Postoji jedna pogrešna predodžba u vezi Linux operacijskih sustava koja kaže da je Linux 100% siguran i da nam zbog toga na Linuxu ne trebaju antivirusni programi. Istina je da je Linux u globalu sigurniji od Windowsa. No to ne znači da nam za Linux ne trebaju antivirusi. S obzirom na porast broja štetnih programa koji se polako, ali sigurno šire na sve operacijske platforme posjedovanje kvalitetnog antivirusnog programa na računalu, bez obzira koji OS ono koristi je nešto što je danas pod obavezno.

S obzirom na to da je Windows kao platforma više pogodan napadima malwarea i raznoraznih štetnih stvari, samim time korisnici više poznaju antivirusne programe koji postoje za taj OS. Linux tu dosta kaska, što ne znači da za Linux OS ne postoje antivirusni programi (i to još besplatni). U nastavku ovog članka vam donosimo sedam odličnih, kvalitetnih i u cijelosti besplatnih antivirusnih programa za Linux OS.

ClamAV

ClamAV

ClamAV je i jednostavan za instalaciju i još jednostavniji za korištenje. Iako ovaj antivirusni program nema kao takav svoje grafičko korisničko sučelje (ili GUI) možete skinuti ClamTK GUI izravno iz centra za skidanje aplikacija.

ClamAV možete instalirati uz pomoć ove naredbe:

sudo apt-install clamav

Nakon što utipkate ovu naredbeu jednostavno kliknite na ”install ClamAV” i instalirati ćete opcionalno grafičko korisničko sučelje. Nakon što ga instalirate vidjeti ćete da je ClamAV dosta sveobuhvatan. Antivirus u sebi sadrži skener za naredbe, dio aplikacije koji služi za nadogradnju kao i regularno nadograđene virusne definicije. Nadalje, ClamAV u sebi sadrži podršku za vrlo širok spektar ekstenzija dokumenata, od PDF pa do različitih datoteka za Office, ali i datoteke kao što su RAR ili ZIP.

Najbolje karakteristike ClamAV antivirusnog programa:

 • Besplatan je
 • Dostupno grafičko korisničko sučelje,
 • Sučelje unosa putem naredbi
 • Aplikacija je ”open source”

sophos-bootable-antivirus

Sophos

Jedno od isto tako odličnih, a besplatnih rješenja u pogledu antivirusnih programa za Linux OS je Sophos. Radi se o antivirusu koji u sebi ima odličan način detekcije različitih štetnih kodova, bilo da se radi o trojancima, malwareima ili ”običnim” virusima. Nadalje, antivirusni program u sebi sadrži dva načina skeniranja: skeniranje u stvarnom vremenu koje se događa periodički, automatski i skeniranje kada vi kao korisnik to zatražite.

Kao šećer za kraj je to što će vaš Sophos antivirus bez ikakvih problema onemogućiti pristup, a ako do pristupa ipak dođe onda i obrisati veliku većinu štetnih programa sa Windowsa, Mac-a ili Androida, što će vam uvelike pomoći da vam vaše Linux računalo bude sigurno bez obzira na to kojim drugim sustavima je ono ”okruženo”.

Ono što je kod Sophosa možda najbolje i najdraže korisnicima jest naglasak na performansama. Radi se o dosta ”laganoj” i besplatnoj antivirusnoj aplikaciji čije baze podataka nadogradnje su isto tako lagane (obično ne veće od 50 kilobajta).

Najbolje karakteristike Sophos antivirusa:

 • Lagana aplikacija,
 • Velik broj mogućnosti,
 • Kompatibilnost sa velikim brojem platformi,
 • Mogućnost blokiranja i brisanja štetnih programa koji nisu nužno ”došli” sa Linuxa
 • Besplatan

Comodo Internet Security Pro

Comodo

Comodo je još jedan jako dobar antivirusni program dostupan i za Linux. Nije iznenađenje to što je Comodo toliko zastupljen antivirus s obzirom da koristi obilježja više različitih platformi kao što je recimo Windowsom vatrozid. Dostupan u dvije verzije- 32 i 64-bitnoj, Comodo Antivirus je kompatibilan sa vrlo širokim spektrom operacijskih sustava i Linux distroa, kao što su Ubuntu, Mind, Fedora, Debian, Red Hat Enterprise, Linux Server, OpenSUSE i drugi.

