Virusi, i oni stvarni i virtualni imaju puno toga zajedničko. Kao prvo, obje vrste se moraju prihvatiti za cilj kako bi mu naudili. Conficker,Stuxnet ili obična prehlada, svi se slažemo da moraju biti u vašem tijelu ili u tijelu računala kako bi zarazili vas ili vaše računalo. Ka drugo, čak i to što se oba virusa mogu pokušati zaobići različitim stvarima, vjerojatno ćete tijekom vašeg života iskusiti obje vrste barem jednom. Kako stvarne viruse prepoznajete prema simptomima, tako i informaciju je li vaše računalo zaraženo možete saznati ako znate simptome virusa. Iz tog razloga vam donosimo pet glavnim simptoma koji znače da imate virus ili bilo kakav drugi problem na računalu.

Ukradeni računi i poruke koje niste poslali

Računalni virusi, baš kao i ovi stvarni, imaju cilj širiti se i zaraziti što je više uređaja, i često to rade s provalom u vaš email račun ili račun s neke društvene mreže i slanjem zaraženih poruka. Ponekad je to teško otkriti jer, unatoč tome što većina pomno prati inbox, rijetko zaviri u poslane poruke. U 90% slučajeva otkrijete za ovo kada vas na to upozore vaši prijatelji koji su vidjeli te poruke i posumnjali da ste zaraženi virusom. Često provjeravajte vaše poslane poruke i ako vidite tamo poruku koju niste poslali promijenite lozinku vašeg računa i skenirajte računalo za viruse.

Upozorenja zaplijene računala

Na računalu ste, surfate internetom i tražite, na primjer, način kako da smršate. Odjednom se službena poruka izbaci na vaš ekran i informira se da je vaše računalo zaključano zbog ilegalne aktivnosti i morate platiti kaznu kako bi mogli ga mogli ponovno koristiti. Ne brinite se, poruke tog tipa su čiste gluposti. U pokušaju učenja kako da smršate nema ništa ilegalno i vaše računalo je zaraženo s virusom zvanim ransomware.

Zaključano računalo


Ponekad te poruke čak niti ne izgledaju službeno nego su neke gluposti tipa „imamo kontrolu vašeg računala, platite nam i pustit ćemo vas“. Nemojte nikada, ali baš NIKADA upisivati bilo kakve vaše informacije za plaćanje ili bilo kakve druge osobne informacije. Šanse da će vam to vratiti kontrolu su minimalne. Ono što je još gore što s normalnim antivirusnim programom vjerojatno nećete moći obrisati virus, trebat ćete napredni AVG ili Kaspersky disk

Rušenje, zamrzavanje ili općenito sporost

Ako vam se sustav često resetira, ekran zamrzava, a računalo vam je općenito vrlo spor  to može biti uzrok loše konfiguracije, ali može značiti i da je vaše računalo zaraženo virusom. Najbolji značin za otkriti uzrok je provjeriti je li koja druga stvar pošla po zlu. Ako se vaše računalo postupno usporavalo to može biti zbog lošeg održavanja računala.

Ako je vaše računalo radilo savršeno jedan dan i odjednom postalo sporo preko noći tada je vjerojatno uzrok virus. Virusi često uzmu velik broj memorije za korištenje koje pruža računalo i time vaš sistem radi sporije nego inače. Otvorite Task Manager kako bi provjerili što je sve pokrenuto i koliko koja aplikacija zauzima memorije.

Osnovne funkcije ne rade

Većina glavnih operativni sustava dolazi s Task Managerom koji vam dozvoljava vidjeti što vam je sve pokrenuto i što radi računalo u tom određenom trenutku. Windows korisnici tom programu mogu pristupiti uz pomoć kombinacije tipki CTRL+ALT+DELETE. Ako iz nekog slučaja ne možete otvoriti Task Manager ili neke druge slične programe postoji velika šansa da vam je računalo zaraženo virusom koje ne dozvoljava da ga nađete.

Pokrenite antivirusni program, ako ne možete (zbog toga što virus i to blokira) odnesite računalo profesionalcu.

Task Manager

Sve je u redu

Ne bi vjerovali, ali čak kada se ništa ne čini krivo i vaše računalo radi bez ikakvih problema uvijek postoji šansa da imate virus kojeg ste potpuno nesvjesni. Pravilo kaže, što je napredniji virus to su veće šanse da ga ne otkrijete. Razmislite malo, da ste majstor u pravljenju virusa, bi li napravili virus za kojeg bi vaše žrtve lagano doznale i lagano da obrisale, ili bi ga napravili tako da bude nevidljiv. Na žalost, protiv toga ne možete ništa poduzeti, ali čim primjetite neki od simptoma skenirajte računalo.
Na kraju, najbolji način za održavanje računala je redovito skeniranje i korištenje dobrog antivirusnog programa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here