Anitvirusni softver za pametne telefone je ogroman dio softverskog biznisa. Posebice je porastao unazad par godina. Android operativni sustav je konstantno u opasnosti od raznih prijetnji kao što su malwarei, virusi, trojanci … Zato je važnije nego ikada prije da se zaštitite. I sebe i svoje podatke koje imate na telefonu.

Tu dolazimo do drugog “problema”. Na tržištu ima hrpa antivirusnih (AV) aplikacija, pa je teško izabrati one efektivne i korisne od onih drugih. U ovom članku, mi ćemo vam pomoći odabrati jedan od njih, odnosno mi ćemo vam pokazati nekoliko AV aplikacije koje smo koristili i koje bi nam uvijek bile odabir. Nadamo se da će vam pomoći i da ćete i sami još danas instalirati jednu od odabranih aplikacija. Pa krenimo redom.

Avast Antivirus

Avast je bio i ostao jedna od najpopularnijih AV aplikacija za mobitele, ali i za laptope/stolna računala. Nas naravno zanima mobilna aplikacija. Ona ima set alata i mogućnosti kako bi očuvala sigurnost vašeg uređaja. To uključuje zaključavanje aplikacije, anti-theft zaštitu, photo vault (mjesto za sigurno spremanje slika), pristup VPN-u, upravljačku ploču za upravljanje privatnošću, “junk” cleaner, web shield, te naravno – skener za traženje i uklanjanje virusa.

Avast dolazi u dvije varijante – besplatnoj i plaćenoj. Neke mogućnosti, kao što je VPN, verifikacija Wi-Fi mreže i slično, dolaze u plaćenoj verziji. Besplatna varijanta će definitivno odraditi posao koji treba odraditi, ali je moguće da vidite i razne reklame u aplikaciji i slično. To nekad može biti frustrirajuće, ali što je tu je.

Ova aplikacija je dobila ocjenu 6/6 na AV testu krajem prošle godine, što dovoljno govori o kvaliteti iste.

Bitdefender Mobile Security and Antivirus

Druga Android AV aplikacija koja je također dobila ocjenu 6/6 je Bitdefender Mobile Security and Antivirus. Moramo odmah napomenuti da aplikacija nema besplatnu varijantu, imate samo probni period od 14 dana. Nakon toga ju plaćate 15$ (ili više) godišnje. Ako ste spremni to platiti, ovo je možda najbolji “paket” koji možete uzeti za svoj Android uređaj.

Jedna od nama najdražih stvari kod ove aplikacije je što jako malo utječe na bateriju i performanse uređaja. U suprotnome, ako vam AV aplikacija, usporava mobitel, vrlo vjerojatno ćete ju obrisati i ostati “nezaštićeni”. Tog rizika nema s Bitdefenderom.

Druge mogućnosti vrijedne spomena su zaštita protiv krađe (anti-theft zaštita koja uključuje geo lokator), protekcija kod surfanja Internetom, zaštita aplikacije PIN-om, pametna opcija za otključavanje kada ste na poznatoj Wi-Fi mreži itd.

Kaspersky Mobile Antivirus

Kaspersky je jedan od najpoznatijih proizvođača AV softvera, a ima i odličnu aplikaciju za Android korisnike. Također, dolazi u dvije varijante – besplatnoj i onoj koja se plaća.

Besplatna verzija vam nudi svu bazičnu zaštitu koju trebate, a to uključuje zaštitu od virusa, pozadinske provjere virusa, spywarea, ransomwarea, trojanaca… Tu je i “find my phone”, te zaštita protiv krađe telefona. Sva sreća, ova besplatna varijante nema reklama. Barem zasad.

Ako želite platiti 40$ godišnje, dobiti će premium verziju koja uključuje i anti-phishing zaštitu, web filter, alat za zaključavanje aplikacije, zaštitu od virusa u realnom vremenu i slično.

Kao i maloprije spomenuti dvojac, ova aplikacija je također dobila ocjenu 6/6 na testu.

Norton 360

Neki stariji čitatelji će se vjerojatno sjećati Nortona i njihovih loših produkata. Odnosno percepcija Nortona je nekada davno bila dosta loša. Ova kompanija je dominirala u ovom sektoru početkom 2000.-ih godina, ali aplikacije su im “uništavale” performanse računala. Čak i onih, tada, najjačih.

Sva sreća, ti problemi su i ostali u prošlosti. Vrijeme je da Nortonu damo drugu šansu. I to s razlogom, jer je Norton 360 za Android mobitele jedna od najbržih i najpouzdanijih aplikacija u ovoj kategoriji.

Neke od najboljih mogućnosti ove aplikacije uključuju nadgledanje dar weba, pre-download app scanner, Wi-fi sigurnosna upozorenja, web protekciju … Dobiti ćete i odličnu enkripciju kroz uključeni VPN, password manager, pametni firewall i 10 GB cloud storagea.

Najveća mana ovog softvera je cijena. Nažalost, ne možete dobiti hrpu dobrih stvari, a da to ne platite. Norton 360 košta 85$ godišnje, po uređaju. Ili ako imate 5 uređaja, onda možete dobiti paket koji košta 100 dolara godišnje. To je znatno više od nekih aplikacija koje smo ovdje nabrojali, ali vrijedi svake kune.

AVG

AVG je “veliki igrač” u svijetu AV aplikacija za Android. Kao i ostale spomenute aplikacije, ima dvije verzije. Fantastičnu besplatnu AV zašitu, ali i moćnu premium aplikaciju ako ju odlučite platiti.

“Ispod haube” nema prevelike razlike između Avasta i AVG-a. Obje koriste isti antivirusni engine još otkad je Avast kupio AVG 2016. godine.

Avastova besplatna aplikacija ima više mogućnosti nego besplatna AVG aplikacija, ali i nosi mnogo više reklama. Tu nastupate vi i morate odlučiti što želite. Jaču Avast zaštitu koja zna biti frustrirajuća sa svojim reklamama ili AVG koji je mnogo čišći ali nema sve mogućnosti kao Avast.

Spomenimo samo jednu različitost u odnosu na Avast. Ova aplikacija ima “camera trap” za lopove koji vam ukradu mobitel. Uslikat će ih ako označite da je mobitel ukraden i tako možete uloviti lopova koji vam je ukrao mobitel.

Ako se odlučite plaćati AVG, to će vas koštati 4 dolara mjesečno, odnosno skoro 50 dolara godišnje. Ali s time dobijete anti-phishing zaštitu, skener web stranica, alat za verificiranje sigurnosti mreža na koje se spajate, zaštitu protiv ransomwarea i još mnogo toga.

Avira Antivirus

I za kraj nam ostaje Avira. Oni tvrde da imaju najbolju besplatnu AV aplikaciju za Android. Ona uključuje klasičnu AV zaštitu, skener za mreže na koje se spajate, identifikacijsku zaštitu, web protekciju, te ćete u besplatnoj verziji još dobiti i besplatni VPN. Jesu li najbolji ili ne, to procijenite sami, ali moramo im odati priznanje za to jer vam daju VPN čak i u besplatnoj verziji aplikacije. Praktički svi konkurentni koji nude VPN u svojim aplikacijama, to nude isključivo “premium” korisnicima.

Plaćena verzija Avire uključuje i zaštitu za sve vaše uređaje (Windows i Mac mašine). Tu je i real-time malware detekcija i zaštita, kriptirano surfanje webom, password generator i optimizacijski alati. Cijena je 99 dolara godišnje.

 

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Ne stavite Sophosov Intercept X i mislite da ste stavili najbolje? Ne znam bih li ikada više vjerovao vašim člancima…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here