Najbolje karakteristike Comodo Antivirusa:

 • Besplatan je,
 • Zaštita u stvarnom vremenu
 • Skeniranje po zahtjevu korisnika,
 • Redovite nadogradnje

 

Chkrootkit

Chkrootkit

Kao i što sam naziv sugerira Chrkrootkit je antivirusni program čija je glavna namjena skeniranje rootkita. Radi se o programu otvorenog tipa (ili ”open-source”) kojim vi kao korisnik možete ostvariti pristup putem sučelja unosa naredbi. Radi se o ”laganom” programu i ono što je kod njega još jedna pozitivna strana jest to što ga se može koristiti sa Live CD-a.

Najbolje karakteristike Chkrootkita:

 • Detekcija rootkita,
 • Vrlo ”lagan”,
 • Možete ga pokrenuti sa Live CD-a,
 • Sučelje koje funkcionira pomoću tipkanja naredbi

F-PROT 

F-PROT 

F-PROT dolazi u dvije inačice: ”home” ili za kućnu upotrebu i ”enterprise” ili upotrebu za urede. ”Kućni” korisnici mogu ovaj antivirus skinuti i koristiti potpuno besplatno. F-PROT u svojoj bazi podataka (koja se redovito nadograđuje) ima više od 21 milijun najrazličitijih virusa, trojanaca, makro virusa i čak virusa za boot sektore.

Najbolje karakteristike F-PROT antivirusa:

 • Besplatan za korištenje,
 • Detekcija više od 21 milijun štetnih programa,
 • Jednako kompatibilan sa 32 i 64-bitnim platformama

Rootkit Hunter

Rootkit Hunter

Ako vam treba antivirus za detekciju rootkita i ako želite biti sigurni da će taj posao biti odrađen na najbolji mogući način odaberite Rootkit Hunter. Osim za Linux ovaj antivirusni program dostupan je i za FreeBSD. S obzirom na to da je Rootkit Hunter zapisan na Bourneovoj školjci to znači da je dostupan i kompatibilan sa velikim brojem sustava koji su zasnovani na UNIX-u.

Najbolje karakteristike Rootkit Hunter antivirusa:

 • Sučelje rada uz pomoć utipkavanja naredbi,
 • Detekcija rootkita,
 • Antivirus je u cijelosti prenosiv
 • Vrlo ”lagan”

BitDefender

BitDefender se proslavio na Windows operacijskim sustavima i s obzirom na njegovu kvalitetu i potražnju developeri su ga odlučili osmisliti i učiniti dostupnim i na Linux platformi. BitDefender se može skinuti kao ”free trial” ili pokusna verzija, no nakon što pokusno vrijeme prođe možete zatražiti besplatnu licencu i nakon toga ga najnormalnije možete nastaviti koristiti.

Iako postoje neke najave kako BitDefender antivirus uskoro više neće biti dostupan za Linux platformu, to još uvijek nije točno s obzirom na to da još uvijek postoje verzije koje se mogu skinuti za Linux distroe. Dostupne verzije koje možete skinuti uključuju verzije za Samba-u (Solaris, Linux i FreeBSD) kao i za Unices (Linux i FreeBSD).

Premda se BitDefender polako bliži svome kraju, ovaj antivirusni program je ipak puno bolje rješenje nego da na svome računalu nemate baš ništa. Sve u svemu ako vam treba nekakav besplatan antivirusni program za koji želite provjereno znati da se ne radi o nekakvom ”mačku u vreći”, odaberite BitDefender.

Najbolje karakteristike BitDefendera:

 • Besplatan
 • Instalacija za Samba-u i Unices
 • Sadrži manje-više sve mogućnosti antivirusnog programa optimalne kvalitete

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here