Cyber kriminalci su uvijek znali kako iskoristiti globalnu paniku za svoje ciljeve, pa tako i coronavirus. Diljem svijeta su zabilježeni emailovi koji sadržavaju zaražene datoteke, dok tekst poruke je zamaskiran brobom protiv coronavirusa.

Mnogo takvih emailova su detektirale sigurnosne kompanije, a nažalost, mnogo korisnika je “najelo” na takve poruke.

Problem je što u svijetu, barem u trenutku pisanja teksta, ima oko 7.000 zaraženih pravim coronavirusom, te preko 170 mrtvih od iste bolesti.

Zaraženi emailovi

Prvu “malware email kampanju” je uočila kompanija IBM i njihov X-Force Threat Intelligence sustav. Emailovi su poslani diljem Japana, odnosno stanovnicima u gradovima Gifu, Osaka i Tottori.

Emailovi su zamaskirani kao “službeni emailovi” iz zdravstvenih centara u kojima se korisnicima “nude” detaljnije informacije o coronavirusu i načinima borbe protiv istoga. U privitku tih emailova je bila zamaskirana Microsoft Word datoteka, odnosno dokument, koji je sadržavao maliciozni payload. Taj payload je nosio jedan od Emotet malwarea koji po računalu traže korisnička imena i lozinke, povijest surfanja i druge osjetljive podatke.

Sličan email primijetila je i kompanija Kaspersky. Ona je našla emailove koji su imali razne datoteke zakačene za poruku. Bilo je tu PDF-ova, MP4 datoteka, docx fileova … većina njih je “navodno” imala video instrukcije o tome kako se zaštititi od coronavirusa i kako smanjiti izloženost bakterijama. Naravno, te datoteke su imale širok raspon malicioznog koda – od raznih trojanaca do virusa koje su ljudi pokupili.

Anton Ivanov, iz kompanije Kaspersky je dao jednu izjavu u kojoj je pozvao korisnike na oprez. Kao što smo rekli, cyber kriminalci su uvijek znali iskoristiti ovakve situacije, te ne prezaju od ničega. Za sada po svijetu kola oko 10 različitih datoteka povezanih s ovim emailovima, a sve su zaražene i ne treba ih skidati. Dapače, ako primijetite takve emailove, samo ih obrišite. S druge strane, teško je ne razumjeti ljude koji se žele zaštititi i naučiti nešto o ovom virusu. No, edukaciju možete napraviti na druge načine.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here