Federalna Služba Bezopasnosti (FSB) predložila je ruskim državnim dužnosnicima da prestanu s korištenjem stranih e-mail klijenata i da prihvate i počnu koristiti ruske klijente. Naime, ovim potezom samo se nastavlja kompanija kojoj je cilj udaljavanja stranih internetskih divova iz područja ruskih ‘internetskih voda’.

Ovo je samo preporuka i sada je na dužnosnicima da odaberu hoće li se pridržavati ovih uputstava ili ne. Cijela priča oko sigurnosti ruskog interneta potaknuta je otkrićem o špijuniranju američkih sigurnosnih agencija, koje je u javnost pustio Edward Snowden.

Iako informacije nisu službeno potvrđene, nagađa se da je takva preporuka do državnih dužnosnika stigla već prije nekoliko tjedana. Za sada se ne vide značajniji pomaci, a cijela priča još uvijek je u strogoj tajnosti. Zabrinutost Rusa za internet sigurnost velika je s obzirom na to da oni skrivaju puno informacija od ostatka svijeta i za veliku većinu informacija zasigurno ne bi htjeli da dospiju u javnost.

Nekoliko anonimnih izvora navelo je da su preporuke poslane u sve ruske regije, te kako je preporučeno da se ne koriste oni servisi za koje je Snowden otkrio da su slali informacije prema američkim tajnim službama. Ova informacija za posljedicu može imati da Gmail i slični servisi izgube veliki dio tržišta u Rusiji ako ljudi počnu sumnjati u sigurnost svojih podataka.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here