber napade svrstao na visoko treće mjesto na ljestvici najvećih rizika za čovječanstvo u budućnosti. Dakle, cyber napadi su proglašeni trećim najopasnijim činom koji može u velikoj mjeri našteti ljudskoj vrsti i čovječanstvu u globalu.

Ispred cyber napada na ljestvici opasnosti našli su se samo prirodne katastrofe i ekstremni vremenski uvjeti. Dakle, to su tri najopasnije stvari koje prijete čovječanstvu, od čega su dvije izazvane samom prirodom na koju ne možemo utjecati, dok je ova treća uzrokovana od strane čovjeka.


Ove prognoze odnose na razdoblje koje slijedi za pet godina, što znači da još uvijek imamo vremena za pripremu na neželjene scenarije. Kada pogledamo malo u prošlost lako možemo primijetiti kako su dosadašnji veliki cyber napadi uzrokovali ogromne probleme mnogim korisnicima i kompanijama diljem svijeta.

Primjerice, u 2017. godini u samo dva velika napada napravljena je šteta od 300 milijuna dolara, a to je tek djelić slagalice. Zanimljivo je kako je većinski dio cyber napada utemeljen na naivnosti i lakovjernosti samog krajnjeg korisnika. Prema tome, biti će potrebno uložiti više vremena i truda da bi se educirali krajnji korisnici i tako se podigla sigurnost.

Budućnost nam zasigurno nosi neke nove velike izazove jer internet počinje igrati sve važniju ulogu u našim životima, a njegova primjena uskoro će biti vidljiva u svemu čega se čovjek primi. Pametni sustavi na svakom koraku mogli bi biti novi veliki mamac za zloćudne hakere pa je krajnje vrijeme da se korisnici zaštite na dogovarajući način.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here