Ako imate iPhone ili iPad, postoji velika šansa da provodite puno više vremena u interakciji s internetom koristeći neki od ta dva uređaja nego bilo koji drugi. Boravak i pretraživanje interneta u potrazi za željenim sadržajem, uglavnom je nešto ugodno i završi dobro za korisnika.

No, stvari ponekad mogu otići u onom smjeru koji nitko od nas ne želi. Kako se to ne bi dogodilo, potrebno je pripaziti na sigurnost za vrijeme ”surfanja” internetom. Kako maksimalno poboljšati sigurnost na iPhone i iPad uređajima te što bi svaki od nas kao korisnika trebao i mogao učiniti u tom smislu, pročitajte u nastavku ovog članka.

 

Redovito ažuriranje uređaja prvi je korak prema većoj sigurnosti

Premda se ovo može činiti previše očigledno i samo po sebi razumljivo, redovito ažuriranje ”i” uređaja uvelike će doprinjeti sigurnosti vašeg uređaja, a onda i vas kao korisnika na internetu. Ažuriranje je nešto što bi svaki korisnik trebao često raditi.

No ono što pomalo iznenađuje jest to da određen broj korisnika zanemaruje ovaj segment. Ovo nikako nije dobro ni poželjno. Budući da se problemi sa sigurnošću često pronalaze i da oni zločesti dečki jedva čekaju da naiđu na nekakav problem, dobro bi bilo zaštititi se od ovoga.

Dobra stvar kod Applea i kod njegovih uređaja jest ta što tvrtka zaista vodi računa oko ažurnosti i redovitosti nadogradnji. Svjesni opasnosti do kojih može doći u slučaju da dođe do otkrivanja i razotkrivanja neke od ”rupa” u sigurnosti, Apple redovito u opticaj izbacuje različite sigurnosne zakrpe.

Nadograditi svoje ”i” uređaje možete na više načina. Jedan od njih je i automatski. Ako odete pod postavke- glavne postavke i softversko ažuriranje, ondje možete uključiti automatsko nadograđivanje programa. Na ovaj način vaš će iPhone (ili iPad) automatski pretražiti i ukoliko postoji, skinuti dostupnu nadogradnju, što znači da možete biti sigurni i da se ne morate vi više brinuti oko eventualne dostupnosti nadogradnji.

Ono u vezi čega ćete se trebati vi kao korisnik pobrinuti jest ažuriranje na novije verzije iOS sustava. No takve nadogradnje ne događaju se toliko često (pogotovo ne nadogradnje sa, na primjer iOS 12 na iOS 13). Sve u svemu, redovito ažuriranje odličan je način kako možete poboljšati sigurnost svog uređaja, ali i sebe dok ste na internetu.

Lozinke, Face ID i Touch ID – mjere zaštite koje ne smijete ignorirati

Ako imate iPhone 6 ili noviji onda ste vrlo vjerojatno upoznati sa Touch i/ili Face ID načinom zaključavanja i otključavanja uređaja. Radi se o vrlo jednostavnim načinima osiguravanja uređaja od neželjenih pogleda (i dodira). Radi se o tome da korisnik može upotrijebiti svoje otiske prstiju ili izgled lica kako bi njime otključao svoj iPhone.

S obzirom na njihovu jednostavnost i praktičnost, velika je preporuka da svoj iPhone osigurate jednom od ove dvije mogućnosti (noviji modeli imaju samo Face ID, dok stariji imaju obje). Osim biometričnih načina zaštite, dobro bi bilo i upisati dobru, staru lozinku. Iako lozinke danas spadaju pod zastarjele načine osiguravanja uređaja, dobra lozinka dugoročno može dobro doći. Osim toga, od viška zaštite glava nikada ne boli. Barem kada govorimo o internetskoj zaštiti.

Ako odete pod postavke, Face ID i Passcode (ili samo pod postavke i Touch ID i Passcode, ovisno o tome koji model iPhonea imate), ondje možete postaviti i promijeniti svoju lozinku, kao i čitač otisaka prstiju, odnosno prepoznavanje lica.

iphone

Osigurajte svoj zaključani zaslon uređaja

Zaključani zaslon ”i” uređaja može puno toga odati o korisniku. Na primjer, ako dobijete tekstualnu poruku, svatko tko naiđe i pogleda vaš iPhone, vidjet će da vam je stigla poruka. S obzirom na to da danas možemo vrlo lako i brzo otključati naše iPhone i iPad uređaje, zaista nema potrebe za odavanjem toliko informacija dok se uređaj nalazi u zaključanom stanju.

Idite u postavke, pa pod Face ID i Passcode i unutar ovih opcija jednostavno onemogućite bilo koju uslugu za koju ne želite da se vidi na prvom ili ”Home” zaslonu, dok je zaslon zaključan. Na ovaj način dodatno ćete zaštititi svoju privatnost, što je uvijek plus kod pametnih uređaja.

Ako na primjer, želite sakriti sve obavijesti sve dok vaš iPhone ili iPad ne bude otključan i to možete učiniti. Idite u postavke uređaja, pod obavijesti i prikaz obavijesti te ovdje namjestite opciju ”When Unlocked”. Sada će vam se obavijesti prikazati samo nakon što otključate svoj uređaj.

 

Pazite na internetske poveznice koje otvarate

Internet je u osnovi jako korisno i dobro mjesto. Na internetskim stranicama u pravilu možete pronaći mnoštvo korisnih informacija, možete puno toga novoga i korisnog naučiti i cjelokupno internetsko iskustvo može biti vrlo obogaćujuće. Ipak, internet može biti i opasno mjesto, odakle vrebaju kojekakve opasnosti.

