Danas imamo sve više priliku susretati razne viruse i druge zloćudne aplikacije koje nastoje narušiti rad našeg računala. Porast broja kriminaliteta putem interneta i računala neophodan je dio naše svakodnevice iz razloga što danas računala susrećemo na svakom koraku. Vjerujemo da mnogi od vas nisu ni svjesni da danas računalo imate u svakom imalo pametnijem elektroničkom uređaju – hladnjak, mikrovalna, perilica rublja, televizor, itd. Svi ti uređaju potencijalni su kandidati za napad zloćudnih softvera. Iz tog razloga danas imamo strašno puno zloćudnog softvera, a u budućnosti možemo očekivati još veći porast takvog softvera.

Najnovija prijetnja na koju smo vas dužni upozoriti stiže pod imenom CryptoLocker. CrypotLocker je aplikacija koja blokira vaše računalo i traži od korisnika da plati ‘jamčevinu’ kako bi mu ponovo omogućio korištenja računala. Zloćudni softveri takvog tipa danas su sve češći upravo iz razloga što su mnogi za podatke na svom računalu spremni izdvojiti velike svote novca.

Navedeni softver od vas će tražiti plaćanje jamčevine u iznosu od čak 300 dolara. Još jedna od loših strana ovog virusa je ta što vam za plaćanje te jamčevine daje jako kratki rok (samo 96 sati). Ukoliko u navedenom roku na platite iznos od 300 dolara, podaci s vašeg računala će biti nepovratno izbrisani.

Valja napomenuti kako se navedeni zloćudni softver širi nevjerojatnom brzinom i to putem interneta, odnosno e-mail poruka. Najčešće se pojavljuje u porukama koje nose naziv obavijesti iz FedEx-a ili UPS-a. U privitku poruke nalazi se datoteka koja nosi ekstenziju .pdf.exe. Prijetnja ovog virusa usmjerena ja svim korisnicima Windows operativnih sistema u svim državama svijeta. Dakle, svi mogu dobiti e-mail sumnjivog sadržaja koji u sebi sadrži navedeni zloćudni softver.


Preporuka je da pripazite na e-mail poruke koje dolaze s čudnim obavijestima i privitcima. Najbolje bi bilo ne otvarati privitke koji dolaze sa sumnjivih adresa. Također vam preporučujemo da ažurirate antivirusni softver kako biste što bolje zaštitili svoje računalo. U protivnom, jedan privitak e-maila mogao bi vas koštati i 300-ak dolara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here