Te opasnosti se najčešće kriju iza sumnjivih internetskih stranica i poveznica koje vode u ”nepoznatom smjeru”. Te poveznice zločesti dečki mogu poslati korisnicima putem elektroničke pošte, ali i na druge načine (putem aplikacija za dopisivanje na primjer).

Obratite posebnu pažnju na elektroničku poštu koju dobivate, posebice na onu u kojoj se nalazi poveznica i u kojoj piše da ste dobili nekakvu nagradu. Posebno se čuvajte takvih poruka ako niste sudjelovali ni u kakvim nagradnim igrama (jer u takvim porukama obično piše da ste baš vi kao korisnik izabrani i da samo trebate kliknuti na poveznicu kako biste se ”spojili na xyz stranicu”).

Find My iPhone

”Find My” mogućnost uvijek treba biti uključena

”Find My” je nova mogućnost koja se nalazi unutar iPhone i iPad uređaja i koja prvenstveno služi za pronalaženje i praćenje sinkroniziranih uređaja i korisnika. U prošlosti ova je mogućnost bila poznata kao ”Find My iPhone” i ”Find My iPad”.

U slučaju da niste upoznati s prednostima ove mogućnosti, radi se o jednoj, za sigurnost, vrlo korisnoj mogućnosti koju vaš iPhone (ili iPad) ima. Ne samo da ćete uz pomoć nje moći pronaći svoj uređaj, već ćete na daljinu moći (ako to poželite) obrisati sve svoje podatke sa svojih uređaja (ako sumnjate da vam je uređaj ukraden), a moći ćete naravno i pronaći svoj uređaj.

Idite u postavke, pa u postavke gdje piše vaše ime i ondje kliknite na ”Find My” te nakon toga na ”Enable” ili ”omogući”. Nakon toga se ulogirajte u svoj korisnički račun u iCloud i ondje ćete vidjedi da je vaš uređaj napisan, zajedno s ostalim Apple uređajima koji su usklađeni s vašim Apple ID-om.

javni wifi

Nemojte koristiti javne, neosigurane Wi-Fi mreže

Onim korisnicima kojima je njihova privatnost i zaštita osobnih podatka na broju jedan prioriteta, trebali bi se suzdržati od korištenja javnih, neosiguranih Wi-Fi mreža. Iako danas gotovo svaki kafić i trg u gradu ima barem jednu ”slobodnu” Wi-Fi mrežu za koju vam neće trebati nikakva lozinka niti protokol za ulogiravanje, razmislite dvaput prije nego što se spojite na takva mjesta.

Nerijetko su na takvim mrežama spojeni upravo oni koji žele ukrasti ili na drugi način zloupotrijebiti vaše osobne podatke i koji samo čekaju da se vi spojite. Ovo možete onemogućiti i u opcijama svog ”i” uređaja: idite u postavke, Wi-Fi, i isključite automatsko spajanje na javne žarišne točke (ili ”Auto Join HotSpot”).

VPN? Svakako.

Još jedan način zaštite osobnog identiteta, koji nije toliko potreban kao neki drugi iz ovog članka, je korištenje VPN, odnosno virtualne, privatne mreže. VPN će dodatno kriptirati vaš internetski trag, što će vas zaštititi od neželjenih očiju dok pregledavate internetski sadržaj.

Preporučuje se korištenje virtualnih, privatnih mreža za vrijeme spajanja na javne Wi-Fi mreže ili na slična mjesta gdje je opasnost podjednako velika. Danas na tržištu postoji dovoljan broj korisnih i vrlo pristupačnih VPN-ova, tako da ne biste trebali imati problema s pronalaženjem onog koji vama najviše odgovara.

”Jailbreak” iPhonea? Ni slučajno!

Premda neki korisnici ovo rade (jer tvrde da na ovaj način mogu isprobati nove mogućnosti i uz to instalirati drugačije, ”custom” iliti prilagođene programe na svoje iPhone telefone), ”jailbreakanje” je nešto što se nikako ne preporučuje. Razlog je jednostavan. Kada jednom ”jailbreakate” (ili ”rootate”) svoj iPhone, on ostaje otvoren za raznorazne vrste internetskih i inih napada.

Osim toga, ”jailbreak” će vam poništiti mnoge korisne i prijeko potrebne funkcije i mogućnosti na iPhoneu (na primjer App Store, a da ne govorim da ćete si ovako poništiti jamstvo) i k tome radi se o poprilično riskantnom i opasnom postupku. Jednom riječju: ne.

 

Pazite čemu sve dajete dopuštenja

Dok pregledavate internet, prilikom instalacije ili nakon što počnete koristiti pojedine aplikacije, događat će vam se da će pojedina aplikacija ili internetska stranica od vas tražiti različite dopuštenja. Ovdje također treba pripaziti.

No, ako na primjer skidate aplikacija za App Trgovine (ili ako pregledavate dopuštene i sigurne internetsk stranice), njihovi upiti u vezi dopuštenja trebali bi biti normalni i njih možete bez straha omogućiti.

 

Redovito provjeravajte svoje postavke privatnosti

Jednom kada nekoj aplikaciji nešto dopustite, ta će aplikacija smjeti raditi određene aktivnosti. No može vam se dogoditi da zaboravite koja ste sve dopuštenja dopustili. To možete provjeriti odlaskom pod postavke i privatnost. Ovdje možete pregledati sva dopuštenja koja se omogućili pojedinim aplikacijama.

Sigurnost je jako važna stavka, ali i nešto čemu se ne pridaje dovoljno pozornosti. Danas su korisnicima iPhone i iPad uređaja na raspolaganju dostupne svakojake mjere i postupci kojima se sigurnost korisnika i njegovih podataka može dodatno poboljšati. Ne bi bilo na odmet isprobati ih i uključiti, jer što se sigurnosti tiče uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here